T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

'Örümcek'te 2. perde

Örümcek Operasyonu'ndaki dolar skandalından sonra suç duyurusunda bulunan Hazine, savcılığa ve mahkemeye, usulsüzlükle ilgili belgeleri göndermedi.

Örümcek Operasyonu'nun, para hareketleri ayağı ile ilgili yapılan incelemede, yaklaşık 500 milyon dolarlık fiktif döviz hesabı tespit eden Hazine Müsteşarlığı'nın, mahkemeye sözkonusu hesaplarla ilgili belgeleri göndermediği ortaya çıktı. Bilirkişi heyeti ise belgelerin bulunmaması nedeniyle dosyayı inceleyemedi.

Hazine, cumhuriyet tarihinin en büyük hayali ihracat skandalı olarak nitelendirilen Örümcek Operasyonu'nun para hareketleri ile ilgili kısmında, 492 milyon 165 bin 500 dolarlık fiktif döviz hesabı tespit etti. Bu hesaplarla ilgili, savcılığa suç duyusunda bulundu. Ancak, Hazine Müsteşarlığı, savcılığa ve mahkemeye usulsüzlükle ilgili belgeleri göndermedi. Davanın görüldüğü, Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesi, dosyayı inceletmek üzere Prof. Dr. Vefa Çetin, Prof. Dr. İsmail Dalay ve öğretim görevlisi Celalettin Cantekin'den oluşan üç kişilik bilişkişi heyeti oluşturdu.

Bilirkişi belge bulamadı....

Üç kişilik bilirkişi heyeti, dava dosyasını incelemesinin ardından dava için gerekli olan belgelerin dosyada yer almadığını tespit etti. Yeni Şafak'ın ele geçirdiği bilirkişi raporuda, gümrük beyannamelerinin, gümrükçe tasdikli faturaların, döviz alım ve satım belgelerinin, serbest bölgelere yapılan havalelerle ilgili belgelerin, serbest bölgelerden ihracat bedeli gelişi ile ilgili belgelerin yer almadığı vurgulandı.

Raporda, "Bu belgelerin rapor ekinde bulunmaması nedeniyle fiktif ihracat bedeli döviz yatırıldığı iddiaları incelenemedi" denildi. Raporda, bu belgelerin mahkameye sunulmaması nedeniyle, "İleri sürülen iddialar gene beyanlardan ibaret kalmaktadır" denildi.

FİKTİF DÖVİZ İŞLEMLERİ ASKIDA KALDI...

Cumhuriyet Savcısı Sami Kuzu, Hazine Müsteşarlığı'nın hazırladığı rapor üzerine, fiktif döviz hesaplarının gerçekleştirildiği Türkiye Emlak Bankası hakkında, 1567 Sayılı Türk Parasını Koruma Kanunu'na muhalefetten dava açmıştı. Hazine Müsteşarlığı Başkontrolörü Sadettin Parmaksız ise, hesaplarla ilgili yaptığı incelemede, 492.1 milyon dolarlık fiktif döviz işlemi tespit etti. Parmaksız, aynı inceleme kapsamında 2.4 milyon dolarlık yabancı sermayenin de fiktif olduğunu ortaya çıkardı.

 
Barış adına arsızız
"1 Dakika Karanlık" eylemine katılanlar için kullanılan 'azgın azınlık' ifadesine tepki gösteren, barış girişimcileri "Herkesi barış adına arsız olmaya çağırıyoruz" dediler.
Yasağa karşı omuz omuza
Vali Çakır'ın yayınladığı genelge ile okullarından uzaklaştırılan başörtülü öğrenciler, yasağa karşı tepkilerini biraraya gelerek dile getirdiler. Kadıköy İHL'li öğrenciler dün Eyüp İHL'deki arkadaşlarının yanındaydı.
AKİBETLERİ NEMRUT, FİRAVUN GİBİ OLACAK
Ökkeş Şendiller, 9 yaşındaki Filistinli çocuğun çığlıklarının arkasında art niyet arayanların sonunun er geç Firavun gibi, Nemrut gibi olacağını söyledi.
Çörtük'ün mallarına ihtiyati tedbir konuldu
Fona devredilen Bayındırbank'ın eski sahibi Kamuran Çörtük ve 17 banka yöneticisi hakkında bankayı 154 trilyon zarara uğrattıkları gerekçesiyle tüm mal varlıklarına ihtiyati tedbir konma kararı alındı.
Cenazesi bile renkliydi
1988'DE suikastten kılpayı kurtulan Özal'ın 1993'de ani vefatı da kuşkuyla karşılandı.
Türkiye, AİHM'de savunmasız
ALBAYRAK: SEZER BENİ HAKLI ÇIKARDI
Hasar görene para yok
İstanbul Valiliği imar yetkisi istiyor

19 Nisan 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED