AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Şiiler patlamaya hazır

İran destekli Şii lider El Hekim'e suikast girişimi üzerine sokaklara dökülen binlerce Şii, saldırıdan işgal güçleriyle işbirliğini reddeden genç lider Muktada El Sadr'ı sorumlu tuttu. İran saldırıları kınadı.

Irak'ta kısmen sakin olan Şii bölgelerinde gerilim tırmandı. İşgal güçleriyle işbirliğini reddeden 30 yaşındaki Muktada El Sadr ile işgal yönetimiyle işbirliği yapan Şii liderler arasındaki kriz büyüyor. Amerika ve İngiltere de bu gerginliği teşvik ediyor.

Önceki gün Şiiler'in en önde gelen din adamlarından Muhammed Said El Hekim'e yönelik saldırı girişimi Orta Irak'ta devam eden direnişin yanısıra nüfusun çoğunluğunu oluşturan Şiiler'in de her an patlamaya hazır olduğunu, kendi aralarında ciddi ihtilaflar bulunduğunu gösterdi. Saldırıdan sonra binlerce Şii sokaklara dökülürken İran saldırıyı kınadı.

Hekim, Necef'teki evine yerleştirilen bombadan hafif yaralı olarak kurtuldu. El Hekim'in, İmam Ali Camii'nin 800 metre güneyindeki evinde boynundan sıyrıkla kurtulduğu saldırı, gaz silindirine bağlı kablolu patlayıcının ev duvarına yerleştirilmesiyle yapıldı. Saldırıda 3 Iraklı'nın öldüğü, 1 kişinin yaralandığı bildirildi. Muhammed Said El Hekim, Mayıs'ta İran'dan dönen Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi yöneticisi Muhammed Bekir El Hekim'in amcası.

Binlerce kişi sokağa döküldü

Binlerce Şii, saldırıda ölen 3 koruma görevlisinin cenaze töreni için sokaklara döküldü. El Hekim'in posterlerini taşıyan göstericiler, saldırıdan rakip Şii lider Muktada El Sadr yanlılarını sorumlu tuttu. Necef'teki iktidar mücadelesi, çoğunluğu Şii olan Irak'ın siyasi geleceği için önemli bir etken oluşturuyor.

İran suikast girişimini kınadı

İran, El Hekim'e düzenlenen suikast girişimini şiddetle kınadı. Dışişleri Sözcüsü Hamid Rıza Asefi, İran'ın Irak'ın içinde bulunduğu kötü durumdan, istikrarsızlıktan ve güvenliğin olmamasından kaygı duyduğunu, bu tür gelişmelerden işgalci güçlerin sorumlu olduğunu söyledi. El Hekim'in oğlu Riyaz El Hekim de, güvenlikten ülkedeki işgalci güçlerin sorumlu olduğunu kaydetti.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de, El-Hekim'e yönelik suikast girişimini kınadı. Hamaney, Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi (IİDYK) lideri Ayetullah Muhammed Bekir El-Hekim'e gönderdiği mesajda, Seyid El-Hekim'e yönelik suikast girişiminden derin üzüntü duyduğunu söyledi. Bu kanlı saldırının sorumlularının, Necef'te ilahiyat eğitimini zayıflatmayı ve Müslüman din adamları tehdit etmeyi amaçlayan çirkin politikalara uygun hareket eden kişiler olduğunu ifade eden Hamaney, Irak halkının İslam düşmanlarının hazırladığı kumpasları etkisiz kılmasını, İslam bayrağını dalgalandırmasını ve ülkesinin bağımsızlık ve özgürlüğünü sağlamasını umduğunu da kaydetti.



26 Ağustos 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED