T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Seçim sıkıştırınca rejim krizine sarıldı

DSP lideri ve Başbakan Ecevit, seçimde AK Parti'nin birinci olması ve HADEP'in barajı aşması halinde rejim sorunu çıkacağını iddia etti.

DSP lideri ve Başbakan Bülent Ecevit, seçimde AK Parti'nin birinci çıkması ve HADEP'in barajı aşmasının "rejim sorunu yaratabileceğini" ileri sürdü. AK Parti lideri Erdoğan'ın "değiştim" demesine karşın bunun "denenmediğini ve kanıtlanmadığını" savunan Ecevit, bu "deneme" ve "kanıtlamanın" nasıl yapılabileceğine ise değinmedi.

TRT-1'de canlı yayınlanan "Pazar Panorama" programına konuk olan Ecevit, siyesette "ciddi olarak incelenmesi gereken birtakım oluşumlar bulunduğunu" belirterek, "Birisi HADEP, birisi AK Parti... AK Parti'nin birinci parti olacağı iddiaları var. HADEP'in de barajı aşabileceği iddiaları var. Bu iddialar gerçekleşirse Türkiye çok ciddi rejim sorunlarıyla hatta rejimin ötesinde sorunlarla karşılaşabilir" dedi.

HADEP Apo ile ilişkide

"AK Parti iktidara gelirse yeniden 28 Şubat benzeri bir durum mu olur?" diye sorulması üzerine Ecevit, şöyle konuştu: "Hayır. 28 Şubat'ı filan kastetmiyorum. Demokrasinin doğal süreci içinde bu rejim açısından tehlikeleri önlemenin gerektiği ve mümkün olduğu kanısındayım. Ama dikkat ederseniz, önde gelen iddialı partilerden hiçbiri bu AK Parti üzerinde durmuyor, HADEP üzerinde durmuyor. Hatta bu partilerden bazıları HADEP'le işbirliği yolları arıyorlar. HADEP aslında bölücü hareketin temsilcisidir. Hapishanede bulunan Apo ile de yakın ilişki içinde olduğu bilinen bir gerçektir. Ciddi bir durum var. HADEP açısından da, AK Parti açısından da..."

Erdoğan değiştiğini kanıtlasın!

"AK Parti'ye bakışınız nedir?" sorusu üzerine, Recep Tayyip Erdoğan'ın "değiştim" dediğini hatırlatan Ecevit, şöyle konuştu: "Bu değişiklik iddiası gerçek midir? Değil midir? Bunun sınanması gerekir. Bugün AK Parti'nin değiştiği iddiası şeyhin kendisinden menkul. Bunun kanıtı nerede? Kanıtı yok. Sayın Erdoğan'ın yasaklanmasını, hele partisinin kapatılmasını hiç istemem. Aksine serbestlik içinde gerçek yüzleri ortaya çıkmalı. Ama bu fırsat verilmiyor. 'Değiştim' diyor ve birçok köşe yazarı bunu alkışlıyor, 'bak ne güzel değişmiş' diye. Bunun kanıtı nasıl sağlanabilir?"

AK Parti'ye karşı çalışacağız

"Önümüzdeki dönem normal süresine kadar uzatılsaydı, biz bu konuda çok daha etkili bir çalışma içine girecektik" diyen Ecevit, şöyle devam etti: "Seçim 3 Kasım'a alınsa bile ben bu iki konu üzerinde özellikle duracağım. Başka hiçbir parti bu iki partinin üstüne yürüme cesaretini gösteremiyor. Gazetelerde haberler, yorumlar çıkıyor. Fakat partilerden hiç ses çıkmıyor. Ama DSP öyle değil. Biz açıktan vaziyet alıyoruz. Onun için de Erdoğan en çok bize çatıyor. Başka çatan yok çünkü..."

Ecevit, "ne tür önlemler alınacak?" sorusu üzerine, önlemlerin demokratik rejim içinde alınacağını belirtti. "Önce AB yasaları mı, yoksa HADEP ve AK Parti konusu mu?" sorusu üzerine Ecevit, "HADEP'le AK Parti, siyaset alanında vereceğimiz bir mücadele, bunun yasama ile bir ilgisi yok" diye konuştu.

Toplumdan bize tepki yok!

Ecevit, "Laiklik yerleşmedi mi?" sorusuna cevap verirken de DSP iktidarında laikliğin güç kazandığını, yurtlar, Kur'an kurslarının devlet denetimi altına alındığını ve bu yöndeki uygulamalara toplumdan tepki gelmediğini iddia etti. Ecevit, "Bunlar bizim varlık nedenimizdir DSP olarak" dedi. n ANKARA

GAF ÜSTÜNE GAF YAPTI

Adalet ve Kalkınma Bankası!

Başbakan Ecevit, AK Parti ile ilgili iddialarına başlarken, söze "Adalet ve Kalkınma Bankası" diye başladı. Ecevit, "AK Parti'nin değiştiği iddiası şeyhin kendisinden menkul" derken de, gazeteci Mustafa Balbay'ın soru sormak için "efendim..." diyerek araya girmek istemesi üzerine, "Efendim, yanlış birşey mi söyledim?" diye sordu. Ecevit, özel yapım minibüsünden inerken, korumaları da başı çarpmasın diye Başbakan'ı dikkatle kolladılar.

 
'Erken seçim yapılacak'
'Ecevit bitişini ilan etti'
AK Parti ve HADEP, "Ecevit bitişini, korkular salarak önlemeye çalışıyor ama bunu başaramayacak" dedi.
YTH'de sancılı doğum
Yeni Türkiye Hareketi'nde kurucu tartışması bitmedi. Cem, teşkilat sorununu SHP ittifakıyla aşma peşinde.
ANAP, DSP'nin erteleme teklifini nazikçe reddetti
ANAP, DSP'nin erken seçimin 3 Kasım'dan sonraya bırakılması teklifini reddetti.
Kazan: Çiller, Yılmaz'dan yürekli çıktı
Kazan, Çiller'in "RP ile ortak olma" baskısına direndiğini belirterek, "Yılmaz olsaydı çoktan kirişi kırmıştı" dedi.
Irak, Vietnam ve Afganistan değil
Yeni Oluşumcular DSP'yi alacaktı
'Seçim onlar için felaket olacak'
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, partisinin ruhen ve fiziken seçime hazır olduğunu söyledi. Yazıcıoğlu, partisince Sivas'ın Gardaşlar piknik alanında düzenlenen "Gardaşlar Kurultayı"nda yaptığı konuşmada, 57'nci Hükümet'in, ülkeyi cumhuriyet tarihinin en kötü, en bunalımlı dönemine getirdiğini savundu. Partisinin iktidara yürüdüğünü kaydeden Yazıcıoğlu, "Büyük Birlik Partisi hem ruhen, hem fiziken seçime hazırdır. Hiç vakit kaybetmeden adaletli bir Seçim Kanunu çıkartılmalı ve bununla seçime gidilmelidir. Başbakan Ecevit, 'Seçim Türkiye için felaket olur' diyor. Seçim Türkiye için değil, üç parti için felaket olacaktır."
SP: BBP bize en yakın parti
SP 3 Kasım'da yapılacak seçimlere bazı partilerle ittifak yaparak girmeyi hedefliyor. SP ile HADEP yöneticileri arasında yapılan gayri resmi temaslar sonuç vermedi. SP yöneticileri, BBP ve LDP ile ittifak yapmak için temaslara başlayacak. SP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, "Türkiye'nin IMF ve uluslararası sermaye tarafından sömürülmesine karşı çıkan ve AB'ye taraftar olan bütün partilerle ittifak yapabiliriz. BBP, bize görüşleri en yakın ve tabanlarımız benzer olan partidir" dedi. SP, seçimlere katılacak partilerin seçim öncesinde, koalisyon ortaklarını açıklayabilmelerini istiyor. Seçim Kanunu değişmese bile bazı partilerin, başka partilerin listesinden aday gösterecekleri belirtiliyor.
  • BİLAL ÇETİN

  • 22 Temmuz 2002
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED