AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Polis memurları Maliye Bakanlığı'na hangi şartlarda geçebilir

Ben 6 yıllık polis memuruyum. Açık öğretim İktisat'tan mezunum. Maliye Bakanlığı'na bağlı bir il defterdarlığına geçmek istiyorum. Bu konudaki prosedürü açıklarsanız sevinirim.

Maliye Bakanlığı Personeli Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinin Diğer Kurumlardan Naklen Atamalara İlişkin Usul ve Esasları düzenleyen 42'nci maddesinde; "Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında Uzman Tabip, Tabip, Daire Tabibi, Tıbbi Teknolog, Laboratuvar Teknisyeni, Röntgen Teknisyeni, Hemşire, Mühendis, Mimar, İstatistikçi, Şehir Plancısı, Tekniker, Harita Teknisyeni, Kadastro Teknisyeni, Bilgi İşlem Merkezi Müdürü, Çözümleyici, Programcı, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Eğitim Uzmanı, Memur veya eşiti veya Koruma ve Güvenlik Görevlisi unvanlarında görev yapanlardan, aynı veya eşiti unvanla Bakanlık teşkilatına naklen atanacakların, askerlik hariç Devlet memuriyetinde en az 2, azami 12 yıl hizmetinin bulunması, Koruma ve Güvenlik Görevlileri'nin 30 yaşını, diğerlerinin 35 yaşını geçmemesi, son 3 yıllık sicil raporlarının ortalamasının en az iyi derecede ve son sicilinin olumlu olması, herhangi bir nedenle adli veya idari bir ceza almamış olması, gerekir" hükmü yer almaktadır. Ayrıca sözkonusu maddede, memur olarak atanabilmek için meslekle ilgili en az 4 yıllık yüksek öğrenimi bitirmiş olmak; koruma ve güvenlik görevlisi olarak atanabilmek için ise, en az lise veya dengi okul mezunu olmak, Emniyet Hizmetleri Sınıfı'nda görev yapmış veya askerlik görevini komando olarak yapmış olmak, 2495 sayılı Kanun'da belirtilen şartları taşıyor olmak gerekmektedir.

Bu hükümler çerçevesinde askerlik hariç devlet memuriyetinde en az 2, azami 12 yıl hizmetinin bulunması, 35 yaşını geçmemiş olmanız, son 3 yıllık sicil raporlarınızın ortalamasının en az iyi derecede ve son sicilinizin olumlu olması, herhangi bir nedenle adli veya idari bir ceza almamış olmanız halinde maliye Bakanlığına memur olarak naklen geçmeniz mümkündür. Bunun için Maliye Bakanlığı'na naklen geçmek için müracaatta bulunmanız ve bu müracaatınızın Maliye Bakanlığı'nca uygun bulunması gerekmektedir. Maliye Bakanlığı müracaatınızı uygun bulması halinde kurumunuzdan muvafakatınızı isteyecektir.

SORULAR – CEVAPLAR

Vekil imamlıkta geçen süreler memuriyette ve yıllık izinde değerlendirilir mi?

26.10.1993 ile 02.01.1996 yılları arasında açıktan vekil imam hatip olarak çalıştım. Bu açıktan vekil olarak geçen sürelerimi kazanılmış hak aylık dereceme saydırabilir miyim? Ayrıca, 30 günlük yıllık izin kullanabilmem için bu süreler hizmetime eklenecek midir?

1- Açıktan vekil olarak çalıştığınız sürelerin kazanılmış hak aylık derece ve kademenizde değerlendirilmesi mümkün değildir. Ancak, bu süreler emeklilik müktesebinizde değerlendirilir.

2- 154 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nde; "1- Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması, 2- Bakanlığımızca daha önce bu tebliğe aykırı olarak verilen görüşlerin dikkate alınmaması, gerekmektedir" hükmüne yer verilmiştir. Bu hükümler çerçevesinde, vekil imamlıkta çalıştığınız süreler yıllık izin hesabında dikkate alınmak zorundadır.

ASKERDE KULLANILAN İZİN YILLIK İZİNDEN DÜŞÜLEBİLİR Mİ?

1990 yılından itibaren TCDD Genel Müdürlüğü'nde 399 sayılı KHK'ya tâbi olarak çalışmaktayım. 30 Mart 2003 tarihinde askerlik görevim sonrasında tekrar görevime başladım. Kurumum askerdeyken kullandığım 16 günlük askerlik iznimi yıllık iznimden düşmeye çalışmaktadır. Böyle bir şey mümkün müdür?

399 sayılı KHK'nın Yıllık İzinleri düzenleyen 21'inci maddesinde; "Sözleşmeli personelden hizmeti 10 yıla kadar olanlara (10 yıl dahil) yılda 20 gün, 10 yıldan fazla olanlara yılda 30 gün ücretli izin verilir. Yıllık izin verilmesine esas hizmetin tespitinde kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süreleri ile askerlik hizmeti göz önüne alınır. Bu şekilde hizmet süresi bir yıldan az olanlar ile kısmi zamanlı istihdam edilenlerden bir yıldan az süreli sözleşme yapılanlara (yıl içinde memur statüsünden sözleşmeli statüye geçirilenler hariç) yıllık izin verilmez. Yıllık izinler, teşebbüs veya bağlı ortaklığın uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Bir sözleşme döneminde kullanılmayan izinlerin müteakip sözleşme döneminde kullanılması mümkün değildir." hükmü yer almaktadır. Bu hükümde askerlikte kullanılan izinlerin yıllık izinden düşeceğine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle askerlikte kullanılan izinlerin yıllık izinden indirilmesi mevzuata uygun değildir.

HIRSIZLIK SUÇU VE MEMNUN HAKLARIN İADESİ

Ben üniversite mezunu bir gencim. 15 yaşında, şu anki maddi değeri neredeyse hiç yok derece de olacak kadar basit bir eşya yüzünden, hırsızlık suçuyla suçlandım ve ceza aldım. Şu an üniversite mezunuyum. Acaba, memnu haklarımın iadesini alsam memur olabilir miyim?

Danıştay Birinci Dairesinin 22.4.1992 gün ve E:1992/126, K:1992/150 sayılı Kararında, "657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 48 inci maddesinin A/5 inci fıkrasında öngörülen koşulları, mahkumiyetten dolayı yitirmeleri nedeniyle memuriyetle ilişkileri kesilenlerin, memnu hakların iadesi kararı almaları halinde yeniden devlet memurluğuna alınabilecekleri, ancak kadro ve ihtiyaç durumları bakımından idarenin bu konuda takdir yetkisinin bulunduğu" ayrıca "Memurluğa engel bir mahkumiyetin saptanması halinde memnu hakların iadesi kararı alınmadıkça veya memurluğa engel sayılanlar dışındaki suçlardan dolayı hükmedilen mahkumiyetler afla ortadan kalkmadıkça yeniden memuriyete atanmanın söz konusu olamayacağı" ifade edilmiştir. Bu karar gereğince memnu hakların iadesi kararı alırsanız memur olabilirsiniz.

Daha önce bir KİT'te çalışanın geri dönüşü

1986-1989 yılları arasında bir KİT'te sözleşmeli mühendis olarak çalıştım. Kendi isteğimle istifa edip, özel sektörde 14 yıldır yöneticilik yapıyorum. 45 yaşındayım. Kamu sektörüne KPSS'ye girmeden dönme imkanım bulunuyor mu ?

657 sayılı Kanun'un 92'nci maddesi çerçevesinde ayrıldığınız kurumdaki pozisyonunuza, bu pozisyonun şartlarını koruyor olmanız halinde, açıktan atama prosedürüne uygun olarak dönmeniz ilgili kurumun takdiriyle mümkündür. Bu dönüşünüz için KPSS'ye girmenize gerek yoktur.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

23 Ağustos 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED