T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

İki inek formülü
ve küresel ekonomi

Küreselleşme karşıtları, dünya ekonomisini yönlendiren ekonomik programları "inek formülü" ile ortaya koydu.

IMF VE DÜNYA BANKASI
İki ineğiniz var, IMF her ikisini size öldürttür. Sonra size iki inek satar ve ölünceye kadar sizden iki ineğin faizi olarak her yıl 5 inek alır.

SOSYALİZM
İki ineğiniz var, birisini komşunuza verirsiniz.

KOMÜNİZM
İki ineğiniz var, hükümet ikisini de sizden alır ve size biraz süt verir.

FAŞİZM
İki ineğiniz var, hükümet ikisini de alır ve size biraz süt satar.

NAZİZM
İki ineğiniz var, hükümet ikisini de alır ve sizi şutlar.

BÜROKRASİZM
İki ineğiniz var, hükümet ikisini de alır, sizi şutlar ve sütle birlikte diğer ürünlerinizi de döker.

GELENEKSEL KAPİTALİZM
İki ineğiniz var, birisin satıp yerine sığır alıyorsunuz. Hayvan sürünüz çoğalıyor ve ekonominiz büyüyor. Onları satarsınız ve kazançlı bir gelir ile emekli olurusunuz.

TEHLİKELİ ENRON KAPİTALİZMİ
İki ineğiniz var, halka açık şirketinizin hesabına üç tane sattığınızı "gösterirsiniz." Bacanağınızın adına bankadan açık krediler kullanır, sonra borç alıp böylece 4 inek satın alırsınız, vergi muafiyeti sayesinde de aslında 5 ineğiniz olmuş olur. 6 ineğin süt hakkı ise bir aracı sayesinde Cayman adasındaki "gizli sahibi olduğunuz" çok ortaklı şirkete, onlar da, 7 ineğin hakkını sizin bulunduğunuzu şirkete satar. Yıllık raporlar bulunduğunuz şirketin 8 inek sahibi olduğunu ve yakında bir tane daha alma haklarını olduğunu belirtir. Bir ineği satarak ABD başkanını satın alırsınız, böylece 9 ineğiniz olmuş olur. Hiçbir açığınız ortaya çıkmaz. Böylece halk ineklerinizi satın alır.

AMERİKAN ŞİRKETİ
İki ineğiniz var, birisini satar, diğerinden de 4 ineğin vereceği sütü vermesi için güç kullanırsınız. Sonra, inek düşüp öldüğünde şaşırırsınız.

FRANSIZ ŞİRKETİ
İki ineğiniz var, her ikisini bolca tekmeliyorsunuz, çünkü üçüncü bir inek daha istiyorsunuz.

JAPON ŞİRKETİ
İki ineğiniz var, onları yeniden dizayn edersiniz böylece 1/10 büyüklüğünde sıradan bir inek ve 20 kez süt veren bir inek elde etmiş olursunuz.

RUS ŞİRKETİ
İki ineğiniz var, onları sayıyorsunuz, 5 tane olduğunu öğreniyorsunuz. Tekrar sayıyorsunuz 42 tane olduğunu görüyorsunuz. Yine sayıyorsunuz 12 ineğiniz çıkıyor. İnek saymayı bırakıp bir şişe votka daha alıyorsunuz.

İNGİLİZ ŞİRKETİ
İki ineğiniz var, her ikisi de deli.

İSVİÇRE ŞİRKETİ
5 bin tane ineğe sahipsiniz, ancak hiçbiri size ait değil. Bunları depolamaları için başkasına para verirsiniz.

İTALYAN ŞİRKETİ
İki ineğiniz var, ancak her ikisinin nerde olduğunu bilmiyorsunuz. Öğle yemeği için mola veriyorsunuz.

ALMAN ŞİRKETİ
İki ineğiniz var, onları iyi bir mühendislik yöntemiyle yeniden onarıp, yüzyıl yaşamalarını sağlarsınız. Ayda bir yemelerini ve kendi kendilerini sağmalarını sağlarsınız.

ÇİN ŞİRKETİ
İki ineğiniz var ancak, süt vermeniz gereken 300 kişi bulunuyor. 24 saat mesai ve yüksek süt verimliliği talep edersiniz. Sonra, bir gazetecinin bu durumu haber yaptığını öğrenirsiniz.

HİNDU ŞİRKETİ
İki ineğiniz var, her ikisine de ibadet ediyorsunuz.

 
Modaya uyduk internetlendik
Her köşebaşında bir internet cafe açılmasına, firmaların sanal aleme taşınmasına rağmen Türkiye'de internet "moda" olsun diye kullanılıyor. Milli Prodüktivite Merkezi tarafından hazırlanan Verimlilik 2002 Raporu'nda, 1990'dan itibaren işletmelerin ilk bilgisayar yatırımlarına yeterli bütçe ayırmalarına karşın yeni teknolojilere bütçe ayırmadıkları kaydedildi. Raporda, internet ve EB sayfalarıyla ilgili yeralan ifadeler, Türkiye'de internetin amacının dışında, sadece "moda" anlayışıyla kullanıldığını ortaya koydu. Raporda şöyle denildi: "İşletmelerin büyük bir çoğunluğu internet kullanmaktadır. Ancak, internet kullanım oranının yüksek olmasına karşın, işletmeler interneti gerçek amaçlarına uygun biçimde kullanmamaktadır. İnterneti aktif kullanan işletmelerin tamamına yakını bu teknolojiyi 'günün modasına ayak uydurma' gibi sebepten dolayı kullanmaktadır. "
  • HAMDİ ATEŞ / ANKARA


    Bunlar da 'gölkondu'
    Karadeniz Bölgesi'nde sağanak yağışların yol açtığı sel can alırken, Adana'da aşırı sıcaklarından korunmak isteyen vatandaşlar çareyi yüzer evlerde yaşamakta buldu. Seyhan Baraj Gölü'nde tekneleri yüzer evler haline getiren vatandaşlar, sıcaklardan korunmak için gölde yaşıyor. Yüzer evlerin sayısının her geçen gün arttığı Seyhan Baraj Gölü'nde inşa ettiği "göl konduda" yaşayan vatandaşlardan biri olan 52 yaşındaki Ahmet Kurt, "Burada balık tutarak zaman geçiriyorum. Burası şehir merkezine göre serin oluyor. Gece burada üşürsünüz" dedi. Yüzer ev modası yayla ve tatil beldelerine rakip olurken, bu evlerde yaşayanların sayısında da artış gözleniyor.
    Sıcaktan bunalan Doğu'ya gelsin
    Sıcaktan ve nemden bunalanlara Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki turizmcilerden yapılan çağrıda, "Bölgemiz serin, geceleri yorgansız yatılmayacak bir iklim yapısına sahiptir" denilerek, bölgede tatil yapma önerisinde bulunuldu. Turizmci Abdullah Tunçdemir, Türkiye'nin tarihi ve doğal güzellikleriyle, kültürel zenginliği ve birçok medeniyete beşiklik etmiş olmasıyla tam bir turizm cenneti olduğunu söyledi.

  • 29 Temmuz 2002
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED