T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
İş dünyasından yasağa sert tepki

Yüksek Seçim Kurulu'nun siyasi yasak kararlarına iş dünyası temsilcilerinden de tepki geldi. TÜSİAD, YSK kararının "yasalara uygun, ancak evrensel demokrasiye aykırı" olduğunu bildirdi.

TÜSİAD'dan yapılan yazılı açıklamada, "Karar yasalara uygun olmakla birlikte, ifade özgürlüğüyle ilgili ceza kanunu maddelerinden hüküm giyen kişilerin siyasi yasaklı olmaları, evrensel demokrasi standartlarına uygun değildir. Son gelişmeler, tam üyelik sürecimizin devam ettiği AB kriterleri açısından da olumlu bir görünüm arz etmemektedir" denildi.

Düşünce suçlarının siyasi hakların kullanılmasına engel olması halinin, muhakkak kaldırılması gerektiği vurgulanan açıklamada, yasaların antidemokratik niteliği değiştirilerek, hem kamu vicdanının rahatlatılması, hem de Türkiye'nin uluslararası saygınlığına gölge düşüren uygulamalardan birinin daha sona erdirilmesi gerektiği belirtildi.

AB'ye uyum bozuldu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ali Bayramoğlu da, karar üzerine yaptığı açıklamada, "Demokrasi, millet egemenliği ve AB'ye uyum için önemli olanın sadece yasa çıkarmak değil, bunların uygulanması olduğunun" altını çizdi.

YSK'nın kararının, TCK'nın 312. maddesinde yapılan değişikliğin kağıt üzerinde kalmasına yolaçtığını, bu durumun da demokrasiyi, millet iradesinin tezahürünü ve AB'ye uyum çabalarını gölgelediğini belirten Bayramoğlu, kararın siyasi bir karar olarak algılandığını söyledi. "Türkiye bu şekilde kendi yolunu kendisi tıkamaktadır" diyen Bayramoğlu, idamın kaldırıldığı Türkiye'de, YSK kararının Erdoğan, Erbakan, Birdal ve Bozlak ve yasaklanan diğer adaylar için "siyasi idam" anlamına geleceğini de kaydetti.

Tayyip'e bir şans

Türkiye İşverenler Sendikası (TİSK) Genel Başkanı Refik Baydur da, Antalya'da devam eden 4. Ekonomi Zirvesi'nde YSK kararını değerlendirdi. Baydur, "Bir memlekette yasal olarak kurulan partinin liderinin ağır bir suçla suçlanarak, faaliyetinden alıkonulmasını doğru bulmuyorum. 'Ben yanlış yaptım doğruyu arıyorum' diyen Erdoğan'a fırsat verilmeliydi" dedi.



22 Eylül 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED