T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Hatemi: Dünya feci bir savaşa sürüklenecek

İran Cumhurbaşkanı Hatemi, Amerika'nın yakında Avrupa, Rusya ve Çin'i de "şer ekseni"ne dahil edeceğini ve dünyanın feci bir savaşa sürükleneceğini açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, ABD'yi, 11 Eylül sonrası ortamı kendi çıkarına kullanmakla suçladı. Hatemi, Yunan Ta Nea gazetesine verdiği demeçte, ABD'nin gelecekte Avrupa'yı da "şer ekseni"ndeki ülkeler listesine dahil edeceğini öne sürdü. Afganistan'daki tüm yabancı güçlerin ülkeden çıkması gerektiğini söyleyen Hatemi, ABD'nin, Afganistan'daki savaşı, "süper güç" konumunu pekiştirmek için kullandığını da ifade etti. İran Cumhurbaşkanı Hatemi, "ABD 11 Eylül'ün ardından ortaya çıkan durumu kendi görüşlerini kabul ettirmek ve tek başına süper güç olma yolundaki engellerden kurtulmak amacıyla kullanıyor" dedi. Hatemi, ABD'nin bu gidişle Avrupa'yı da İran, Irak ve Kuzey Kore'den oluşan "şer ekseni" listesine dahil edeceğini kaydetti.

Dünya feci bir savaşa sürüklenecek

ABD'nin, cephe aldığı ülkeler arasına Çin ve Rusya'yı da dahil edeceğini söyleyen Hatemi, "Dünya feci bir savaşa sürüklenecek" diye konuştu. Hatemi, ABD'nin, İran dahil olmak üzere pekçok ülkeye karşı nükleer silah kullanabileceği şeklindeki haberleri de değerlendirdi. İran Cumhurbaşkanı, "Nükleer silah tehdidinde bulunan güçler, tüm insanlığı tehdit ediyor" dedi. Geçtiğimiz hafta The New York Times ve Los Angeles Times gazetelerinde yer alan haberler, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a, Rusya, Çin, Irak, Kuzey Kore, Libya, Suriye ve İran'a karşı nükleer silah konuşlandırma planı yapılması için emir verildiğini ortaya çıkarmıştı

ABD-İRAN TEMSİLCİLERİ ANKARA'DA GÖRÜŞTÜ

Aralarında diplomatik ilişki bulunmayan İran ile ABD'nin, Ankara ve Lefkoşa'da doğrudan görüşmeler yaptıkları öne sürüldü. Fransız Le Figaro gazetesine göre İranlı reformcuların önde gelen isimlerinden Meclis Başkan Yardımcısı Muhsin Amin, İran ve Amerikalı yekililerin, "aracısız" görüştüklerini açıkladı. Tahran'daki siyasi kaynaklar, görüşmelerin Ankara ve Lefkoşa'da gerçekleştirildiğini bildirdiler. Le Figaro gazetesine göre taraflar, Afganistan ile bölgesel sorunları ele aldılar. Bir süre önce de Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı, İranlı parlamenterleri ülkesine davet etmişti. Komisyon Başkanı Demokrat Senatör Joseph Biden, İran Meclisi üyeleriyle ne zaman arzu ederlerse görüşmeye hazır olduğunu söylemişti.



17 Mart 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED