AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

  • İ.Ü.'nün basın yasağına kınama
    Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Mercan, bazı basın yayın kuruluşlarının İstanbul Üniversitesi'ne girişlerinin yasaklan-masını 'ayrımcılık' şeklinde değerlendirdi. Mercan, "Öğrenciler ve öğretim görevlileri arasında açık ayrımcılık yapan yöneticilerin medya kuruluşları arasında ayrımcılık yapması şaşırtıcı değildir" dedi.


  • Sivil toplum bağımsız olmalı
    İnsan Vakfı'nın düzenlediği 'Düşünce Platformu'nda konuşan Fatih Üniversitesi Kamu Yönetimi Kürsü Başkanı Doç. Dr. Ömer Çaha, sivil toplum örgütlerinin bağımsız olmaları gerektiğini söyledi. 'Toplumsal Örgütlenmeler ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Geleceği' konulu bir konuşma yapan Çaha, kamusal ve sivil alan tartışmalarına da değindi. 'Resmi toplum ve sivil toplum nasıl oluşur?' sorusunu da irdeleyen Çaha, toplumların özgürleşmesinde, sivil toplum kuruluşlarının önemli roller üstlendiğini vurguladı. "Modern Türkiye'nin inşasında da sivil toplum kuruluşları önemli vazifeler üstlenmelidir" diyen Çaha, "Sivil toplum kuruluşu olmanın şartı, hükümetten bağımsız olmak, demokratik bir iç işleyişe sahip olmak, kendi gücünü oluşturmak ve inisiyatif kullanmakan geçiyor" diye konuştu.

  • ZEKERİYA GÜLÜN


  • 'Lonca sistemi barışa reçete olabilirdi'
    TÜYAP 22. İstanbul Kitap Fuarı'nda Kudüs İbrani Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ammon Cohen'in ''Osmanlı'nın Kudüs'ünde Loncalar'' adlı kitabı tanıtıldı. Beylikdüzü TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Prof.Dr. Cohen, Kudüs'ü "mini bir İstanbul"a benzeterek, "Osmanlılar gittikleri yerlere kendi imzalarını atmışlar" dedi. 'Kudüs'te 70'e yakın farklı loncaya binden fazla kişinin üye olduğunu belirten Prof.Dr. Cohen, "Lonca sistemi keşke günümüzde de uygulanabilseydi. Belki barışa bir reçete olabilirdi" diye konuştu.


  • TÜYAP'ta iftar unutulmuş!
    Bu yıl 22.'si düzenlenen TÜYAP Kitap Fuarı'da, oruç tutan yayınevi sahipleri ile katılımcılara oruçlarını açmaları için herhangi bir hizmet sunulmaması eleştirilere neden oldu. Konuyla ilgili tepkisini dile getiren Selis Yayınları sahibi İsmail Demirci, çevredeki restorantların hem çok uzak hem de pahalı olduğunu belirterek, "Boş hangarlardan biri niçin bu iş için ayrılmadı?" dedi. Fuar yetkilileri ise, "Biz fuar öncesinde hangarlardan birini bu iş açmayı düşünüyorduk. Bunun için geçtiğimiz aylarda yayınevlerini aradık ve onlardan bize dönmelerini istedik. Ancak, iki yayınevi dışında her hangi bir talep gelmedi. İki yayınevi için ciddi bir maliyet isteyen bu işe girişmemiz mümkün değildi" savunmasını yaptılar. Beylikdüzü'nde bulunan TÜYAP Fuarcılık Binası içinde bir restoran ve 5 adet cafe bulunuyor. En yakın lokantalar ise fuara birkaç kilometre ötede.

  • ÖMER ÇAKKAL


  • Terzioğlu'ndan çocuklara '80. Yıl' armağanı
    Cumhuriyetin kuruluşunun 80. yıldönümü münasebetiyle bir dizi etkinlik düzenleyen Gaziosmanpaşa Belediyesi, Eyüp Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nda himayesinde bulunan 68 çocuğu eğlendirdi. Belediyenin servis araçlarıyla, ilçenin önemli eğlence merkezlerinden Mass Plaza'ya getirilen çocuklar gönüllerince eğlendiler. Çocuklara, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Ferşat Terzioğlu, AK Parti Gaziosmanpaşa İlçe Gençlik Kolları'ndan yetkililer ve Trabzon Belediye Başkanı Niyazi Sürmen de eşlik etti. Eğlencenin ardından Başkan Terzioğlu, Belediye Sosyal Tesisleri'nde çocuklara yemek ikramında bulundu. Terzioğlu, Cumhuriyetin 80. yılının tüm ülkede çeşitli etkinliklerle kutlandığını, kendilerinin de bu coşkuyu, çocuklara yaşatmak istediğini söyledi. Organizasyonun sonunda, Terzioğlu ve Sürmen tarafından programa katılan çocuklara çeşitli hediyeler verildi.


  • Kırcaali'ye Türk belediye başkanı
    Bulgaristan'da ilk turu dün yapılan yerel seçimlerde, Kırcaali'de belediye başkanlığı seçimini Türk aday Hasan Aziz kazandı. Kamuoyu araştırma şirketlerinin anketlerine göre ülke genelinde, seçmenlerin yarıdan fazlası sandık başına gitmedi ve seçime katılım oranı yüzde 40'larda kaldı. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Türklerin yoğunlukta yaşadığı Kırcaali'de ise belediye başkanlığı seçimini geçerli oyların yüzde 56'sını alan Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin adayı Hasan Aziz kazandı.


  • Özürlülere, AK Parti'den destek
    AKParti Zeytinburnu İlçe Teşkilatı Özürlüler Komisyonu, ilçedeki 16 özürlüye tekerlekli sandalye hediye etti. Köy Hizmetleri Eğitim Tesisleri'nde düzenlenen bir törenle yeni tekerlekli sandalyelerine kavuşan özürlüler, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'a sorunlarını da anlattılar. Özürlüler Komisyonu üyesi Hayrullah Polat da, partilerinin programında ve seçim beyannamesinde özürlülerin sorunlarının ağırlıklı bir yere sahip olduğunu söyledi. İlçedeki zürlüleri tesbit ederek, 'özürlüler veri tabanı' oluşturacaklarını anlatan Polat, "Özürlüleri sınıflandırıp, onlara nasıl hizmet edebileceğimizi değerlendireceğiz. Amacımız, onları eğiterek, üreten ve kendilerine yeten bireyler haline gelmelerine yardımcı olmak" diye konuştu.

  • ZEKERİYA GÜLÜN


  • Amerika'da 29 Ekim TC günü ilan edildi
    ABD'nin başkenti Washington ve yakınındaki Virginia eyaletinde, 29 Ekim günü, "Türkiye Cumhuriyeti Günü" ilan edildi. Washington Belediye Başkanı Anthony Williams, 29 Ekim gününü "Türkiye Cumhuriyeti Günü" ilan eden bildiride, "ABD'nin güvenilir dostu Türkiye, ABD'nin dış politikasına önemli katkılarda bulundu ve uluslararası barışta önemli rol oynadı" ifadesini kullandı.


  • Bolu yolu "işkence yolu" oldu
    Bolu'da, yağmurdan hasar görerek kapanan Türkiye'nin önemli ulaşım noktalarından D-100 karayolu "İşkence Yolu"na dönüştü. Trafik ekipleri tarafından otobana yönlendirilen araçlar gişelerde uzun kuyruklar oluşturdu. Bolu Valisi Mehmet Ali Türker, D-100 karayolunun Yumrukaya kesiminde onarım çalışmalarının sürdüğünü belirterek, ''Karayolları ekipleri gece boyunca çalıştılar.'' dedi. Trafik ekiplerince E-80 Otoyoluna yönlendiren sürücüler, Abant ve Paşaköy gişelerinde uzun kuyruklar oluşturdu. Karayolları görevlileri, gişelerde kuyruk oluşmaması için gişe biletlerini elden dağıttılar. Vatandaşlar ise Karayollarına tepkiliydi. ''Yağan ilk yağmurda bunlar yaşandı. Önümüz kış, Karayolları ekipleri Türkiye'nin en önemli yollarından birini 24 saattir onaramadı'' dediler.


  • Adana burması tarih oluyor
    Özellikle tarım kesiminde çalışanların gözde takısı olan Adana burma bileziği, alım gücünün düşmesi ve modadaki değişim nedeniyle sarraf vitrinlerindeki gözde mekanını kaybetti. Adana Kuyumcular Birliği Başkanı Salih Talay, ekonomik krizler sonrasında piyasalarda oluşan istikrarsız ortamın, Türkiye'de vatandaşın en eski yatırım araçlarından biri olan altına talebini azalttığını bildirdi. Adana'nın uzun yıllar altın sektöründe herbiri 100-150 gram ağırlığında olan burma bileziğiyle öne çıktığını, ilde üretilen Adana burmasının yurdun dört bir yöresinde alıcı bulduğunu ifade eden Talay, şunları söyledi: ''Bir yatırım aracı olarak düşünülen ve özellikle tarım kesimindengeçimini sağlayan kadınlar tarafından tercih edilen Adana burması, artık çok az üretiliyor. İşçilik gideri fazla olmadığı için satış sırasında çok fazla zarar edilmeyen bu bileziğin üretimi 5 yıl öncesine göre yüzde 80 oranında düştü. Üretilen bileziklerde ise kullanılan altın 20-30 gramı geçmiyor.'' Talay, Adana burmasına olan talebin azalmasında en önemli etkenin tarım sektörünün yaşadığı sıkıntılar olduğunu, bunu modadaki değişimin izlediğini belirterek, çiftçinin ekonomik açıdan parlak günlerine dönmesi durumunda ürettikleri bileziklerin miktar ve hacminin yeniden artacağına inandığını ifade etti.


  • Havaalanlarına radar desteği
    Hava trafik kontrol sisteminin uçuşa daha güvenli hale getirilmesi amacı ile DLH Genel Müdürlüğü'nün programına aldığı 9 ayrı yerdeki radar sistemlerinin önemli bölümü yıl sonuna kadar hizmete alınacak. Eurocontrol standartlarına göre dünyanın en ileri teknolojisi ile üretilen Ankara, İstanbul ve Yalova ikinci radarsistemleri Kasım ayında uçuş harekat hizmetine verilecek. Özellikle Yalova havaalanında konuşlandırılacak ikincil radar sistemi hem Ankara hem de İstanbul havaalanlarını destekleyerek hava kontrol sistemlerine önemli katkı sağlayacak. Uçakların tespiti ve takibinde kontrol sistemini sağlayacak olan üç önemli havaalanı sistemlerinin Kasım ayı sonuna kadar hizmete alınması öngörülüyor.


  • Tedavi için at arabası ile 2 saat yolculuk
    Afyon'un İscehisar İlçesi Olukpınar Köyünde oturan Şen ailesi birisi 2, diğeri 3,5 yaşındaki çocuklarını tedavi ettirmek için at arabasıyla 2 saat yolculuk yapıyor. Köyde sağlık evi kapalı olduğu için 10 kilometre mesafedeki ilçeye gitmek zorunda kalan aile reisi Turan Şen, "Gelir düzeyimiz oldukça düşük, fakir bir aileyiz. Paramız olmadığı için çocuklarımı at arabası ile götürüp getiriyorum. Havalar soğuduktan sonra bizim bu dağ yollarından gitmemiz mümkün değil. Yıllardır bizim sağlık evimiz kapalı.


  • Nevşehir'in ilk ve tek kadın muhtarı
    Nevşehir'in ilk ve tek kadın muhtarı Arife Taşdelen, 14 yıldır sürdürdüğü mesleğini bırakıp, İl Genel Meclisi Üyeliği'ne aday olacağını söyledi. Hacıbektaş ilçesinin Savat Mahallesi'nde, 3 dönemdir muhtarlık yapan Arife Taşdelen (57), yaptığı açıklamada, yerel seçimlerde İl Genel Meclisi Üyesi olmak istediğini kaydetti. Mahallesinde 14 yıldır muhtarlık yapan işçi emeklisi Taşdelen, ''Mahalle sakinlerinin katkıları ve belediyenin desteğiyle mahallemize 2 park kazandırdım. Sağlık Ocağı ve muhtarlık hizmet binası yapımları da sürüyor. Önümüzdeki seçimlerde muhtarlık için aday olmayacağım. Benden sonra genç kızlarımızın, kadınlarımızın bu görevi yürütmesini istiyorum" dedi.


  • Mutafyan'dan Vali Tan'a ziyaret
    Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II Mutafyan, Vali Hikmet Tan'ı makamında ziyaret etti. Van'ın Gevaş İlçesi Yemişlik (Narik) Köyü'ndeki manastırda 951-1003 yılları arasında yaşamış Aziz Krikor (Gregor) Narekatsi'nin ölümünün bininci yıldönümü münasebetiyle 28 kişilik bir grupla Van'da bulunan Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II Mutafyan, gezisinin son gününde Vali Hikmet Tan'ı makamında ziyaret ederek, yaklaşık bir saat görüştü. Basına kapalı yapılan görüşmeden sonra 3 günlük Van gezisiyle ilgili bir açıklama yapan Mutafyan, Van'dan mutlu bir şekilde ayrıldıklarını ifade etti.


  • İstanbul'da 3 işyeri yangına teslim oldu
    Küçükköy Cebeci Mahallesi 594. Sokak'ta faaliyet gösteren ''Dörtler Cam Fabrikası''nın deposunda henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan yangın, kimyasal maddelerin tutuşması nedeniyle patlamalar halinde büyüdü. Olaya müdahale eden itfaiye ekipleri, yangını çevreye yayılmadan söndürdü. Merter Gençosman Mahallesi'ndeki Yıldız İş Merkezi'nin 2. katında bulunan Emin Örme Konfeksiyon atölyesinde de, bir makinede meydana gelen elektrik arızası sonucu yangın çıktı. Bazı giysilerin tutuşmasına neden olan yangın, itfaiye tarafından büyümeden söndürüldü. Yenikapı Yalı Mahallesi Alboyacılar Sokak'ta bulunan Hüseyin Elibol'a ait bir su satış deposundaki yangın da, büyümeden söndürüldü. Yangınlar, işyerlerinde maddi hasara yol açtı.



    27 Ekim 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED