AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
İMAR'DA HESAP AVI

İmarbank operasyonunda polis, şifreleri kırılan bilgisayarlardaki banka hesap kayıtlarıyla ilgili incelemeyi BDDK'ya bıraktı.

Kayıtlardaki hesaplar araştırılacak ve bankanın içini boşaltmak için paravan şirket ya da isimlere transfer yapılıp yapılmadığı anlaşılacak.

Bu arada polisin aradığı 26 kişi arasında yer alan İmar Bankası yöneticisi toplam 10 kişi dün Şişli Adliyesi'ne gelerek savcılıkta ifade verdi.

Onuncu gününe giren İmar Bankası operasyonu umulan hızla ilerlemezken polis, şifresini Ankara'dan gelen istihbaratçıların kırdığı bilgisayarlardaki banka hesap kayıtlarıyla ilgili incelemeyi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na (BDDK) bıraktı.

İmar Bankası operasyonunun kilit noktalarından birini oluşturan banka hesap kayıtlarıyla ilgili inceleme, nereden nereye, ne kadar miktarda para transferi yapıldığını gözler önüne serecek. Bilgisayar kayıtlarında görülen tüm şirket ya da kişi adına açılmış hesaplar araştırılacak ve böylelikle İmar Bankası'nın içini boşaltmak için paravan şirket ya da isimlere transfer yapılıp yapılmadığı anlaşılmış olacak. Bilgisayar incelemesiyle, İmar Bankası'ndaki yaklaşık 4.5 katrilyon liralık mevduat boşluğunun nasıl oluştuğu da ortaya konulabilecek. Ancak yetkililer bilgisayar kayıtlarının tekbaşına delil niteliği taşımadığını, bunun için bankanın 'defteri kebirine' ulaşılması gerektiğini belirttiler.

Uzmanların incelemesi sürüyor

Polis, İmar Bankası'nın bilişim işlerini yürüten Hakan Uzan'ın sahibi olduğu Merkez Yatırım A.Ş.'den alınan bilgisayar kayıtlarını Hizbullah operasyonunda görev yapan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Bilişim Suçları biriminden getirilen uzmanların yardımıyla çözmüştü. Şifreleri çözmek için Merkez Yatırım A.Ş.'de görev yapan üç kişiden de bilgi alınmıştı. Bir polis yetkilisi, "Bazı kayıtlar yok edilmiş. Hesap defterleri de henüz bulunamadı. Yapılan transferlerin nerelere dönük olduğunu uzmanlar inceliyor" dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu yetkilileri polis ekiplerinin Florya'daki villada ve Uzanlar'a ait diğer işyerlerinde bulduğu toplam 5 bin klasörlük kayıtları da inceliyor. Bu klasörlerdeki evrakların büyük çoğunluğunun Uzanlar'ın kurduğu ve İmar Bankası'ndan kredi çekerek batırdığı şirketlerle ilgili devir teslim tutanakları olduğu belirtilmişti.

İmar Bankası'nın mevduatının, bir kısmı paravan olan 160 şirkete yapılan transferlerle eritildiği yönündeki bilgilerin doğruluk derecesi BDDK'nın incelenmesinin sonuçlanmasıyla anlaşılacak.

Savcı Uzanlar'ı bekliyor

İstanbul Mali Şube Müdürlüğü'nde üç gündür gözaltında bulunan ve sorgulanan İmar Bankası'nın eski üst düzey yöneticileri dün öğle saatlerinde getirildikleri Şişli Adliyesi'nde, savcının, "ifadelerin bütünlük içinde alınması'' talebi üzerine yeniden Mali Şube'ye götürüldü.

Soruşturma kapsamında ifadelerinin alınması kararlaştırılan 26 kişiden 10'u, dün kendi istekleriyle Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na geldi. İmar Bankası'nın yönetim kurulu üyesi olan Yaşar Avni Güral, eski Genel Müdür Hilmi Başaran, Genel Müdür Yardımcısı Sadık Karagöz, mali birim müdürleri Nuray Özen, Çiğdem Karakoç ve Nedim Çokçok, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na geldiler. Savcılığa ifade vermek isteyen bu şahıslar, "sayıları az olduğu ve çoğunluk sağlanamadan ifade vermeleri halinde bütünlük sağlanamayacağı'' gerekçesiyle bekletilmeye başlandı. Bunun üzerine telefonlarla görüşmeler yapan bu kişiler ve avukatları, çoğunluk sağlamak amacıyla bağlantı kurdukları Merkez Yatırım'ın Yönetim Kurulu üyesi Suat Gusinalı, İmar Bankası Genel Müdür Yardımcıları Tacettin Pak ve Mustafa Say ile İmar Bankası'nın İç Kontrol Merkezi Başkanı Mehmet Bulat'ın da adliyeye gelmesini sağladılar. Bu kişilerle tek tek görüşen savcılar, "şubedeki 6 kişinin sorgularının tamamlanmadığı ve aranan diğer 10 kişinin başvurmadığı" dikkate alındığında "ifadelerin bütünlük içerisinde alınabilmesi'' amacıyla, İstanbul Mali Şube Müdürlüğü'ne gönderilmeleri gerektiğini bildirdiler. Gözaltı için hakimden ek süre alınan şahıslar, önce Haseki Hastanesi'ne götürülerek sağlık kontrolünden geçirildi, ardından da yeniden Mali Şube'ye teslim edildiler.

Yeniden savcılığa çıkacaklar

Şubeye gönderilen 10 kişinin, halen burada tutulan İmar Bankası'nın eski Yönetim Kurulu üyeleri Birol Çilingir ve Gürol Demirkol, eski Genel Müdür Yardımcıları Mehmet Koray Özkaya ve Sami Bulut, bankada Borsa ve Mali İşler Sorumlusu olarak çalışan G. Handan Targın ve Dilek Atıcı ile sorgulanacakları ve 27 Ağustos 2003 Çarşamba günü yeniden savcılığa çıkartılacakları belirtildi. Polisin halen aradığı diğer 10 kişinin isimleri ise şöyle: Kemal Uzan, Hakan Uzan, Yavuz Uzan, Bahattin Uzan, Bilgi Doğru, Hülya Talu, Azmi Yılmaz, Mustafa Akar, Yeşim Öztürk ve Erol Hürbaş.

İmarzedeler BDDK önünde eylem yaptı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) önünde toplanan İmar Bankası mudileri, paralarını alamadıkları gerekçesiyle eylem yaptı. Attıkları sloganlarla, İmar Bankası yöneticilerinin yanısıra BDDK ve Sermaye Piyasası Kurulu'nu protesto eden mudiler yaptıkları açıklamada, "Hükümete sesleniyoruz. Bizler de soygun ve dolandırıcılığın karşısındayız, ancak ödeme emri verdiğiniz halde neyi bekliyorsunuz" denildi. 50 milyar lira kaybettiğini belirten Abdülbaki Karahancı, bankanın yöneticilerine sert tepki gösterdi. Kendi kendine vurarak tepkisini dile getiren Karahancı, "Parklarda yatıyorum. Devlete güvendim, banka müdürü bana devlet bonosu al dedi. Paralar verilmezse bıçakla Sultanahmet'te intihar edeceğim" diye konuştu.

'Operasyonlar tamamen hukuki'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ÇEAŞ ile başlayan ve takip eden olayların, tamamen hukuki olduğunu, olayların hiçbir siyasi boyutu bulunmadığını söyledi. Erzincan'ın Refahiye ilçesinde gezi ve incelemelerini sürdüren Bakan Yıldırım, Cem Uzan'ın ailesine ait şirketler hakkında başlatılan soruşturmanın sürdürüldüğünü hatırlatarak şunları söyledi: "Söz konusu şirket hakkında yapılanların siyasi hiçbir boyutu yoktur. ÇEAŞ ile başlayan ve takip eden olaylar, tamamen hukukidir. Bankacılık ve diğer ticari faaliyetlerde kanunlara aykırı faaliyetlerden oluşmuş hadiselerdir. Bu işin hiçbir siyasi amaç uğruna kullanılması söz konusu olmamıştır. İş yargıya intikal etti." Yıldırım, mobil telefon şirketlerine lisans tahsisinin Telekomünikasyon Kurumu tarafından yapıldığını da belirtti.



26 Ağustos 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED