T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Kocaeli yine en zengin

Gittikçe ağırlaşan ekonomik krize ve 1999 yılındaki depreme rağmen Kocaeli 7 bin 556 dolarlık milli gelirle 1. sırayı alırken Muş 725 dolarla sonuncu oldu.

Türkiye'nin gelir dağılımı adaletsizliği yine sırıttı. 1999 yılında körfezdeki büyük depreme rağmen Kocaeli 7 bin 556 dolarlık milli gelirle ilk sırayı aldı. Muş ili ise kişi başı 725 dolarlık milli gelirle en son sırada. Devlet İstatistik Enstitüsü iller ve bölgeler itibarıyla 2000 yılı milli gelir rakamlarını açıkladı.

2000 yılında kişi başına düşen GSYİH ülke düzeyinde 2 bin 941 dolar olurken, Kocaeli 7 bin 556 dolarlık milli gelirle ilk sırayı aldı. Bu ili Bolu 5 bin 687 dolar, Yalova 4 bin 665 dolar, İstanbul 4 bin 416 dolar, Kırklareli 4 bin 370, İzmir 4 bin 302, Muğla 4 bin 253, Ankara 4 bin 148, Zonguldak 3 bin 779, Edirne 3 bin 613 dolarla izledi. Milli gelir Bitlis'te 883, Şırnak'ta 830, Ağrı'da 824, Muş'ta ise 725 dolarla 1000 doların altında kaldı. DİE'nin verilerine göre, gayri safi yurtiçi hasılada en büyük payı her zaman olduğu gibi Marmara Bölgesi aldı. Marmara Bölgesi milli gelirden yüzde 37 pay alırken, bu bölgeyi yüzde 15.3 ile Ege, yüzde 17 ile İç Anadolu, yüzde 12 ile Akdeniz, yüzde 9.5 ile Karadeniz, yüzde 5.1 ile Güneydoğu Anadolu bölgeleri izledi. Türkiye'nin en az gelişmiş bölgesi olan Doğu Anadolu Bölgesi'nin payı yüzde 4.1'de kaldı.

İstanbul'a gelirden aslan payı

GSYİH'den alınan paylara bakıldığında İstanbul'un payı yüzde 22.1, Ankara'nın payı yüzde 8.3, İzmir'in payı yüzde 7.3, Kocaeli'nin payı yüzde 4.5 olarak hesaplandı.

Milli gelirden Bursa yüzde 3.7, Adana yüzde 3.1, İçel yüzde 2.7, Antalya ve Konya yüzde 2.5'er, Manisa yüzde 2.1 pay alırken, Şırnak, Gümüşhane, Bingöl, Kilis, Hakkari, Bartın, Iğdır, Tunceli, Ardahan ve Bayburt'un payı yüzde 0.1'er olarak gerçekleşti.

 
Nemalar sevindirecek
2001 Kasım ayındaki nema artış oranı Aralık ayında da yaşanırsa, çalışanlar yüksek nema ödemeleri alacak. Artış, bazı çalışanlar için yüzde 280'lere varacak.
Yabancı sermaye umutlu
YASED üyelerinin yüzde 75'i 2002'de büyümenin 3.3, enflasyonun yüzde 45, doların ise yıl sonunda 2 milyon 94 bin lira olacağını tahmin ediyor.
'Bugünkü Dolar kuru da hata'
TİM'in yayınorganı Turkishtime dergisinin tanıtım gecesine Devlet Bakanı Tunca Tcskay, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Devlet Bakanı Kemal Derviş katıldı.
30 Ocak 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED