AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
'Millî Şâir'i vatandaş andı

Millî Şâirimiz Mehmed Âkif Ersoy'u 67. vefat yıldönümünde ananlar, yalnızca sivil dernekler, öğrenci, öğretmen ve vatandaşlardı. Devlet adına, Mehmet Akif'i ziyarete kimse gelmedi!

  • AYŞE OLGUN
    İstiklal Marşı şairi Mehmed Âkif Ersoy, ölümünün 67. yıldönümünde Edirnekapı Şehitliği'ndeki mezarı başında anıldı. Ancak Âkif'i ananlar arasında devlet yetkililerinden hiç kimse yoktu. Sabahın erken saatlerinden itibaren Mehmed Âkif'in kabrini dolduran küçük kalabalık arasında öğrenci, öğretmen, vatandaşların yanısıra Anadolu Gençlik dergisi, Alperenler, Eğitim Bir Sen gibi çeşitli sivil dernek temsilcileri vardı. Siyasi partilerden ise gelen tek temsilci AK Parti Üsküdar İlçe Başkanlığı'ndan bir grup ve bıraktıkları çelenkti.

    Eleştiri okları herkese

    Eğitimci-Yazar Mehmed Doğramacı, Âkif'i "Modern bilim ve islam inancını en iyi şekilde yoğurmaya çalışan Âkif, 'Doğrudan doğruya Kuran'dan alarak ilhamı / Asrın idrakine söyletmeliyiz İslam'ı' düsturunu amaç edinmiştir. Ancak medeniyeti kayıtsız şartsız batıya uymak olarak algılayanlara da karşıdır. Âkif, toplumu milli şaha kaldırmak için de gayret eder, 'Girmeden bir millete tefrika düşman giremez/ Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez' der" sözleriyle anlattı. Âkif'in, bir milli şaire yakışır derecede millet ve devlet nezdinde anılması gerektiğini söyleyen Doğramacı, bu konuda gönüllü kuruluşlar kadar resmi makamlar özellikle de Milli Eğitim ve Kültür Bakanlıkları'na görev düştüğünü söyledi.

    'Gavur Âkif' diye suçlandı

    Mehmed Âkif hakkında bilmediğimiz çok şey olduğunu söyleyen Doğramacı şu bilgileri verdi: l 1908'de meşrutiyet yanlılarıyla birlikte sokağa dökülmeyi reddettiği için hürriyet düşmanı ilan edildi. l Mısır'da yaşadığı dönemde entari giyip dolaşmak yerine ceket, pantolon ve frank gömleği giydiği gerekçesiyle 'Hristiyan Âkif', 'Gavur Âkif' suçlamalarına muhatap kaldı.

    Erdoğan mesaj yayınladı

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mehmed Âkif Ersoy'un 67. ölüm yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Başbakan Erdoğan'ın mesajı şöyle: ''Aziz Türk milletinin bağımsızlığa giden yolda verdiği eşsiz mücadelesindeki azim, inanç ve fedakarlıklarını mısralarında ebedileştiren büyük vatan şairi Mehmed Âkif Ersoy, yüksek seciyeli şahsiyetiyle de milletinin kalbinde taht kurmuştur. Vatanı ve milletine duyduğu derin bağlılık ve sevgiyle kaleme aldığı İstiklal Marşı'nı Türk milletine hediye eden Mehmed Âkif'i vefatının 67. yılında saygı ve rahmetle anıyorum.''

    Tacettin Dergâhı'nda anma töreni

    Ankara'daki tören, Hacettepe Üniversitesi Kampusu içindeki Mehmed Âkif Ersoy Evi'nde (Tacettin Dergahı) yapıldı. Mehmed Âkif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen anma törenine Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Nejat Birinci ile davetliler katıldı. İstiklal Marşı'nın söylenmesi ile başlayan anma töreninde, Kur'an-ı Kerim okundu. Vakıf Genel Sekreteri Kazım Avcı Ersoy'un milli kahraman olduğunu söyledi. Avcı, Ersoy'un Çanakkale Destanı'nı bir gecede yazdığını anlattı. Törende, Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın Vakfın Başkanı Mehmet Cemal Çiftçigüzeli'ne mesajları da okundu.



  • 28 Aralık 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED