T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Hortum türküsü dillerde

Karadeniz'in sevilen sanatçısı İsmail Türüt'ün kriz adlı türküsü vatandaşların dilinden düşmüyor. Türüt bu kasediyle ülkedeki hortumlama ve yolsuzluklara dikkat çekiyor.

Karadeniz'in sevilen türkücüsü İsmail Türüt, halkın büyük beğenisini kazanan 'Kriz' isimli son kasediyle ülkedeki hortumlama ve yolsuzluklara dikkat çekerek, ekonomik krizin pençesinde kıvranan Türk halkının duygularına tercüman oldu. Türüt, halkın ortak derdi olan krizden kendisi gibi bütün sanat camiasının da etkilendiğini söyledi. Ülkede gördüğü sosyal yaralara türküleriyle parmak basmayı kendine görev addettiğini söyleyen Türüt, bunun en güzel örneğinin de yıllar önce seslendirdiği ve halkın büyük beğeniyle dinlediği, "Gelin dostlar birlik olalım", "Şehit", "Erzurum'da kar yağsa", "Deprem" ve son olarak da "Kriz" kaseti olduğunu ifade etti. Bankaların önlerinde oluşan emekli kuyruklarına benzeyen "toto- loto" kuyruklarının kendisini kahrettiğine değinen Türüt, "Bizi bu hallere düşürenler utansın. Ben 70 yaşında bir dedenin toto-loto kuyruğunda saatlerce sıra beklemesinden bir Müslüman-Türk genci olarak hicab duyuyorum" dedi.

Türk insanının uzun zamandır sıkıntı içinde yaşadığına dikkat çeken Türüt, Türk halkında var olan yardımlaşma duygusunun sosyal patlamaları önlediğini kaydetti. Bir televizyon programında söylediği, "Türk milletinin sosyal yapısı sosyal patlamaya engel olur" şeklindeki sözlerinin bazı sanatçılar tarafından eleştirildiğini hatırlatan Türüt, şunları söyledi: "Zekat, fitre gibi yardımlaşmalar sosyal patlamaları frenler. Biz, komşumuz aç iken, tok yatamayız. Biz, Brezilya ve diğer ülkelere benzemeyiz. Türk insanında var olan yardımlaşma geleneği bizim için bir şanstır. Dünyadaki bütün zenginler hakkı ile zekat ve fitresini verirlerse, yeryüzünde aç bir tek insan kalmaz."

1 milyon artık hayal oldu

Ekonomik krizden bütün sanatçıların etkilendiğini ve kaset satışlarında önemli düşüşler gözlendiğini kaydeden Türüt, 1 milyona varan kaset satışlarının artık hayal olduğunu belirtti.

'BİNLERCE DERVİŞ VAR'

Son kasetinde yer alan, "Hazinenin başına getirdiler bir ithal bakan" sözlerini yorumlayan Türüt, Türkiye'de ekonomiyi en azından Kemal Derviş kadar iyi bilen binlerce insanın bulunduğunu ifade etti. Türkiye'ye getirilen Derviş'ten "sihirli değnek" misali, sorunları çözmesinin beklemenin aptallık olacağını söyleyen Türüt, "Düşüncelerim beni haklı çıkardı. Derviş Türkiye'ye geldiği günden bugüne kadar, ekonomide düzelen bir şey olduğuna inanmıyorum. Beni buna inandıracak biri varsa gelsin tartışalım" dedi.

TÜRÜT'ÜN KRİZ TÜRKÜSÜ

Kulak verin dinleyin
Beni baylar bayanlar
Allahından bulsunlar
Bu ülkeyi soyanlar

Lazoğlu derler bana
Canım kurban vatana
Devletin malı deniz
Olta atan atana

Dolar aldı yürüdü
Mark peşinden koşuyor
Hırsızlar hortumcular
Kral gibi yaşıyor

Küçük esnafın çoğu
Dikti nalları dikti
Toto loto piyango
Millet çiledern çıktı

Ekonomiden geçer
Bu milletin barışı
Doksan yaşında dedem
Oynayı at yarışı

İthal bir bakan getirdiler
Hazinenin başına
Kelin ilacı olsa
Sürer kendi başına

Dert bizde elek elek
Yıkıldı orta direk
Ekmek bulamayanlar var
Cevap verin ey dostlar

Ne olacak uşaklar
Bu milleetin hali
Paramız pula döndü
Kimde bunun vebali



2 Ocak 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED