T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

1945'in Berlin'i gibi

Cesetlerin çukurlara doldurulup üzerlerinin betonla kapatıldığını söyleyen Fransız gazeteciye göre: "Cenin 1945'teki Berlin'i andırıyor. Su yok, süt yok, yiyecek yok. Yıkımın boyutları korkunç..."

"Burnuma ceset kokusu geliyordu. Harabeye dönen Cenin kampı, 1945'teki Berlin'i andırıyordu..." Fransa'da yayımlanan L'Humanite gazetesinin muhabiri Pierre Barbancey, Cenin'in kuzey çıkışında İsrail ordusunun kurduğu barikatta AFP muhabirine izlenimlerini anlattı: "Cenin'de 48 saat geçirdim. Filistinli tanıklar, İsrail ordusunun öldürdüğü Filistinlileri kamp meydanında kazılan çukura doldurup üzerine beton attığını anlattılar. Cenin, şu anda 1945 yılında Müttefikler'in bombardımanıyla harabeye dönen Berlin'i andırıyor.

Cenin'de burnumuza ceset kokusu geliyordu. Her yerde salkım saçak çöp bidonları... Üzerlerinde sürekli vızıldayan sinekler... Korkunç bir görüntü... Üstü başı pislik içinde çocuklar, kucaklarında çocuklarıyla bağrışan ağlayan kadınlar... Su yok, süt yok, yiyecek yok..." Fransız gazeteci, "Kamp merkezindeki evlerin hepsi yerle bir olmuştu. Aşağı bölgelerede yıkımın boyutları korkunçtu. Sanki 1945'teki Berlin'deydik" diye konuştu.

Mervan Barfuti esir alındı

İsrail televizyonu, Filistin lideri Yaser Arafat'a bağlı el Fetih'in Batı Şeria sorumlusu Mervan Bagruti'nin Batı Şeria'da tutuklandığını açıkladı. İsrail televizyonu, Filistin lideri Yaser Arafat'ın yakın yardımcılarından biri olan ve Filistin ayaklanmasının önderlerinden

Bagruti'nin Ramallah yakınlarındaki bir köyde İsrail askerleri tarafından esir alındığı bildirildi. Bu arada İsrail askerlerinin eşlik ettiği Filistin Kızılayı'ndan doktorlar, Cenin kampındaki cesetleri toplamaya başladı.

BM: İSRAİL TOPLU KATLİAM YAPTI

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, Filistinlilerin "toplu katliamından" dolayı İsrail'i kınadı. Komisyonun yıllık oturumunda, Müslüman devletlerce desteklenen kararda, İsrail, insan hakları yasasını "affedilmez ihlali" nedeniyle eleştirildi ve "Filistin halkının yasal direnme hakkı" bulunduğu belirtildi. Komisyonun 5'e karşı 40 oyla kabul ettiği karara bazı Avrupa ülkeleri "evet" oyu verirken İngiltere ve Almanya karşı oy kullandı. Kararda, İsrail'in işgal ettiği topraklardan çekilmesi istendi. Diplomatlar, Müslüman ülkelerin, kararda yer alan "İsrail'in devlet terörü yaptığı" ve "Filistinlilerin bütün yönleriyle askeri hareketa karşı koyma hakları bulunduğu" şeklindeki bazı ifadeleri değiştirmeyi kabul etmesiyle Avrupa'nın önemli desteğini alacağına dikkati çekiyorlar.

İSRAİL TAMPON BÖLGE KURACAK

Haaretz gazetesi, İsrail'in, Filistin'de ortalama 5 kilometre genişliğinde tampon bölge kuracağını yazdı. Gazetenin internet sayfasındaki habere göre, ortalama 5 kilometre genişliğindeki tampon bölge, Cenin kentinin kuzeyinden başlayıp, güneydeki Cudea çölüne kadar uzanacak. Haberde, çitlerle çevrilecek ve elektronik kontrol cihazları yerleştirilecek tampon bölgeyle Filistinlilerin yasadışı olarak İsrail'e girmesinin engellenmesinin amaçlandığı belirtildi. Haberde, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un tampon bölgenin hemen kurulması için talimat verdiği kaydedildi. Şaron daha önce tampon bölge kurulmasını sık sık dile getirmişti. Filistinliler, bunu, "İsrail saldırganlığının zirveye ulaşması" olarak nitelendirmiş ve uluslararası toplumu müdahale etmeye çağırmıştı.

 
Powell Lübnan cephesini açtı
Hamas ve İslami Cihad'ın tasfiyesini İsrail'le birlikte planlayan ve Cenin katliamının önünü açan ABD'nin yeni hedefi Hizbullah. Powell, Lübnan ve Suriye'ye, "Hizbullah'ı durdurun" dedi.
Kilise'ye yine saldırdılar
Sabaha kadar ses bombası kullanan İsrail askerleri, kiliseye karşı dün saldırıya geçti. Saldırılarda 3 kişi yaralandı. Bölgeden sürekli patlama sesleri geliyor.
AF ÖRGÜTÜ'NDEN AMERİKA'YA MUHTIRA
Uluslararası Af Örgütü, ABD'nin esirlere davranışını zalimane olarak niteledi. Londra merkezli örgütün Amerikan hükümetine gönderdiği 62 sayfalık muhtırada, sert ifadelerle eleştirilen esirlere yönelik davranışın "zalimce ve küçük düşürücü" olduğu, ABD'nin uluslararası yasalara "saygısızca karşı geldiği" bildirildi. Af Örgütü, ABD hükümetine gönderdiği memorandumu yayınlamaya hazırlanıyor. Af Örgütü, 62 sayfa tutan memorandumda, Guantanamo Üssü ve Afganistan'da tutulan esirlerin durumuna dikkat çekiyor. Memorandumda, ABD'nin esirlere Cenevre Sözleşmesi'nin tüm maddelerini uygulamaması kabul edilemez olarak nitelendiriliyor. ABD'nin bu tavrıyla en temel insan haklarını ihlal ettiğini vurgulayan örgüt, Washington'dan Guantanamo'daki esirleri görmesi için izin vermesini de istedi. Küba'daki üste 300 kadar esir bulunuyor. ABD'nin Afganistan'da esir aldığı kişilerin gerçek sayısı ise bilinmiyor.
16 Nisan 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED