AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y E M E K
Bafa Gölü ve yılan balığı

Zaman zaman Türkiye'yi gezdiğim vakit özellikle Türk insanın ne kadar kısmetli olduğunu anlıyorum. Güzel Türkiyemizin 81 ayrı ilinde 81 ayrı özellik. Doğa güzelliğinin yanında Allah'ın her yöreye has verdiği bir özelliği, bırakın dünyayı Türkiye'nin bile başka bir yöresinde bulamıyorsunuz. Bazılarında balık, bazılarında sebze, bazılarında meyve, bazılarında et... Uzayıp gider bu örnekler. İşte bu kendine has özelliği barındıran bir bölgemiz de Söke-Bodrum yolu üzerinde bulunan Bafa Gölü. Bu gölden çıkan yılan ve levrek balıklarının lezzetini başka hiç bir yerde bulamazsınız. Fakat özellikle yılan balığının lezzeti, Bafa gölüne bahşedilen bir lütuf.

Ziya ve Ahmet abimle yolculuk yaparken Ahmet abimin tavsiyesi üzerine acıkan karnımızı Bafa Gölü'nde doyurmaya karar verdik ve rastgele bir lokantaya gittik. Lokantada balık çeşitlerini sorduğumda yılan ve levrek balığının olduğunu söylediler. Biz de dolayısıyla tercihimizi bu balıklardan yana kullandık. Sipariş ettiğimiz balıklarımız hazırlanırken lokanta sahibi Bafa gölünün ve Yılan balığının hayli enteresan olan özelliklerinden bahsetmeye başladı bize.

DÜNYADAKİ BÜTÜN YILAN BALIKLARI AYNI YOLU İZLİYOR

Yılan balıkları Bafa gölünde yaşıyor, doğum yapacağı zaman sadece Meksika Körfezine gidiyor ve orada doğum yapıyorlar, doğan yavrular kılcal damar misali bir top halinde, içgüdüsel olarak Okyanus, Ege, Akdeniz ve Menderes nehrinden geçerek Bafa gölüne, annesinin yaşadığı yere geri geliyorlarmış. Gelen yavrular burada 7-8 senelerini geçirdikten sonra doğum yapacakları zaman aynı yolu izleyerek geriye Meksika Körfezine yavrulamaya gidiyorlar ve onların yavruları da aynı şekilde yine Bafa Gölüne geliyormuş. Ve asıl ilginç olanı dünyadaki bütün yılan balıkları aynı yolu izliyorlar, yolculuklarında çamur, nehir, göl hiç birşey farketmiyormuş. Bir hayli ilgi çekici yaşayışa sahip yılan balıklarının daha yazılması gereken bir çok özelliği var fakat konumuz bunların yaşantıları olmadığından, biz balıkların lezzetine dönelim.

YILAN BALIĞININ YAĞI KANDAKİ KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜYOR

Lokanta sahibi bu ilginç hikayeyi anlatırken masamıza halka halka kesilmiş biçimde gelen yılan balığının kokusu, gölün serinliğiyle bütünleşince daha fazla bekleyemeden sohbeti bırakıp yemeğe başladık. Gölün suyunun sodalı ve tuzlu olmasından olsa gerek balıkların bu lezzeti. Yılan balığını yedikçe damağında kalan nefis tat, bu balığın lezzetinin neden bu kadar rağbet gördüğünü anlatmaya yetiyor da artıyor bile. Belirtmeden geçemeyeceğim, yılan balığı çok yağlı olduğundan sadece ızgarada pişirilmesi lazım. Bu arada Yılan balığının yağı gözünüzü korkutmasın sakın. Bafalı balıkçılar bu yağlı balığın kandaki kolestrolü düşürdüğünü söylüyorlar.

LEVREĞİN LEZZETİ

Yılan balığının ardından, Levreğin etinin beyazlığı ve lezzeti de tadılmaya değerdi doğrusu. Yolunuz bu istikamete düştüğünde mutlaka bu iki balık çeşidini denemenizi tavsiye ederim. Biz yanyana dizilmiş 5-6 lokantadan birini tercih ettik, fakat yediğimiz balıkların lezzeti hariç size tavsiye edebileceğim pek kayda değer bir şeye rastlayamadım. Şimdi madem gittiğin yerde bir mekan tavsiye etmiyorsun, peki neden yazıyorsun diyeceksiniz. Sizlere balıkların özelliklerini, lezzetini, Bafa gölünün güzelliklerini aktarmasaydım Bafa gölüne ve bafa gölünün lezzetli balıklarına haksızlık etmiş olurdum. Siz mümkünse yılan balığını alıp, dilim dilim yapıp ızgarada kendiniz pişirin ve istediğiniz yerde afiyetle yiyin.

LEZZETLİ SÖZLER

Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen, hayatından lezzet alır.
Bediuzzaman Sait Nursi


17 Ekim 2003
Cuma
 
RAMAZAN BİNGÖL


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED