AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
ABD'nin rezervi bitti

Irak'ta direnişi kıramayan Amerika, bölgeye yeni birlikler göndermek zorunda. Kendi rezervlerinden Irak'a gönderecek asker bulmakta zorlanan ABD, bu açığı Türkiye gibi ülkelerden kapatmayı planlıyor.

Irak'ta direnişi kıramayan ve otorite kuramayan Amerika, arayışını sürdürdüğü yabancı askeri güçlerin gelmemesi durumda zorlanacak. ABD'de bazı çevrelerin işgal sonrası için 300 ile 500 bin asker gerektiğine yönelik açıklamaları üzerine Irak'a takviye birlikler gönderme tartışması bir gerçeği ortaya çıkardı: ABD kendi ordusunda bile Irak'a göndermek için asker bulmakta zorlanıyor.

Muhalefetteki Demokrat Parti'nin (DP) yanı sıra iktidardaki Cumhuriyetçi Parti'nin (CP) bazı önemli isimleri Irak'a takviye asker gönderilmesini istediler. CP'nin en önemli senatörlerinden John Mc Cain, ABD'nin Irak'taki tehdidi karşılayabilmesi için bu ülkeye 18 bin askerden oluşan en az bir tümen asker daha göndermesi gerektiğini söyledi. DP'nin Senato dışilişkiler komitesindeki kıdemli üyesi Joe Biden de Irak'a en az 30 bin asker daha gönderilmesi çağrısında bulundu. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ise, halen 140 bin olan asker sayısının artırılmasına gerek görmediklerini bildirdi. Irak'taki işgal valisi Paul Bremer da ABD askerlerinin sayısını artırmak yerine başka ülkelerden katkı beklediklerini belirtti.

"Yedekleri çağırırız"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers ise, gerekli olması halinde Irak'a ilave asker sevkiyatı yapılabileceğini söyledi. Rumsfeld, asker sayısını artırmaksızın ordunun savaşçı gücünün tahkim edilmesinde ısrar ediyor. Rumsfeld'in, bazı görevleri ordu dışındaki birimlere havale edip ordunun savaş gücünü pekiştirmeyi planlandığı belirtiliyor.

ABD askerleri, Irak, Afganistan, Balkanlar ve Güney Kore gibi dünyanın hassas kesimlerinde mevzilenmiş bulunuyor. Özellikle askerlerin aileleri ve diğer bazı çevreler, söz konusu güçlerin bu bölgelerde uzun süreli olarak konuşlandırılmasından giderek artan ölçüde şikayet ediyor. Myers, Irak'taki komutanların talep edilmesi halinde yedek askerlerin de göreve çağrılabileceğini kaydetti.

Felluce'de ABD askerine saldırı

ABD yönetiminin, askeri destek için BM yolunu denemesine karşı bazı yetkileri BM'ye devretmekten kaçınması, bu konuda gelişme sağlanmasına engel oluyor. ABD'li yetkililer, Irak'ta savaş sonrası dönemde giderek yoğunlaşan direnişin ardından bu ülkeyi uzun sürecek bir savaş alanı olarak görmeye başladılar. Irak'ta dün sabah bir Amerikan kafilesine düzenlenen saldırıda 3 Amerikalı asker yaralandı.

Tanıklara göre, tanksavar roketlerin kullanıldığı saldırı, Bağdat'ın 50 km kadar batısındaki Felluce kasabasında düzenlendi. Roketlerden birinin isabet ettiği askeri araç büyük hasar gördü.

"Durum, Saddam döneminden daha berbat"

ABD'de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimi öncesinde muhalif Demokrat Parti'deki yarışta öne çıkan aday Howard Dean, Başkan George Bush'un Irak politikasını sert dille eleştirerek, ''Irak'taki durum, bizim açımızdan Saddam Hüseyin döneminden bile kötü'' dedi. Seçim kampanyasını sürdüren Dean, Amerikan TV'lerine yaptığı açıklamalarda, savaş karşıtı görüşlerini dile getirdi. Vermond eyaletinin eski valisi Dean, Oregon eyalet TV'sine demecinde, ''Bush'un kandırmasıyla Irak'ta savaşa yanlış tezlerle girdik. Durum hızla kötüleşiyor. Bush, Irak'ı işgal ettiğinde, orada El Kaide'nin bulunduğuna ilişkin kanıt yoktu. Yönetimin buna ilişkin sözleri, iddiadan ibaretti. Şimdiyse El Kaide'nin fiilen orada olduğu anlaşılıyor. Bu da ABD açısından çok daha kötü'' dedi. Dean, CNN TV'sine demecinde de ''Irak'taki operasyonumuz çöküyorsa, El Kaide'nin Irak'ta cirit atabildiği bir ortam doğduysa durum bizim açımızdan Saddam iktidarı döneminden daha vahim demektir...'' diye konuştu. Liberal görüşleriyle tanınan Dean, Demokrat Parti'de savaşa karşı çıkan tek başkan adayı. Dean, son kamuoyu araştırmalarında parti içindeki en önemli rakipleri olan Senatör Joe Lieberman ve John Kerry'nin önüne geçti.

ABD Avustralya'dan ek asker talebinde bulundu

ABD'nin, Irak'ta giderek kötüleşmekte olan güvenlik durumu karşısında, bu ülkeye ilave asker göndermesi konusunda Avustralya Hükümeti'ne baskı yaptığı öne sürüldü. The Australian gazetesi, ABD'li yetkililerin bu talebi gayrı resmi yollardan ilettiğini yazdı. Irak politikası yüzünden zor günler yaşayan Başbakanı John Howard'ın, Irak'a yeni asker gönderme talebine karşı çıktığı ve ülkesinin, Irak savaşı öncesinde ve savaş sırasında üzerine düşeni yaptığını belirttiği kaydedildi.

Amerika Irak polisini Macaristan'da eğitecek

New York Times gazetesi, ABD'nin, Irak polisini Macaristan'da eğitmeyi planladığını yazdı. Irak İçişleri Bakanlığı'na danışmanlık yapan eski New York Polis Şefi Bernard Kerik, Macar hükümetinin, Iraklıların eğitilmesi amacıyla eski bir Sovyet askeri üssünde büyük bir polis akademisi kurulmasına izin verdiğini söyledi. 28 bin Iraklının bu üste polis eğitimi almasının planlandığını belirten Kerik, 1500 kişilik ilk grubun 8 hafta sürecek yoğun eğitim programına 4 ay içinde başlanmasının beklendiğini söyledi.




26 Ağustos 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED