T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

SAVAS KAÇINILMAZ

Hindistan ve Pakistan, diplomatik çabalara rağmen, savaşa hazırlanıyor. Gerilimin dorukta olduğu sınır bölgesinde atışmalar yaşanırken binlerce kişi bölgeden kaçıyor. Gözlemciler, savaşın kaçınılmaz olduğunu belirtiyorlar.

Güney Asya'nın rükleer güce sahip iki ülkesi Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginlik, Pakistan'ın yumuşama sinyallerine rağmen ciddiyetini koruyor. Hindistan Pakistan'a karşı savaş tehditlerini sürdürürken, Pakistan da savaşı engellemek için son kozları da kullanıyor. Her iki ülkenin de kara, deniz ve hava kuvvetleri alarm durumunda bekliyor. Pakistan-Hindistan hududunda her iki ülkenin askerleri arasında yer yer çatışmaların yaşandığı belirtiliyor. Sınır bölgelerinde yaşayan halkın evlerini terkederek iç bölgelere gittiği belirtiliyor.

Karşılıklı sınır kapılarını kapatan iki ülke, güvenlik önlemlerini de yüksek düzeyde tutuyor. Bir çok Pakistanlı yetkili, yeni bir savaşın mutlaka çıkacağını, bugün olmasa yarın mutlaka patlak vereceğini iddia ettiler. Hindistan'ın kendisini savaşa kilitlediğini belirten yetkililer, büyük bir savaş yaşanmasa da 1999 yılındaki Kargil savaşı türü bir çatışmanın kaçınılmaz olacağını belirttiler. Pakistan'ın Leşker-i Tayyibe adlı Keşmirli grubun lideri Hafız Muhammed Said ve 20 üyesini yakalamasının tansiyonu biraz düşürdüğü belirtiliyor. Pakistan içindeki diğer tüm grupların da Pakistan'daki çalışmalarını feshettikleri, çalışmalarını davet cemaatleri adı altında sürdürecekleri belirtiliyor.

Pakistan-Çin, Hindistan-ABD

Çin yönetimiyle geçmişten beri sorunları bulunan Hindistan, son yıllarda ABD ile girdiği yakın işbirliği ile ABD'nin Avrasya açılması için bir kapı vazifesi görmek istiyor. Hindistan, geçmişte bir çok kez Çin ile küçük dalaşmalar ve küçük çaplı sınır tecavüzleri yaşadı. Bu nedenledir ki, Çin'in Hindistan'a en büyük tehdidi Pakistan'ı desteklemektir. Pakistanlı yetkililer, ABD'nin son yıllarda Hindistan ile yoğun ilişkiler içine girmesinin ardından terörizmle savaşı bahane ederek Avrasya hayaline gerçekleştirmek için Hind Okyanusu'na yığınak yaptığını belirtiyorlar. Hindistan da, ABD-Pakistan arasında krize neden olmak için 11 Eylül sonrası oluşan konjontürü kullanıyor. Pakistanlı yetkililer, Asya'da oluşturulan tüm ittifakların arka planında, ileride Avrasya'ya hakim olma iç güdüsünün yatmakta olduğunu belirtiyorlar.

Nükleer füze yarışı

Olası bir savaşın boyutları herkesi korkutuyor. İki ülkenin nükleer silanlarının hazır durumda tuttuğunu belirten yetkililer, bunun çok tehlikeli olacağını belirtiyorlar. Hindistan 1960 yıllarda atom bombası geliştiren Çin'e karşı nükleer silah geliştirdi. Bundan kısa süre sonra Pakistan da kendi nükleer gücünü oluşturdu. 1998 yılında karşılıklı uzun ve kısa mevzili füze denemelerinde bulunan Hindistan ve Pakistan bir anda tüm dünyanın dikkatini bölgeye çekti. Hindistan'ın elinde 200-500 ve Pakistan'ın elinde ise 150 civarında nükleer başlık bulunduğu belirtiliyor. Hindistan 2 bin 500 km menzilli Agni-2 füzelerini başarıyla denerken, Pakistan da Şahin-1, Gori-1 ve 2 bin 500 km menzilli Gori-2 füzelerini başarıyla test etti. Hindistan yakında 3 bin 500 km menzilli Agni-3 füzelerini denemeye hazırlanırken, Pakistan 3 bin km menzilli Gori-3 füzelerini denemeye hazırlanıyor.

Pakistan köşeye sıkıştırılmış durumda. Usame bin Ladin ve el-Kaide üyelerinin Pakistan'da olduğuna dair iddialar, Pakistan'a yönelik yıpratma kampanyasına dönüştü. Pakistan, Keşmir politikasını değiştirmesi için de ABD'nin baskısı altında. Hindistan ve Pakistan dışişleri bakanları, Nepal'in başkenti Katmandu'da bu hafta yapılacak Güney Asya Bölgesel İşbirliği Örgütü (SAARC) toplantısında biraraya gelecek. İngiltere Başbakanı Tony Blair ise 7 Ocak'da Pakistan'a gidecek.

HİNT ORDUSU PAKİSTAN KASABASINI BOMBALADI

Pakistan hükümet sözcüsü Raşid Kureşi, Hindistan'ın hava üslerini tam faaliyete soktuğunu ve deniz üslerinde de benzer hareketler olduğuna dair bilgi bulunduğunu söyledi. Pakistan'ın, Hint ordusunun her adımını çok yakından izlediğini kaydeden sözcü, Hindistan'ın tehditlerine cevap vermeye hazır olduklarını da bildirdi. Hint ordusu, Keşmir'in Pakistan'a ait bölümünde iki kasabayı bombaladı. Polis müdürü Sabir Hüseyin, askerlerin, Bag bölgesindeki Kahuta ve Bedi kasabalarını ateş altına aldığını, yaklaşık 5 bin kişinin bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını kaydetti.

HİNDİSTAN: 10 PAKİSTAN ASKERİNİ ÖLDÜRDÜK

Hint tarafı, 10 Pakistan askerini öldürdüğünü iddia etti. Hintli bir yetkili, Keşmir'in kışlık başkenti Cammu'da yaptığı açıklamada, sınırın Mendhar yöresindeki çatışmada 10 Pakistan askerinin öldüğünü iddia etti. Yetkili, bazı noktalarda silah sesleri duyulduğunu söyledi. Pakistan'dan ise bu konuda açıklama gelmedi. Keşmir'in Hint tarafındaki Poonch kasabasında önceki gece 5 Hindu öldürüldü. Saldırıda 2 kişi de yaralandı. Keşmirli mücahitler ise Pencap eyaletindeki ordu kampına düzenledikleri baskında 2 askeri öldürdü, 4'ünü yaraladı.

PAKİSTAN POLİSİ 100 KEŞMİRLİYİ TUTUKLADI

Pakistan güvenlik güçleri, Keşmir'in bağımsızlığı için savaşan 100 kişiyi daha tutukladı. Tutuklananların, Hindistan'ın geçen ay parlamentoya düzenlenen saldırının ardında olduğunu iddia ettiği örgütlere mensup oldukları bildirildi. Leşker-i Tayyibe sözcüsü Yahya Mücahit, "Hem bizim örgütün, hem de Ceyş-i Muhammed örgütünün 100 adamını tutukladılar" dedi. Sözcü, Ceyş-i Muhammed'in 70 üyesinin tutuklandığını, tutuklanan Leşker-i Tayyibe üyesi sayısının da 30'a yakın olduğunu söyledi. Örgüt sözcüsü, "Bizim Hint parlamentosu baskınıyla ilgimiz yok" dedi.

 
Hedef Molla Ömer
Yerel güçler Molla Ömer'in teslim edilmesi için Helmand halkına ultimatom verdi. ABD deniz piyadeleri ise bölgede operasyon başlattı.
18 yaşından küçüklere namaz yasak
Doğu Türkistan'a yönelik baskılarını akılalmaz derecede artıran Çin yönetimi, 18 yaşından küçüklerin camiye girmelerini yasakladı, Ramazan bayramının da tarihini değiştirdi. Pekin, dini bilgiler öğrenen sekiz kız çocuğunu da tutukladı.
YANGIN SYDNEY KENTİNE SIÇRADI
Avustralya'da günlerdir süren maki yangını, ülkenin en büyük kenti Sydney'in merkezini tehdit ediyor. Yetkililer, yangının, kentin banliyölerine sıçradığını ve yüzlerce kişinin tahliye edildiğini kaydettiler. Sydney'i duman altında bırakan maki yangını, ünlü Harbour Köprüsü'ne yalnızca 15 kilometre uzaklıktaki Pennant Hills banliyösüne sıçradı. Banliyöye ulaşan yangının, saatte 80 kilometre hızla esen rüzgarın etkisiyle yayıldığı kaydedildi.
ABD 6 ÖRGÜTÜ DAHA KARA LİSTEYE ALDI
ABD Hükümeti, 6 örgütü daha şüpheli terörist örgütler olarak belirleyerek, bu örgütlerin malvarlıklarının dondurulmasını istedi. Bakanlık, bu örgütlerin "Sürekli IRA, Sadık Gönüllüler Gücü, Turuncu Gönüllüler, Kızıl El Muhafızları ve Kuzey İrlanda Özgürlük Savaşçıları" olduğunu açıkladı. Diğer örgütün, 21 Ekim Anti-Faşist Direniş Grubu"nun da İspanya'da faaliyet gösterdiği belirtildi. 6 örgüt, AB'nin terörist örgütler listesinde yer alıyor.
İSRAİL KABATİYE'YE BASKIN DÜZENLEDİ
Batı Şeria'daki Kabatiye köyüne dün sabah baskın düzenleyen İsrail birliklerinin 4 Filistinli'yi tutukladığı bildirildi. İsrail açıklamasında, tutuklanan Filistinlilerden birinin Hamas, ikisinin de El Fetih örgütü üyesi oldukları kaydedildi. Bu arada ABD'nin Ortadoğu temsilcisi Anthony Zinni'nin, İsrail ile Filistin arasında arabuluculuk çalışmalarını sürdürmek için bu hafta bölgeye geleceği bildirildi.
EL KAİDE BİLGİSAYARINI ABD GAZETESİ ALDI
El Kaide'nin Kabil'de yıllarca kullandığı iddia edilen bir bilgisayar, Wall Street Journal tarafından satın alındı. Gazete, El Kaide'nin iki ve üç numaralı adamlarınca kullanıldığı kuvvetle tahmin edilen bilgisayarı, ikinci el bilgisayar satan bir mağazadan 1100 dolara satın aldığını, bilgisayarın hard diskinde ABD istihbaratını memnun edecek bilgiler bulunduğunu yazdı.
FRANSA'DA GENÇLER POLİSLE ÇATIŞTI
Fransa'nın Strasbourg kentinin banliyölerinde yılın ilk günü çatışma çıktı. Gençlerle polis arasındaki çatışmada 3 polis ve 1 genç yaralandı, 49 araç tahrip edildi. Strasbourg'a bağlı Barr köyünde sabah erken saatlerde meydana gelen patlamada da 8 kişinin yaralandığı bildirildi.
2 Ocak 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED