AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K A D I N - A İ L E
Evliliği ne yıkar?

Boşanma davalarının daha çok erkekler tarafından açıldığını söyleyen avukat Cengiz Hortoğlu, " Erkekler para kazanmaya başlayınca ilk işleri eşlerinden ayrılmak oluyor. Kadınlar ise yoksulluk ve eşinden şiddet gördüğü zaman dava açıyor" diyor.

  • AYŞE OLGUN
    Boşanma davalarında erkek ve kadınların gerekçelerinin farklı olduğunu ifade eden boşanma davalarının ünlü avukatlarından Cengiz Hortoğlu, "İşlerini düzeltip zengin olarak sınıf atlayan bazı erkekler ilk iş olarak eşini beğenmemeye başlıyor. Bir sevgili buluyor. Başlangıçta bu şekilde götürüyor. Ama daha sonra bununla da yetinmeyip daha özgür hareket etmek için boşanıyor" diyor. Türk kadınının kolay kolay boşanma davası açmadığını söyleyen Hortoğlu, "Kadın aldatılsa da bunu sineye çekiyor. Bunun nedeni sosyal güvencesinin ve bir işinin olmayışı. Yoksulluk ve şiddet had safhaya gelince mecburen boşanıyor. Eğitim durumu yüksek olan kadın daha kolay boşanma davası açıyor. Çünkü ayakları üzerinde durabileceğini düşünüyor" diye konuşuyor. Evlilikte ilk beş yılın tehlikeli olduğunu söyleyen Hortoğlu, Türkiye'de boşanmaların yüzde 48,22'sinin evliliğin ilk beş yılında gerçekleştiğini belirtiyor ve sebebini şu cümlelerle açıklıyor: "İlk beş yıldaki boşanmaların nedenlerinden biri, tarafların birbirlerini tanımadan evlenmeleri. Örneğin, kadın futbol izlemekten nefret eder, ama nişanlıyken sever gibi görünür. Erkek gezmeyi eğlenmeyi sevmez ama sever gibi görünür. Taraflar evlendikten sonra birbirlerinin gerçek yüzünü görünce sorunlar başlıyor."

    Çocuklar eşler arasında köprü

    Çocuklu ailelerde boşanma oranının çocuksuz ailelere oranla daha düşük olduğunu ifade eden Hortoğlu, "Türkiye'de boşanma olaylarının yüzde 42'si çocuksuz ailelerde görülmektedir. Çocuk sayısı arttıkça boşanma sayısı azalıyor" diyor.

    MUCİZE BEKLEMEYİN

    Çoğunlukla evlilikten mucizeler beklendiğine dikkat çeken Av. Hortoğlu, "Ancak bunun hiç de böyle olmadığı evlenince anlaşılıyor. Biliyorsunuz bir çok filmde evlilik öncesi sorunlar anlatılır ama tam nikah masasında film sona erer. Oysa asıl film ondan sonra başlar. Evlilik, bir sorumluluk almak olduğu kadar hayatı paylaşmak ve zorluklara birlikte göğüs germektir"diyor. Eşlerin sorunları kişiselleştirdiğini dile getiren Hortoğlu şu örneği veriyor: "Erkek, 'gömleğimi ütüler misin yerine sen hep böylesin hiçbir zaman benimle ilgilenmezsin diyor.' Kadın eşi geç geldiğinde bunun nedenini anlamak yerine 'Gene hangi kadınla beraberdin?' diye soruyor. Bu davranışlar sorunu büyütüyor. Eşler birbirlerine yabancılardan bile esirgemedikleri 'Günaydın nasılsın, iyi günler hoş geldin' gibi sözcüleri bile çoğu zaman çok görüyorlar. "

    YUVANIZI KURTARMAK İÇİN

  • Bir demet çiçekle eve gidin

  • Seni seviyorum demekten çekinmeyin

  • Özel günlerde küçük hediyeler alın

  • Günde en az bir kez telefonla da olsa hal hatır sorun

  • Birbirinizin sözünü kesmeyin

    EN FAZLA BOŞANMA EGE BÖLGESİNDE YAŞANIYOR

    Adalet Bakanlığı Adli Sicil Ve İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre: Sadece 2002 yılında açılan boşanma davası sayısı 153 bin 409. Bu rakam tüm hukuk davalarının yüzde 11,4 ünü oluşturuyor. Türkiye'de eşlerin boşanma nedenleri arasında ilk sırada geçimsizlik yer alıyor. Bunu sırayla terk, zina, akıl hastalığı, cürüm ve haysiyetsizlik ile cana kast ve kötü muamele gibi nedenler izliyor. Bölgeler olarak incelendiğinde boşanmada ilk sırayı Ege Bölgesi alıyor. Doğu Anadolu Bölgesi ise en düşük boşanma oranına sahip. Boşanma olaylarının yüzde 60'ı 25 ila 39 yaş grubunda erkekler ve 20-34 yaş grubu arasında kadınlarda meydana geliyor. Kadınlar arasında erken yaşta evlilik boşanma da önemli bir etken. Boşanan çiftlerin çoğunda erkeğin yaşı kadının yaşından daha büyük. Boşanmaların sadece yüzde 16,63'ünde kadının daha yaşlı olduğu görülüyor. Boşanma olaylarının yüzde 7'sinde kadın ile erkeğin yaşı aynı.

  •  
    Hünerleriyle öğrenci okutuyorlar
    Hanımlar yaptıkları elişlerini, yemekleri her sefer değişik bir semtte açtıkları kermeste satışa sunuyorlar ve elde ettikleri gelirlerle okumak için İstanbul'a gelen yoksul öğrencilere destek oluyorlar.
    Kermeste fiyatlar sudan ucuz
    SEVDER önceki gün Bayrampaşa Belediyesi Sergi Salonu'nda bir kermes açtı. Kermeste yer alan ürünler Bayrampaşa ve Esenler'de oturan dernek üyesi hanımların komşularıyla birlikte yaptıkları el işi yatak takımları, iğne oyalı yemeniler, yemekler ve ev aksesuarlarla dolu. Hanımların en büyük destekçisi ise erkekler olmuş. Kimi dükkanında sattığı turşudan, kimi giysilerden kermese getirmiş. Fiyatlar ise pek çok kermesin aksine son derece makul tutulmuş. Kermes 1 Ocak tarihine kadar açık.
  • AYŞE OLGUN

  • 28 Aralık 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED