AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Hem taş düştü hem ayı çıktı

Maliye Bakanı Unakıtan, "2004 bütçesinde yeni vergi var mı" diye soran gazetecilere "Taş da düşebilir ayı da çıkabilir" cevabını verdi. Ertesi gün ÖTV oranları yüzde 50'ye varan oranda arttırıldı.

Hazırcevaplığı ile tanınan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, son günlerde ek vergi tartışmaları ve 2004 yılı bütçe hazırlıkları nedeniyle zor günler geçiriyor.

2004 yılı bütçesi, son olarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında toplanan Yüksek Planlama Kurulu'nda ele alındı. Toplantının ardından basın mensupları, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yanına gidip, "Yeni bütçe de ek vergi var mı?" diye sordular.

Cevabı bir gün sonra geldi

Önce ek vergiyle ilgili sorulara yanıt vermeyen Bakan Unakıtan, sonunda dayanamadı ve "Taş da düşebilir ayı da çıkabilir" dedi.

Unakıtan'ın yaptığı bu açıklamanın ertesi günü, otomobiller ve alkolü içkiler üzerindeki ÖTV oranlarının arttırılmasına ilişkin kararname yayınlandı.

Özetle, yola hem taş düştü hem de ayı çıktı...


Vekillerin hali pür melali

3 Kasım seçimlerinde Meclis'e giren milletvekillerinin lojmanları gitti, maaşlarına zam yapılmadı. Meclis kulislerinde birbirleri ile sohbet eden milletvekilleri en çok "geçim sıkıntısından" dert yanıyor. İşte bunlara bazı örnekler:

  • Başbakan Erdoğan, Almanya gezisi sırasında AK Parti'li bir milletvekili ile karşılaşır. Almanya Parlemantosu'nu gezdiğini Başbakan'a anlatan vekil, Erdoğan'ın "Aklında kalan ne oldu?" sorusuna, "13 bin Euro maaş almaları Sayın Başbakanım" diye cevap verir.

  • Aldığı maaşın yetmediğini söyleyen bir milletvekili seçim bölgesine neden özel otomobiliyle gittiğini şöyle anlatıyor: "Uçak bileti pahalı. Bu nedenle arabamla gidiyorum. Abimin petrol istasyonu var. Abim sağolsun. O da olmazsa ne yaparım?"

  • Ankara'da kiralık ev arayan bir milletvekili emlakçıya gider. Emlakçı, "Sayın milletvekilim, aradığınız evin kirası ne kadar olsun. 600 milyon sizin için uygun mu?" deyince, milletvekili, "Aman 300 milyonu geçmesin" diye karşılık verir.


    BİZDE Mİ TUFAYA GELDİK?

    CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş geçen hafta, Ecevit Hükümeti'nin güçlü ve gizemli Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın zaman zaman "hayali telefon konuşmaları" yaptığını açıklamıştı. Bu açıklama üzerine geçen dönem Kocaeli Milletvekili olarak görev yapan Turhan İmamoğlu da bir anısını anlattı. İmamoğlu, "Özkan'dan bir kaç kez isteğim oldu. Bunlardan birisi de Başbakanlık'tan halledilebilecek bir olaydı. Özkan, hemen telefonu aldı, o dönem müsteşar Olan Ahmet Şağar'a talimatlar yağdırmaya başladı. Ben de işim oldu diye sevinerek odadan çıktım. Ama aylar geçmesine rağmen bizim iş olmadı. Şimdi düşünüyorum da yoksa biz de mi tufaya geldik" dedi. Sohbeti dinleyen meslektaşlarımızdan birisi dayanamadı, "İlahi Turhan Bey, sadece siz tufaya gelseydiniz sorun olmazdı, Türkiye tufaya geldi Türkiye" dedi.


    Her yerde sarı-lacivert

    AK Parti Kongresi'nde, Gençlik teşkilatı, parti kongrelerinde tanık olmadığımız bir ilki gerçekleştirdi: Katılanlara madalya hediye edildi. Bizim dikkatimizi, madaylanın kurdelalarının sarı-lacivert olması çekti. Biz bunun Başbakan'a "yağ çekmek" için yapılıp yapılmadığını tartışırken, TBMM Başkanlığı tarafından Parlamento Muhabirlerine verilen kartların rengi önümüze çıktı. Çünkü, basın kartındaki gibi sarı zemin üstüne kırmızı çizgili olan kart bu yıl sarı-lacivert olmuştu... Ne dersiniz, bunda Başbakan Erdoğan'ın Fenerbahçeli olması etkili olmuş mudur?


    Bayan Edelman'ın korkusu

    ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ilginç bir diplomat. Edelman, SSCB parçalanırken Moskova Büyükelçisi, Çekoslavakya parçalanırken ise Prag Büyükelçisi idi. Edelman, geçen hafta TBMM Türk-ABD Dostluk Grubu'nun yemeğine katıldı. Bazı milletvekilleri vize işlemlerinde Türk vatandaşlarına zorluk çıkartılmasından şikayetçi olunca, Edelman, "Vize işlemlerini konsoloslar yürütür. Bu nedenle konsolosların işleri çok zordur. Eşim, konsolos olmamdan çok korkardı. Ancak burası benim üçüncü büyükelçiliğim olduğu için konsolosluğa dönmem mümkün değil" diyerek şikayetlerden sıyrıldı.


    AK Partili sosyal demokratlar

    TBMM Başkanı Bülent Arınç, milletvekilleri arasında bir anket yaptırıyor. "Kendinizi hangi düşünceye daha yakın hissediyorsunuz" sorusunun altında "İslamcı, sağcı, solcu, liberal, komünist, sosyal demokrat" gibi seçenekler yer aldı. Kendini "Sosyal demokrat" olarak tanımlayan AK Parti milletvekilleri çok çıkınca, biz de birini yakaladık ve sorduk. Aldığımız yanıt, "Sosyal demokrasi CHP'nin tekelinde değil ki. Ben gerçekten sosyal demokratım. Partim de CHP'den daha fazla sosyal demokrat. Uygulamalarımız ve tabanımız bunun kanıtı değil mi" oldu... Anlaşılan bundan sonra "CHP mi, AK Parti mi sosyal demokrat" tartışması çıkacak.


    MKYK tatlısı Hacı Baba'dan

    AK Parti, geçen hafta sonu yeni yönetimini belirledi. MKYK'nın yüzde 50'si yenilenince sürpriz isimlerde partinin en üst organına girmiş oldu. Yeni isimlerden Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, Başbakan Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde bürokrat olarak çalışmıştı. MKYK üyeliğini parti çalışanlarıyla kutlayan Eker, Ankara'nın meşhur tatlıcısı Hacı Baba'dan 4 tepsi baklava ısmarladı. Ne demiş atalarımız "Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım!"


      KAYHAN ÖZER  BİLAL ÇETİN  NEVZAT DEMİRKOL  VELİ TOPRAK  ASLIHAN A. KARATAŞ  EVİN GÖKTAŞ  SAMİ GÖKÇE  HAMDİ ATEŞ


  • 20 Ekim 2003
    Pazartesi


    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED