AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Ölü sayısı 25 bini aştı

İran İçişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada ölü sayısı 20 bin olarak verildi. Kerman Tıp Üniversitesi Dekanı ise en az 25 bin kişinin öldüğünü, 20 binden fazla kişinin de hâlâ enkaz altında bulunduğunu söyledi.

İran'ın güneydoğusundaki tarihi Bem kentini harabeye çeviren depremde ölü sayısı 20 bin olarak açıklandı. İran televizyonunun haberine göre, İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ölü sayısı 20 bin, yaralı sayısı 30 bin olarak verildi. Hükümet yetkilileri daha önce ölü sayısını 20 bini aşkın, yaralı sayısını ise 50 bin olarak vermişti. Kirman'daki Tıp Fakültesi Dekanı İrac Şerifi ise, 5 bin kişinin toprağa verildiğini ve enkaz altında halen 20 bin kişi bulunduğunu, ölü sayısının en az 25 bin olduğunu söyledi. Bem ve depremin etkilediği diğer bölgelerden 10 bini aşkın yaralının havayolu ile Tahran, Meşed ve Şiraz kentlerine sevk edildiği belirtildi.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Cihanbehş Hancani, Bem'deki depremin büyüklüğü dikkate alındığında, İsrail hariç bütün ülkelerin ve uluslararası kuruluşların yardımına ihtiyaçları olduğunu söyledi. Hancani, ilk olarak enkaz altında kalan kişileri kurtarmaya çalıştıklarını, yabancı arama-kurtarma ekiplerinin İran'a gelmesi için vize uygulamayacaklarını, eğitimli köpekler, tıbbi malzeme, battaniye, çadır ve prefabrike evlere acilen ihtiyaç bulunduğunu belirtti.

"En az 25 bin kişi öldü"

İran'ın güneydoğusunda deprem felaketine sahne olan Bem kentinde ölenlerin sayısına ilişkin farklı açıklamalar yapılıyor. İRNA'nın haberine göre, Bem kentinin bulunduğu Kirman eyaletinin başkenti Kirman'daki Tıp Fakültesi Dekanı İrac Şerifi, 5 bin kişinin toprağa verildiğini ve enkaz altında halen 20 bin kişi bulunduğunu, böylece ölü sayısının en az 25 bin olduğunu belirtti. Şerifi, 10 bini aşkın yaralının Tahran, Meşed ve Şiraz'e sevk edildiği kaydetti. Bem'deki 600 mahkumun kaldığı hapishane de depremde kısmen çöktü. Mahkumlar arasında ölenler olduğu, kalan mahkumların birçoğunun da kaçtığı bildirildi. Bem'de 1 Amerikalı turistin öldüğü, çok sayı da Batılı turistin de yaralandığı kaydedildi.

Çok daha fazla olabilir"

İran İçişleri Bakanı Abdülvahid Musavi Lari, ölü sayısının tahmin edilenden çok daha fazla olabileceğini söyledi. Peyam Radyosu'nun haberine göre, Lari, insanların uykudayken depreme yakalandığını, bu yüzden facianın daha büyük olmasına yol açtığını belirterek, "Felaketin büyüklüğünü hesaplamaya çalışıyoruz. Kurbanların sayısı açıklanandan çok daha yüksek olabilir'' dedi. Lari, ilk olarak enkaz altında kalanları kurtarmaya ve yaralıları tedavi etmeye, insanlara barınacak yer bulmaya çalıştıklarını belirtti. İRNA'nın haberine göre, kurtarma görevlisi Muhammed Cihanşahi, enkaz altından binlerce ceset çıkardıklarını ve acilen ceset torbalarına ihtiyaçları bulunduğunu söyledi.

Kocatepe'de mevlit

Bu arada, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'i ziyaret eden İran'ın Ankara Büyükelçisi Firuz Devletbadi, Türkiye'nin, depremin hemen ardından İran'a gösterdiği yakın ilgiden dolayı teşekkür ederek, gönderilen insani yardımlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Devletabadi, ayrıca 30 Aralık Salı günü Kocatepe Camii'nde bir mevlit okutmak istediklerini de Şahin'e iletti.

  • TAHRAN, BEM



  • 28 Aralık 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED