AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

R A M A Z A N
Ramazan, rahmet ve bereket mevsimi

BUGÜN Ramazan. Dudakların, bütün nimetlerin sahibi için kapatıldığı, gönüllerin O'na açıldığı kutlu mevsim. Kalplerin oruçla yıkanıp arındığı, evlerimizin, sokaklarımızın bereketle dolduğu, camilerimizin daha bir şenlendiği mübarek ay. BUGÜN, esenlikler getirsin yeryüzüne, barış getirsin. Bütün insanlık, Ramazan'ın sevgiyle, merhametle dolu ikliminden nasiplensin. On bir ayın sultanı mübarek Ramazan-ı Şerif, mü'minlere ve bütün insanlığa kutlu olsun.

Çadır gelenek oldu

Gelenek haline gelen Ramazan çadırlarında yine binlerce kişi iftarını açacak, hayırseverler yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak. Kalpler yumuşayıp, eller hayır için duaya açılacak.

Ramazan'la birlikte başta belediyeler olmak üzere birçok kuruluş çeşitli etkinliklerle vatandaşlara hizmet verme yarışına girdi. İstanbul'daki tüm belediyeler, Ramazan boyunca iftar çadırlarından, Ramazan şenliklerine kadar oldukça zengin programlar hazırlıyorlar. Aynı kurumlar Ramazan'ın dayanışma ruhuna uygun olarak da yardıma muhtaç vatandaşlar için erzak yardımları yapıyorlar. Bayrampaşa Belediyesi 6 ayrı noktada 5 bin aileye iftar yemeği dağıtırken, çeşitli bölgelerde iftar çadırları kuracak. Ramazan boyunca sürecek etkinlikler panelden, konferanslara, bölgesel sıra gecelerinden, tiyatro-stand-up gösterilerine ve çocuk programlarına kadar geniş bir yelpazede sürdürülecek.

ÜNLÜLER YARDIM DAĞITACAK

Bakırköy Belediyesi, Ramazan dolaysıyla 10 bin yardıma muhtaç aileye erzak yardımı yapacağını ve belirlenen adrese belediye yetkililerince bırakılacağı bildirildi. Bahçelievler Belediyesi ise aralarında Kenan Doğulu, Gökhan Tepe, Fatih Kısaparmak, Sinan Özen ve ünlü futbolcuların da katılımıyla Ramazan süresince ihtiyaç sahibi çocuklara giyecek dağıtımı yapacak. Belediye'nin iftar yemeği vereceği çadırlar: Yenibosna Kuleli Geçit altı, Şirinevler Ulu Cami önü, Çobançeşme Mahallesi Mithat Paşa Caddesi üzerinde ve Kocasinan Mahallesi Fatih Koleji yanında hergün 10 bin kişiye yemek dağıtacak.

Beyoğlu Belediyesi de Taksim Meydanı'na kuracağı Ramazan çadırı ile bir taraftan 2 bin kişiye iftar yemeği verirken diğer taraftan aynı çadırda bir dizi Ramazan etkinliği düzenleyecek. Beyoğlu'nda tespit edilen yardıma muhtaç 10 bin kişiye erzak ve kömür yardımı yapılacak.

EYÜP'TE KÜLTÜR ŞENLİĞİ

Büyükçekmece Belediyesi ilçe genelinde yardıma muhtaç vatandaşlara 30 kilogramlık erzak paketleri hazırlarken vatandaşların iftarları açmaları için iki iftar çadırı ile hizmet verecek. Büyükçekmece'de şenliklerin mekanı olarak 'Kervansaray' seçilmiş. Ramazan boyunca her gün sürecek etkinliklerde çocuklar için Hacivat-Karagöz, sihirbazlar, kuklacılar, meddah gösterileri yanısıra fasıl programları ve konserler düzenlenecek.

Eyüpsultan'da ise meydanda kurulan Ramazan çadırı ve Sultan Center'de bir dizi etkinlik yapılacak. Eyüp Sultan 10. Kitap, Kültür Şenliği ve Etkinlikleri başlağı altında hazırlanan programda her gece meddah, orta oyunu gösterileri, söyleşiler ve konserler düzenlenecek.

Eski ramazanların simgesi durumundaki Sultanahmet'te, Sultanahmet Camii'nin yanında kurulan eski Osmanlı Çarşısı vatandaşlara alışveriş imkanı sunarken, Ramazan çadırında her gün teravih namazından sonra sazlı-sözlü programlar hazırlandı.

En büyük çadır ÜSKÜDAR'DA

Üsküdar Belediyesi 10 yıl önce başlattığı Ramazan çadırı uygulamasını Üsküdar Meydanı'nda bu yıl da devam ettirecek. 15 bin kişiye hizmet verecek olan çadır, yoksul vatandaşların yanısıra iftara evine yetişemeyen vatandaşlara da hizmet verecek. Demokrasi Meydanı'ında kurulacak "Ramazan Çadırı"nda Mehteran konseri, Hacivat-Karagöz, tiyatro oyunları, sema gösterileri, dev konserler, İslâm alimlerini anma toplantıları gibi etkinlikler Ramazan boyunca sürecek. Konser verecek sanatçılardan bir kaçı şunlar: Uğur Işılak, Alişan, Esat Kabaklı, Songül Karlı, Orhan Hakalmaz, Sinan Özen, Yavuz Değirmenci ve bölgesel âşıklar.

BİR AYET BİR HADİS
Hükümranlık elinde olan Allah, yücedir. O, her şeye hakkıyla gücü yetendir.
Mülk,1
Sufyan b. Abdullah es-Sekafi (r.a) den: " Peygamberimize Ya Rasülallah, İslâm hakkında bir söz söyle ki senden başka hiç kimseye bir şey sormayayım" dedim. Peygamberimiz de: "Allah'a inandım de sonra da dosdoğru ol" buyurdu.
Müslim, İman, b.13

 
FIKIH KÖŞESİ
Hamdi Döndüren Oruçlu için iki sevinç var

KISSADAN HİSSE
BEYAZID-I BESTAMİ'YE TAVSİYE

Büyük Mutassavvıf Beyazıd-ı Bestamî Hazretleri bir gün tımarhanenin önünden geçiyordu. Tımarhane hizmetçisinin tokmakla birşeyler dövdüğünü görüp:
- Ne yapıyorsun? diye sordu.
Hizmetçi:
- Burası tımarhanedir. Delilere ilâç yapıyorum, dedi.
Beyazıd-ı Bestamî Hazretleri:
- Benim hastalığıma da bir ilâç tavsiye eder misin? dedi.
Hizmetçi hastalığının ne olduğunu sordu.
- Benim hastalığım günah hastalığı... Çok günah işliyorum, dedi.
- Hizmetçi:
- Ben günah hastalığından anlamam... Ben delilere ilâç hazırlıyorum, diye cevap verdi.
Tam bu sırada tımarhane parmaklığının arasından konuşulanları duyan bir deli, (!) Beyazıd-ı Bestamî Hazretlerine:
- Gel dede, gel! Senin hastalığının çaresini ben söyleyeyim, diye seslendi.
Beyazıd-ı Bestamî Hazretleri, delinin yanına sokularak:
- Söyle bakalım, benim derdime çare nedir? dedi.
Deli (!) şu ilâcı tavsiye etti:
- Tevbe kökü ile istiğfar yaprağını karıştır... Kalb havanından tevhîd tokmağı ile döv, insan eleğinden geçir, göz yaşıyla yoğur, aşk fırınında pişir.. Akşam-sabah bol miktarda ye... O zaman göreceksin senin hastalığından eser kalmaz, dedi.
Bu güzel ilâcı öğrenen Beyazıd-ı Hazretleri:
- Hey gidi dünya hey! Demek, seni de deli diye buraya getirmişler, deyip oradan ayrıldı.

Ramazan Seyahatleri
İftar merasim gibiydi
Bardakoğlu: Manevi iklimin tadına varalım
İslam ülkelerinin çoğu bugün oruca başladı
İslam dünyasının ekseriyeti dün kılınan ilk Teravih namazı ile onbir ayın sultanı mübarek Ramazan ayına merhaba dedi. İslam ülkelerinin büyük çoğunluğu bugün Ramazan ayına girdi. Mısır, Yemen, Ürdün, Tacikistan, Nijerya, Cibuti, Filistin, Sudan, Almanya, İrlanda ve Belçika'da Ramazan bir gün önce ilan edildi. Türkiye, Suriye, Umman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Bahreyn, Cezayir, Tunus, Kuveyt, Malezya, Endonezya, Bruney, Singapur, Lübnan, Pakistan, ABD, İngiltere, Hollanda, Fransa, Çin ve İsveçre'deki Müslümanlar da Ramazan ayına bugün başladılar. Irak'ta ise, Musul dün başlarken Bağdat bugün Ramazana başladı.
27 Ekim 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED