T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Sırrımı kimseye açmam

Toros Dağları'ndan topladığı kekiklerle ilk kez kekik reçeli yapan İsmail Bilgiç, "Dünya artık bizi her derde deva bu kekik balıyla tanıyor" dedi.

Isparta'nın Sütlüce İlçesi'ne bağlı Çobanhisar Köyü'nde üretilen kekik balı ve reçelinin nasıl yapıldığını kimse bilmiyor ama bütün dünya, reçel imalatçısı İsmail Bilgiç'in yıllardır Toros Dağları'ndan toplayıp ürettiği bu reçel ve balın enfes tadı sayesinde ülkemizi tanıyor. Biz de Fidel Castro'nun bile tadını unutamadığı kekik balını dünyaya tanıtan ve sevdiren reçel imalatçısı İsmail Bilgiç ile kekik balı ve reçelinin faydaları üzerine konuştuk.

İlk kekik reçelini ben yaptım

1964 yılından beri reçel imalatçısı olarak çalışan İsmail Bilgiç, dünyanın dört bir yanından bölgeye gelen bilim adamlarının Toros Dağları'nın uzantısı olan ve Sarp Dağı'nda yetişen kekik türlerinin dünyada en kaliteli kekikler olduğunu öğrenmesiyle bu işe girdiğini anlatıyor.

Tabiî bir de bölgede kekik yağından, çayına kadar pekçok ürünün faydalı olduğunu ve tıp sanayisinde en fazla tüketilen ürünün yine kekik olduğunu eczacı bir arkadaşından öğrenmesiyle kekik balı ve reçeli üretmeye başladığını söylüyor...

Dünyanın en kaliteli kekiğin anayurdunu tüm dünyaya göstermek ve her derde deva kekiğin üretim alanını genişletmek için dünyada ilk kez kekik reçeli yaptığını belirten Bilgiç, ürettiği balları ve reçelleri dış piyasaya da götürdüğünü ve büyük ilgi gördüğünü ifade ediyor.

Yapımı bir sır

Dünyanın en kaliteli balları arasında sayılan ürünlerinin ise nasıl yapıldığı hakkında hiç kimseye bilgi vermiyor.

Bunu bir sır olarak sakladığı için üç yıldır gıda tüzüğü yönetmeliği yüzünden çalışmak zorunda olduğu kimya mühendisleriyle anlaşamadığını dile getiren Bilgiç, kullandığı malzemelerin isimlerini verdiği halde bunların karışımı hakkında bilgi vermediği için problem yaşadığını ifade ediyor.

Adı "Yunan kekiği..."

Yıllardır yöre halkının kekik toplayarak geçimini sağladığını ifade eden reçel imalatçısı İsmail Bilgiç, ancak bu bölgeden toplanan kekiklerin Ege Bölgesi üzerinden dünyaya hammadde olarak götürüldüğü için kendi yörelerinden toplanan kekiğin "Yunan kekiği" olarak tanıtıldığını belirtiyor.

HER DERDE DEVA

Tabiatta yedi çeşit kekik bulunduğunu ve her kekik türünün bir başka hastalığın tedavisinde kullanıldığını belirten Bilgiç, ayrı ayrı kaynatarak sularından elde ettiği kekik suyundan reçelini ve balını yaptığını söylüyor ve bu özel yöntemlerle yapılan kekik balı ve reçelinin faydalarını ise şöyle anlatıyor:

"Mide ağrısını giderir. Grip ve öksürüğü keser. Cilt hastalıklarını iyileştirir. Egzama ve çeşitli kaşıntıları giderir. Mide şişmelerini önler. İştah açar. Bağırsak kurtlarını döker. Mide, akciğer ve göğüs üşümelerine iyi gelir. Her türlü kalp ağrısını giderir. İç hastalıklardan meydana gelen vücut terlemesini önler. Baş ağrısını keser. Romatizmaya iyi gelir."


 
Geleceğimiz 'karanlık'
İstanbul Retina Kliniği hekimlerinden Prof. Dr. Murat Karaçorlu, Türkiye'de, gelecek yıllarda göz hastalıklarının artacağını söyledi.
Bu tavşanlar altın değerinde
Diyarbakır Angora Tavşanı Üretim Çiftliği'nde 1 tavşan bin dolara, tüylerinin kilosu ise 40 dolara satılıyor.
Karpuzda keleğe gelmeyin
Konya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Halil İbrahim Gürbüz, aşırı kâr elde etmek için olgunlaşmadan kesilerek piyasaya sürülen karpuzun kelek çıktığını belirterek, tüketicilere hem olgun, hem de ucuz kapruz almaları için birkaç hafta beklemelerini önerdi. Tat ve koku olarak iyi bir karpuzun ancak Haziran başında tüketilebileceğini belirten Gürbüz, "İran karpuzunun yaklaşık bir aydır yüksek fiyatlardan satılması, Çukurovalı karpuz üreticilerinin hasat konusunda aceleci davranmasına yol açtı. Aşırı kâr elde etmek için erken kesim yapılan ve manav tezgahlarını süsleyen turfanda karpuzların kelek çıkması ise üretici ve tüketici kadar tüccarı da mağdur etti" diye konuştu.
Öğrenci rüzgardan elektrik üretiyor
Marmaris Atatürk İlköğretim Okulu öğrencisi Doğan Yılmaz (12), basit araç gereçlerle oluşturduğu düzenekle rüzgardan elektrik enerjisi elde etmeyi başardı. Fen Bilgisi öğretmeni Hülya Baydak'ın desteğiyle proje hazırlamaya özendirilen Doğan Yılmaz, kurduğu düzenekle elektrik enerjisi üretmeyi başardığını ve İzmir Malhun Hatun Lisesi'nin düzenlediği Ege Bölgesi Proje Yarışması'na katılacağını belirtti. Proje yarışmasında iyi bir derece elde etmeyi umduğunu bildiren Doğan Yılmaz, kafasında daha çok proje olduğunu, öğretmenlerin desteğiyle bunları gerçekleştirmek istediğini sözlerine ekledi.

26 Mayıs 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED