T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Kıbrıs'ta İslam Şûrâsı

5. Avrasya İslam Şûrâsı'nı KKTC'de düzenlemelerinin özel ve duygusal nedenleri olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz, şûrâya katılanlardan Kıbrıs halkına destek istedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, 5. Avrasya İslam Şûrâsı'nın KKTC'de düzenlenmesinin özel ve duygusal nedenleri olduğunu belirterek, "Kıbrıs'ta yaşayan soydaşlarımız çok çileler çektiler, zulme uğradılar" dedi.

5. Avrasya İslam Şûrâsı, KKTC'de Gazimağusa'daki Salamis Bay Conti Oteli'nde düzenlenen törenle çalışmalarına başladı. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, KKTC Meclis Başkanı Vehbi Zeki Serter, KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Türkiye'nin KKTC Büyükelçisi Hayati Güven ile çok sayıda davetli katıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz, yaptığı konuşmada, şûrânın KKTC'de düzenlenmesinin, özel ve duygusal nedenleri bulunduğunu ifade ederek, Kıbrıs'ta yaşayan soydaşların çok çileler çektiğini ve zulme uğradıklarını söyledi. Yılmaz, kimsenin, Denktaş'tan ve Kıbrıs Türkleri'nden, haklarını ve meşru menfaatlerini güvence altına almayan, 1974 öncesine dönülmesine imkan verecek bir anlaşmayı kabul etmesini beklememesi gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs halkına moral

Şûrâyı KKTC'de toplamakla Müslüman Kıbrıs Türk halkına destek ve moral vermeyi amaçladıklarını bildiren Yılmaz, şûrâya katılanların Kıbrıs halkına destek olacaklarına inandığını söyledi. Yılmaz, şunları kaydetti: "Her birimiz kendi başımıza hareket edecek olursak, kuralsız ve keyfice çalınan farklı enstrümanların çıkaracağı anlamsız ve nahoş sesler gibi, ülkemizi kaosa ve kargaşaya sürükleme tehlikesi ile karşı karşıya bırakmış oluruz. Avrupa İslam Şûrâsı Teşkilatı etrafında gücümüzü, birikimlerimizi birleştirmemiz halinde, emsalsiz güzelliklerin ortaya çıkacağı muhakkaktır."

Konuşmasında Ortadoğu'da yaşanan olaylara da değinen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Savaşlar, mücerred din veya mezhep farklılıklarından ziyade, politik mülahazalar ve ekonomik sebeplerden çıkmaktadır. Dünyada, güç hegemonyasını sürdürüp pekiştirmek isteyen silah tacirleri, maalesef savaşları körüklemektedirler. Hangi dinden olursa olsun, her şeyden önce insanı aziz kabul edecek ve insanlık için çalışacak dünyada barışın teminini hedef alacak insanların gayretlerine ihtiyacımız var. Hepimize çok büyük görevler düşmektedir."

Rusya'dan Kıbrıs engeli...

Öte yandan, 5. Avrasya İslam Şûrâsı'na katılması beklenen Rusya Federasyonu Şeyhülislamı ve Avrupa kısmı dini lideri Talat Tacettin'in, ülkesinin KKTC'nin bağımsızlığını tanımaması dolayısıyla İstanbul'a geldiği halde, KKTC'ye gelmesinin engellendiği belirtildi. Dağıstan Müftüsü Ahmet Hacı Abdullayev, Belgrad Müftüsü Hamdiya Yusufsipahiç, Türkmenistan temsilcisi Ahmet Cemal İlktaç, Kırgızistan Din Komisyonu Başkanı Mamayusupov Ömürzag Şeranaviç, Rusya Asya Kısmı Dini İdaresi Başkanı Nafiullah Aşirov, Özbekistan Din İşleri Komite Başkanı Fadıl Sabırov, Rusya St. Petersburg Müftüsü Cafer Pançayev, Çuvaşistan Müftüsü Albir Krganov, Rusya Omsk Eyaleti Müftüsü Zülkarneyn Şakircanov, Moskova Müftüsü Mahmut Velitov'un da aynı gerekçeyle Şura'ya katılamadıkları bildirildi.

Denktaş: Duanıza muhtacız

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, İslam ülkelerinin haklı davalarına destek vermesini isteyerek, "Dualarınıza ve eyleminize muhtacız" dedi. Denktaş, Rumlar'ın İslam âlemine yanlış bilgiler vererek birçok İslam ülkesini kandırdığını ifade etti. Denktaş, birçok İKÖ toplantısında destek kararlarının alındığını, ancak fiiliyatta İslam ülkelerinden destek alamadıklarını belirtti.

Kıbrıs gerçeği görülmeli

İslam âlemine, Kıbrıs'taki basit gerçeği görme çağrısı yapan Denktaş, Kıbrıs'ta, Rumlar'ın iddia ettiği gibi, azınlık-çoğunluk mücadelesinin olmadığını, Türk-Rum ortaklığında kurulan ortak cumhuriyetin, Rum ortağın silah zoruyla gasbetmesi eylemi olduğunu anlattı. İsrail ve Filistin'de olduğu gibi, Kıbrıs'ta barışın iki tarafın karşılıklı eşitlik ve egemenliğinin kabul edilmesiyle mümkün olduğunun altını çizen Denktaş, "Dualarınıza ve eylemlerine muhtacız" diye konuştu.



16 Nisan 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED