T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Hamilelikte ilaç kullanımı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, hamilelikte kullanılan bazı ilaçların doğacak bebekte çeşitli üzücü sonuçlara neden olabileceği uyarısında bulundu.

Hamilelik döneminde doktor önerisi olmaksızın ilaç kullanmanın, doğacak bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebileceği bildirildi. Sağlık Bakanlığı'nın web sayfasında yayınlanan ve ilaç kullanımına ilişkin önerilere yer verilen duyuruda, hamilelik döneminde ilaç kullanımının son derece önem taşıyan bir konu olduğuna dikkat çekildi. Hamilelikte kullanılan ve aralarında ilaçların da bulunduğu kimyasalların ana rahmindeki bebek için ciddi riskler taşıdığı ifade edilen duyuruda, şöyle denildi:

Anormallik görülebilir

"Hamilelik sırasında kullanılan ilaçların doğacak bebeğe geçişi söz konusudur. Bunun sonucunda da doğacak bebek üzerinde anormallikler olabilir.

İlaçların doğacak bebek üzerindeki olumsuz etkileri, çeşitli organların yapılarındaki ya da fonksiyonlarındaki anormallikler, büyümenin gecikmesi veya davranışsal bozukluklar şeklinde olabilir. Diğer taraftan, hamilelikte toplam vücut sıvı miktarı artar, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında değişmeler olur.

Bunların sonucunda, ilaçların vücuttaki dağılım ve atılımı değişir. Hamile için ihtiyaç duyulan ilaç dozu hamilelik ilerledikçe genellikle yükselir, doğumdan sonraki devrede ise düşer."

İlaçlar anne sütüne geçer

İlaçların, emziren annelerin sütüne geçerek bebeklerinde istenmeyen yan etkile yol açabildiğini bildirilen duyuruda, şu uyarılarda bulunuldu: "Eğer annenin ilaç kullanması gerekiyorsa, ilacı, emzirmeden hemen önce ya da hemen sonra alması en doğrusudur. Böylece, ilacın anne sütüyle bebeğe geçişi büyük ölçüde engellenmiş olur. Bazı ilaçların doğacak bebekte çeşitli üzücü sonuçlara neden olabileceğini; hamilelikte (özellikle ilk üç aylık dönemde) hekim önerisi dışında kesinlikle ilaç kullanılmaması gerektiğini unutmayın."

 
Beyaz Saray'da Batı Nil virüsü paniği
Gizli Servis ajanlarının Beyaz Saray'ın bahçesinde bulduğu ölü karganın Batı Nil Virüsü taşıdığı ortaya çıktı.
İnsan vücudunun 7 enerji kaynağı
Uzmanlar, insan vücudunun bağışıklık sisteminin en büyük silahı 7 vitamini ve minerali şöyle tanımlıyor.
Meme kanserinde erken teşhis önemli
Her 10 meme kanserli kadından 9'unun erken tanı ile hayatının kurtarılabileceğini belirten Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, "Bu nedenle risk faktörü taşıyan kadınlar bunu bilmeli ve meme kontrollerini daha titiz yapmalıdır" dedi.
İleri yaşlarda risk artıyor
"Adete başlama yaşı ne kadar geç ise meme kanseri riski de o derecede azalır" diyen Prof. Dr. Haydaroğlu, "Adet görmeye 13 yaşından sonra başlayanlarda, 12 yaşından önce başlayanlara göre risk 4 kat azdır. Menopoz yaşı geçtikçe risk artar. Menopoza 55 yaşından sonra girenlerde, 45 yaşından önce olanlara göre risk 2 kat fazladır" diye konuştu.
30 Temmuz 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED