T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Kürtçe beklemede

Kürtçe eğitim ve bu dilde yayının önünü açan yasaların çıkmasının üzerinden bir buçuk ay geçmesine rağmen ilgili yönetmelikler çıkarılmadığı için somut bir adım atılamıyor.

Kürtçe eğitim verecek çeşitli kuruluşlarla bu dilde yayın yapmak isteyen girişimciler, Milli Eğitim Bakanlığı ile RTÜK'ün çıkaracakları yönetmelikleri bekliyor. 11 yıldır Kürtçe üzerinde akademik çalışmalar yürüten Kürt Enstitüsü Başkanı Hasan Kaya, Kürtçe kurs açmak için tüm hazırlıkları tamamladıklarını, ancak Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda yönetmelik yayımlamadığı için faaliyete geçemediklerini söyledi. Gramer, sözlük ve imla üzerine çalışmalarının bulunduğunu ifade eden Kaya, "Bakanlıktan yönetmelik bekliyoruz" dedi. Kaya, konuyla ilgili Bakanlığın ilgili birimlerine başvurduklarını, ancak somut bir cevap alamadıklarını kaydetti.

İstanbul, Ankara ve Diyarbakır'da halen yabancı dil dersleri veren birçok dersanenin kendilerine başvurduğunu ifade eden Kaya, "Buralarda talepler var. Bizden yardım istiyorlar. Ancak biz yönetmelik çıkmadan bu gibi taleplere karşılık veremiyoruz. Öğretmenlik yapmak isteyen birçok kişi yine bize başvuruyor. Eğer bakanlık izin verirse bu kişileri belli bir kurs döneminden geçirerek öğretmen yapabiliriz" diye konuştu.

Radyo-TV için de bekleniyor

Öte yandan özellikle Diyarbakır ve Van'da bazı dersanlerle yerel televizyonlar, somut bir adım için RTÜK'ten gerekli düzenlemeleri yapmasını istediklerini söylediler. Dersane sahipleri ise, kendilerine örnek olabilecek bir girişimci görmek istediklerini ifade ettiler. Bu arada English Fast Dil Kursları'nın sahibi Nazif Ülgen, 6 Ağustos'ta İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurarak Kürtçe kurslar vermek istediğini bildirmişti.

  • SELAH KEMALOĞLU, İSTANBUL

    ÖZGÜR GÜNDEM'DEKİ MAKALEYİ APO YAZMADI

    Yeniden Özgür Gündem Gazetesi'nin 7 Eylül 2002 günlü nüshasının "Doğrultu" isimli köşesinde, Abdullah Öcalan adına yayımlanan yazıyı da hükümlünün yazmadığının, avukatlar tarafından kaleme alınarak anılan gazeteye gönderildiğinin ve Abdullah Öcalan tarafından yazılmış gibi yayımlattırıldığının tespit edildiğini bildiren Çelikel, "Bu nedenle görevlerini kötüye kullanan avukatlar hakkında derhal soruşturmaya başlanmıştır. Hükümlü Öcalan'ın örgütü yönlendirdiği veya yönettiği iddiaları gerçek dışıdır" dedi.

    Çelikel: KADEK'i Apo yönetiyor iddiası yalan

    Adalet Bakanı Aysel Çelikel, terörist Abdullah Öcalan'ın yazılı ve görsel basına doğrudan belge göndererek örgütü yönlendirdiği veya yönettiği iddialarının gerçek dışı olduğunu bildirdi. Çelikel, yaptığı yazılı açıklamada, hükümlü Öcalan'ın dışarıya talimatlar verdiği, köşe yazarı olarak gazetelere yazı yazdığı, bunları PKK'nın yerine kurulan KADEK'in genel başkanı sıfatıyla yaptığı, yasadışı bir terör örgütünü içeride ve dışarıda, yattığı bir cezaevinden yönetmeye hiçbir mahkumun hakkının olmadığı, ayrıca F tipi kapalı cezaevine nakledilmediği gerekçesiyle MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici tarafından şahsına da suçlamalarda bulunulduğu için açıklama yapmaya gerek gördüğünü kaydetti.

    Çelikel, APO'nun yüksek güvenlik önlemlerinin uygulandığı İmralı Kapalı Cezaevi'nde tek kişilik bir odada barındırıldığını belirterek, "Hükümlünün mevcut denetim ve güvenlik sistemi içinde, basına doğrudan herhangi bir açıklamada bulunması sözkonusu olmadığı gibi, haftada bir hükümlü ile görüşen avukatların, bu görüşmelerde tuttukları notlardan yargılama ve savunma ile ilgili olanlar dışındakileri, keza Abdullah Öcalan tarafından yazılmış yazılı bir bilgi ve belgeyi İmralı Kapalı Cezaevi dışına çıkartmaları mümkün değildir. Ancak, avukatların görüşmelerden sonra hükümlü adına basına ve yayın kuruluşlarına açıklamalarda bulundukları doğrudur" şeklinde konuştu.


  •  
    'Türkiye ile ilişkileri seçim belirleyecek'
    Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Brok, seçim sonucunun Türkiye AB ilişkilerinin geleceğini belirleyeceğini söyledi.
    Hortumda seçim telaşı
    3 Kasım seçimleri öncesi, özellikle Cumhurbaşkanlığı ile hükümeti karşı karşıya getiren kamu bankalarındaki usûlsüz kredi işlemleriyle ilgili soruşturma dosyaları hız kazandı.
    Okul başına düşen bütçe sadece '105 milyon' lira
    Türkiye'nin 2002 yılı bütçesinden yüzde 7.3 Milli Eğitim Bakanlığı'na, yüzde 2.2 de yükseköğretime ayrıldı.
    'Savaş protestosu' yargılanıyor
    Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Ahmet Mercan, Şube Başkan Yardımcısı Av. Gülden Sönmez ve İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin'in de aralarında bulunduğu sanıklar Bakırköy 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.
    Zana tekrar yargılansın
    Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarını uygulaması konusunda eleştiren bir rapor hazırladı.
    Denktaş: Keşke açılım olsa
    Uçakla Avrupa'ya eroin servisi
    İstanbul Narkotik'in Hollanda, İspanya ve İtalya polisiyle birlikte yürüttüğü operasyonda uçakla Avrupa ülkelerine gönderilmek istenen 10 kg. eroin ele geçirilirken, 1'i kurye, 3 kişi de yakalandı.
    12 Eylül 2002
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED