T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Benzine 9 ayda 14 zam

Akaryakıtı gelir kaynağı olarak görmekten vazgeçmeyen hükümet son zamla birlikte 9 ayda tam 14 defa zam yaptı.

Hükümetin başı paraya sıkıştıkça akaryakıta zam yapması nedeniyle Türk tüketicisi Avrupa'da İngiltere'den sonra en pahalı benzin tüketen kesim olmaya devam ediyor. Hükümetin akaryakıtı peşin vergi kaynağı olarak görmekten vazgeçmemesi nedeniyle benzine 4 Eylül'de yapılan son zamla birlikte 9 ayda tam 14 defa zam yapılmış oldu.

Akaryakıt üzerine yapılan bir araştırmaya göre petrol ürünleri satış fiyatlarına yapılan zamlarda öncelikle vergi konusu önem arzediyor. Fiyatlandırmada alınan Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) her ay açıklanan TEFE oranında artırılması yanında, kur ve petrol fiyatlarındaki artış akaryakıt fiyatını belirliyor. ÖTV, vergi gelirinin reel olarak azalmaması için, her ayın üçünde açıklanan enflasyon (TEFE) rakamlarına paralel vergi artırılıyor.

Ayrıca rafinerilerin petrolü dolar karşılığında alması ve dolar bazında ilave edilen dağıtıcı ve bayi payları da, dolar değer kazandığında, Türk Lirası olarak yakıt fiyatlarına yansıyor. Dağıtım şirketleri, kendilerine izin verilen payı aldıktan sonra akaryakıt istasyonlarına veriyor ve istasyonlar da bayi kârlarını ilave ederek akaryakıtı tüketiciye ulaştırıyor.

Savaş korkusu fiyatları artırdı

Bu arada uluslararası piyasalarda yılbaşında 21.06 dolar olan petrolün varil fiyatının, Irak'a olası bir ABD müdahalesi nedeniyle yüzde 32.6 oranında artarak 27.94 dolara kadar yükselmesi, akaryakıt ürünlerindeki artışta önemli rol oynadı. Son olarak

ABD ve İngiltere'ye ait savaş uçaklarının geçtiğimiz günlerde Irak'a düzenlediği bombardıman uluslararası piyasada petrol fiyatlarının yılın en yüksek düzeyine çıkmasına yol açmıştı. Londra piyasasında, tüm petrol çeşitleri için gösterge oluşturan Brent türü petrolün varil fiyatı geçen Eylül'den bu yana eriştiği en yüksek düzeyine çıkarak 28.25 puana çıktı.

 
Alısveriş canavarı olmayın
Eğitim harcamalarının yoğunlaştığı şu günlerde gereksiz harcamaları önlemek ve para ödenen üründen en iyi verimi alabilmek için öncelikle alışverişin planlı yapılması gerekiyor.
Sanayi üretimi Temmuz'da %12.3 arttı
Sanayi üretimindeki artış Temmuz ayında da devam etti.
Dünya Bankası'dan sosyal destek hazırlığı
Dünya Bankası ile ilkbahar döneminde hazırlıklarına başlanan, 2003-2005 dönemini kapsayacak toplam mali yardımın belirleneceği Ülke Yardım Stratejisi (CAS) görüşmelerinin sonbaharda sonuçlandırılması bekleniyor. Alınan bilgiye göre, Dünya Bankası'ndan, üç yıl için, ortalama 4,5 ile 5 milyar dolar düzeyinde bir mali yardım sağlanması planlanıyor. Hazine yetkililerinden alınan bilgiye göre, Dünya Bankası'ndan üç yıl için yaklaşık 4,5-5 milyar dolar arasında bir mali yardım sağlanması planlanırken, bu rakamın, Türkiye'nin toplam proje talebini karşılayabilecek yeterlilikte olduğu kaydediliyor.
9 Eylül 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED