AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Amerika'da onbinler Bush'u protesto etti

ABD ve Kanada'da, Bush yönetiminin Irak politikasını protesto eden onbinlerce gösterici, Amerikan birliklerinin Irak'tan derhal çekilmesini talep etti. Göstericiler ellerinde, "Bush Yalan Söyledi", "İmparatorluk İçin Savaşa Hayır" yazılı pankartlar taşıdı.

ABD'nin başkenti Washington'da, Beyaz Saray'a doğru protesto yürüyüşü düzenleyen onbinlerce Amerikalı, ABD yönetiminin Irak politikasını protesto etti. Ellerinde ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesini isteyen pankartlar taşıyan göstericiler, Washington Anıtı'nın önünde biraraya geldikten sonra Beyaz Saray'a doğru yürüyüşe geçtiler. Gösteriyi ortak düzenleyen Barış ve Adalet Birliği ile Uluslararası ANSWER (Savaşı ve Irkçılığı Durdurmak için Şimdi Harekete Geçin) örgütlerinin yetkilileri, 145 kentten gelen 100 bin kişinin gösterilere katılarak kendilerine destek verdiklerini belirttiler.

ANSWER örgütü sözcüsü Brian Becker, düzenledikleri gösterinin amacının ABD Başkanı George W. Bush'a, ABD yönetimi 'zemin kaybederken' kendilerinin kazandığı mesajını vermek olduğunu kaydetti. Barış eylemcileri ve Irak'ta görev yapan Amerikan askerlerinin aileleri basına yaptıkları açıklamalarda, Irak'ta giderek artan asker kayıplarının ve aylarca süren sessizliğin ABD'de savaş karşıtı hareketin canlanmasını teşvik ettiğini dile getirdiler. San Francisco'daki gösteriye de onbinlerce kişinin katıldığı belirtildi. Gösterilere, Irak'taki askerlerin yakınlarının yanı sıra, Müslüman örgütler ve eski muharip dernekleri de katıldı.

"Usame Bin Rumsfeld"

Bir festival havasında geçen gösteriler sırasında göstericilerin caddelerde "İşgali sona erdirin. Şimdi onları eve getirin" şeklinde şarkılar söyleyerek sloganlar attıkları gözlendi. Kimi göstericilerin çocukları ve köpekleriyle katıldıkları yürüyüş sırasında, "Usame Bin Rumsfeld" yazılı tişörtler satan bir kişinin ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'i Usame Bin Ladin'e benzeterek protesto ettiği ve bazı göstericilerin ellerinde, üzerlerinde "Kitle İmha Silahları: Bir sürü sıcak hava" yazılı pembe renkte balonlar taşıdıkları dikkati çekti. Konuşmacılardan Brian Becker, "Eğer size yalan söylendiği için öfkeliyseniz, ne kitle imha silahları, ne de el-Kaide'yle herhangi bir bağlantı bulunmadığı için öfkeliyseniz, o zaman bize katılmanız gerekir" tavsiyesinde bulundu. Gösteriye katılan siyasi ve dini tüm grup ve dernekler, Amerikan birliklerinin Irak'tan derhal çekilmesini talep etti. Rahip Gralon Haiglor, ABD'nin inandırıcılığını yitirdiğini savundu.

"Bush yalan söyledi"

Arapça ve Musevice dahil çeşitli dillerde yazılmış, savaşı ve işgali protesto eden pankartlar taşıyan göstericiler, Bush aleyhinde, "Bush yalan söyledi, binlerce kişi can verdi", "İmparatorluk İçin Savaşa Hayır", "Bush görevden alınsın" şeklinde sloganlar attı. Konuşmacılar, savaşın sona ermesinden buyana ölen Amerikan askerlerinin sayısının 100'ü geçtiğini hatırlatarak, "daha fazla ölüm istemiyoruz" dedi. Vietnam savaşına katılmış olan Pete Wickman, Amerika'nın, Irak halkına kendi politikasını zorla kabul ettirmeye çalışmasının yanlış olduğunu söyledi.

IRAK SAVAŞI SONRASI EN BÜYÜK GÖSTERİ

Washington Anıtı önünde gerçekleştirilen gösteriye konuşmacı olarak aralarında Adalet eski Bakanı Ramsey Clark'ın da bulunduğu 60 kadar kuruluşun temsilcisi katıldı. Göstericiler, konuşmalar bittikten sonra Beyaz Saray çevresinde yürüyüş düzenledi. Halkın, ABD'nin Irak'ta verdiği askeri kayıplar ve Irak'taki varlığın ülkeye getirdiği yükten rahatsız olduğu dönemde meydana gelen gösteri, savaşın başlangıcından bu yana muhafazakar ABD'liler ile demokratların yanyana yürüdüğü ilk ve en büyük gösteri oldu. Göstericiler, Bush yönetiminin politikalarını eleştirirken, İngilizce, İspanyolca, Arapça, İbranice ve Korece "Bush Yalan Söyledi", "Bush Geleceği Yağmalıyor" ve "İmparatorluk İçin Savaşa Hayır" yazılı pankartlar taşıdı. Bush'un Kongre ve Senato'dan onaylamasını istediği 87 milyar dolarlık ek savaş bütçesini de eleştiren göstericiler, Bush yönetimini sivil hak ve özgürlüklere saldırmakla suçladı.



27 Ekim 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED