AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

P O L İ T İ K A
Irak'a Pakistan ile ortak bir orduyla gidilebilir

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Riaz H. Khokhar ve Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal Irak konusunda görüştüler. Heyetlerin de katıldığı görüşmelerden "ortak tavır" kararı çıktı.

Ankara, Irak'a asker göndermek için ortamın hazır olmasını beklerken, aynı konuda çekinceleri olan ülkelerle de fikir alış verişinde bulunuyor. Bu çerçevede, Ankara'ya davet edilen Pakistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Riaz H. Khokhar, Dışişleri Bakanlığı'nda temaslara başladı. Türkiye gibi Pakistan'ın da Irak'ın kuzeyinde görev yapmak istediği ancak Kürt liderlerin bu isteğe tepkili yaklaştıkları biliniyor.

Her iki ülkenin de Irak ile ilgili çekincelerinin örtüşmesi Pakistan ve Türk Dışişleri'ni birlikte çalışmaya yöneltti. Pakistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Khokhar ve beraberindeki heyet, Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal başkanlığındaki Türk heyeti ile çalışmalara başladı. Heyetlerarası görüşmenin ilk gününde, Türk tarafının Pakistan heyetine, Irak'taki son durum ile ilgili bilgi verdiği öğrenildi.

Dışişleri, teklife sıcak

Diplomatik kaynaklar, Pakistan heyetinin, Irak'ta iki ülke askerinin birlikte hareket etmesi yönünde teklif sunduğunu, Dışişleri'nin de bu teklife sıcak baktıklarını belirtiyorlar. İki ülkenin Irak'ta ortak tavırla hareket etmesi durumunda, komutanın Türkiye'de olacağı belirtiliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ziyal, "Henüz iki taraf da bir karar süreci içinde değil. Karşılıklı görüşlerimizi birbirimize ifade ettik" dedi. Khokhar da, Irak'a asker gönderme konusunda kendileri için bazı önemli etkenlerin gündemde olduğunu belirterek, bu etkenlerin en önemlisinin, Irak'a gidecek gücün, BM ya da İslam Konferansı Örgütü gibi uluslararası bir kurumun şemsiyesi altında olması gerekliliği olduğunu söyledi.

Kürt liderlere ABD'den cevap

Öte yandan, "Irak'ta Türk askeri görmek istemiyoruz" diyen KYB lideri Celal Talabani'ye ABD'den tepki geldi. Talabani'ye ABD'li yetkililer, "Biz Türk askerini Irak'ta görmek istiyoruz. Önemli olan bu" diye cevap verdiler. Talabani, Pakistan askerlerine de karşı çıkmıştı.

  • KAAN İPEKÇİOĞLU



  • 19 Ağustos 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED