T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Hoca siyasete döndü

Yeniden aktif siyasete dönen Necmettin Erbakan, bağımsız adaylığının önünde engel bulunmadığını belirtirken, icraatlarına kaldıkları yerden devam edeceklerini söyledi.

Kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan yeniden aktif siyasete döndü. Erbakan, Bilkent Otel'de düzenlediği basın toplantısında Milli Görüşü sadece Saadet Partisi'nin temsil ettiğini söyleyerek, "Halihazır bunalımdan çıkmak, 2. Sevr'den korunmak için bu seçimde SP'yi destekleyelim" dedi.

Erbakan, 3 Kasım seçimlerinin her seçimden daha önemli olduğunu belirterek, "54. hükümet ülkemize refah getirmiştir. Onun arkasından gelen hükümetler halkımızı madden ve manen acılara sokmuşlardır. Çekmekte olduğumuz acılar ve büyük tehlikelerden dolayı bu seçim her zamankinden daha büyük önem taşımaktadır. Ülkemizin 30 milyon insanı fakirdir. Bu maddi ızdırapların yanında 5 yıldan beri başını örten kızlarımıza büyük baskı ve zülüm uygulanmaktadır. İç ve dış borçlar korkunç rakamlara ulaşmıştır. Ülkemiz faizden çıkamaz bir hale gelmiş, bağımsızlığı tehlikeye düşmüştür" dedi.

İkinci Sevr planı

Türkiye'nin büyük bir ekonomik bunalım yaşadığını anlatan Erbakan, bir memur sınavına stadyumlar dolusu gencin müracaat ettiğini belirten sözlerini şöyle sürdürdü:

"Borcunu ödemeyen vatandaş intihar ediyor. Hasta annesine ekmek götürebilmek için, ekmek dağıtan arabanın arkasından buz üzerinde koşuyor. İmam hatipteki kızlarımız üniversitelerin önünde coplanıyor. Bu kadar yoğun bir tahribat ancak planlı bir uygulamanın sonucu olabilir. Türkiye'yi yönetme sorumluluğunda olanlar bilmeden dış güçler tarafından birer vasıta olmaktadır. Bulunduğumuz nokta ikinci Sevr'in gerçekleştirilmesi noktasındadır"

Oyları SP'ye verin

Seçimlerde 23 partinin yarışacağını kaydeden Erbakan, "Bunlardan hangisine oy vereceğiz? Bunların içinde sadece SP milli görüşü temsil etmektedir. Diğerleri taklitçi görüşü temsil etmektedirler. İnsan hakları ve demokrasi istiyorsak, SP'ye oy vereceğiz" dedi.

Çoluk çocuk işi değil

Erbakan, "Araba uçuruma kayarkan deneme olmaz. Bu iş çoluk çocuk işi değil. Türkiye'deki sorunların karşısında mutlaka deneyim sahibi olmak lazım. Güvenebilmek için önce deneyime bakacağız. Diploma isteyeceğiz" dedi.

Erbakan, "99 seçimlerinin arkasından DSP, ANAP ve MHP gündeme gelmiş ve denenmiştir. Ülkemizi perişan ettiler. O halde bu durumdan sonra SP, CHP ve DYP'ye başımızı çevireceğiz" dedi. Türkiye'yi içine düştüğü durumdan kurtaracak tek partinin SP olduğunu ifade eden Erbakan, "Bizim diplomalarımız var. 1974 yılında ağır sanayi hamlesini başlattık. 1977 yılında ağır sanayi hamlesini yeniden başlattık. 1996 yılında Refahyol Hükümeti'nin rakamları ise ortadadır. İşçiye, memura, köylüye Cumhuriyet tarihinde görülmedik zamlar verdik. Bunu duyan memur şimdi zıp zıp zıplıyor. Bunları ancak biz yaparız. Çünkü at sahibine göre kişner. 3 Kasım'da bıraktığımız yerden başlayacağız" diye konuştu.

'Adaylığıma engel yok'

Necmettin Erbakan, bağımsız olarak miletvekili adayı olmasına engel bulunmadığını söyledi. Erbakan, "RP ile ilgili karardan dolayı yasağımız şubat ayında kalkıyor. Bağımsız olarak miletvekili adayı olmamıza engel yoktur. 312. maddeden aldığımız ceza ise erteleme kapsamına girdi.

Her türlü hukuki sonuçları ile beraber ertelendi. Bu konunun sicilden silinmesine ilişkin mahkeme ilgili merciye yazı yazmış ve sicilden silinmiştir" dedi. Erbakan, SP'nin HADEP'le ittifak yapması ile ilgili soruya ise "Bu soruyu HADEP Genel Başkanı'na sorun" cevabını verdi.

'Sandıktan kaçmak yok'

Saadet Partisi TBMM Grup Başkanvekili Yasin Hatiboğlu, "3 Kasım'da bu seçim yapılmalıdır ama kimse parlamentonun itibarını örselememeli" dedi. Hatiboğlu, "Bu sandık 3 Kasım'da gelmelidir ve herkes boyunun ölçüsünü almalıdır. Bu ülkeyi perişan eden, demokratik sol yapıları birleştirme söz ve eylemleriyle halkı oyalamaya çalışan Derviş ve ekibine muhtaç eden bu 3'lüden bu millet hesap sormalıdır" diye konuştu. n ANKARA

'Konya adaylığı SP'yi etkilemez'

SP Grup Başkanvekili Veysel Candan, "Necmettin Erbakan'ın Konya'dan bağımsız milletvekili adayı olması bizi olumsuz yönde etkilemez" dedi. Candan, SP Konya İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, "IMF ve Dünya Bankası ile yapılan anlaşmalar yırtılarak çöpe atılmalıdır" dedi. Candan, bir soru üzerine "Erbakan'ın Konya'dan aday olması bizi olumsuz yönde etkilemez. Hatta teşkilat çalışmalarımıza fayda sağlar" dedi.

  • BİLAL ÇETİN / ANKARA

  •  
    Erteleme kaos doğurur
    Seçimi erteleme söylentilerine sert çıkan AK Parti lideri Erdoğan, "Bu provokasyon anlamı taşıyor" dedi.
    ANAP sırat köprüsünde
    Yaşar Okuyan'ın ardından Ankara Milletvekili Yücel Seçkiner de ANAP'tan istifa etti. Yılmaz, yeni istifaların önünü kesmek için milletvekilleriyle yüzyüze görüşme kararı aldı.
    'Gençlere güveniyorum'
    Almanya'dan dönen İsmail Cem, havaalanında partililer tarafından "4 Kasım'ın Başbakanı" sloganıyla karşılandı.
    9'lar da bölündü
    DSP'de "dokuzlar' olarak adlandırılan muhalif milletvekillerinden altısı dün partilerinden istifa etti.
    Derviş, CHP MYK üyeleri ile tanıştı
    CHP'ye katılma kararı alan eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, partinin Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ile biraraya geldi. Derviş'in CHP Genel Merkezi'ne gelişi sırasında Genel Başkan Deniz Baykal da aynı anda partiye giriş yaptı. MYK Toplantı Salonu'nda Derviş, Baykal'ın sağ yanına oturdu. Yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından bir açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, görüşmeyi, "Tanışma, sohbet" toplantısı olarak niteledi. Erdem, "Bir anlamda aile içinde bir sohbet oldu. Hem bir anlamda geçmişi değerlendirdik hem de geleceğe dönük Sayın Derviş değerlendirme yaptı. Bir anlamda Merkez Yönetim Kurulumuz'a kısa, özet bir brifing sundu" diye konuştu. Bu arada CHP lideri Deniz Baykal'ın, 7 Eylül'de yapacağı ilk mitinge, CHP'ye katılma kararı alan Kemal Derviş'in de katılacağı bildirildi. Derviş'in de katılacağı ilk mitingin, Antakya ya da Gaziantep'te yapılması planlanıyor.
    Gökalp: Troyka trişka oldu
    MHP, Sivas'taki 15 milletvekili aday adayını, düzenlediği toplantıyla tanıttı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, toplantıda, medya kuruluşlarının bazı siyasi partileri şişirdiğini söyledi. Gökalp, şöyle konuştu: "Bu leyleğin yılanı kaldırmasına benziyor. Leylek yılanı öyle bir yere kadar kaldırır sonra bırakır. Yılan öylece kalır. Ne kaburgası kalır, ne hareket edeceği hali kalır. Oluşumları, yapılanmaları, senaryoları, fos çıktı. Troyka trişka oldu. "
    Pakdemirli'den 'tercih' teklifi
    ANAP Manisa Milletvekili Ekrem Pakdemirli, milletvekili seçimlerinde tercih sisteminin uygulanması için yasa teklifi verdi. Teklifin aynen benimsenmesi halinde, listedeki adaylardan birinin aldığı geçerli tercih sayısı, siyasi partinin o seçim çevresinde aldığı tüm geçerli oyların yüzde 15 oranını aşması durumunda, bu oranı aşanlar itibariyle en çok tercih edilenden başlamak üzere, sırası ile o partiden milletvekilliğine seçilenler belirlenecek.
    23 Ağustos 2002
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED