AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Her şeye rağmen Türkiye

  • Osman Sönmez

    Aslında Rus halkı çabuk politize olmaya müsait. Sovyetler'in yetiştirme tarzı bunu gerektiriyor. Yani, devletle millet aynı kulvarda yarışmaya katılıyor. Sözkonusu milli meseleler olunca, devlette millette aynı tutumu gösterir. Bunu defalarca burada gördük ve yaşadık.

    Ancak bu kez böyle olmadı. Bütün anti propagandalara rağmen, Rus halkı Türkiye dedi. İnadına inadına geçen yıla oranla yüzde 30 artışla. Gazetelerin, televizyonların ve medyanın anti propagandalarının yanısıra, Turizm ve Tanıtım Bakanı'nın olumsuz tutumu işe yaramadı. Her şeyiyle Türkiye diyen Rus turistler bu yıl rekora koştu.

    Aslında Türkiye açısından turizm mevsiminin sonuna geldik sayılır. Rezervasyonlar giderek düşüyor. Oranlar yüzde kırk civarında gösteriyor. Bu rakam yüzde onlara kadar düşecek. Ancak bu yıl çok sevindindirici haberler var Rus turistlerden.

    Yaklaşık üçbuçuk ay Rusya'da görev yapan Turizm ve Tanıtma Müşavirimiz Sezai Çetiner ile 2003 yılının durumunu inceledik turizm açısından. ''Eski Sovyet ülkelerinde bir numarayız'' diyor Sezai Bey. Hemen ardımızdan İspanya geliyormuş. İspanya ile aramızda birkaç bin var sanıyordum. Sezai Bey'in verdiği rakamlara bakılırsa ikincilik kulvarında koşan İspanya ile aramızda yüzde altmış gibi bir fark var.

    Hakikaten Sezai Bey ciddi çalışkan ve memleketini seven bir insan. Moskova'da kaldığı süre içinde çok başarılı işlere imza attı. Anti propogandaları absorve etmek için adeta paratöner oldu. Kendisinden öğreniyorum, bu yıl yani bir ay sonra görev süresi sona eriyormuş. Hüzünlü ancak mutlu.

    Mutluluğunu rakamlara aktarmış Sezai Bey. Elinde liste. Türkiye ile çalışan bütün tur operatörlerinin rakamlarını sırasıyla çıkarmış. Sevindirici rakamlar tabihi. Ağustos ayı itibarıyla şimdiden bir milyon turiste ulaşılmış. Yıl son itibarıyla rakamın rahatlıkla 1 milyon ikiyüzbin olacağını söylüyor. Geçen yıl aynı dönemde yediyüzbin civarında olduğunu söyledi Sezai Bey.

    Buram buram Türkiye kokan bir ofisi var Sezai Bey'in. Bir de gelen misafirlerine bol telveli Türk kahvesi ikram ediyor. Sohbeti ise kahveden de lezzetli. Bu yılın çok sıkıntılı yıl olduğunu hatırlatıyor. "Savaş nedeniyle bir süre belirsizlikler yaşandı. İlk önceleri savaşın uzun süreceğine dair kanaatler vardı. Bu da rezervasyon iptallerini gündeme getirdi. Doğrusu korkuttu. Bu yetmemiş gibi medya hep bir ağız etmişcesine Rus halkının Türkiye'ye gitmemesi için elinden geleni yaptı. Bunların yanısıra Turizm ve Tanıtma Bakanı'nın da 'Savaş var oralarda ne işiniz var. Gidin Soçi'de ve Karadeniz kıyılarında tatil yapın' demesi ise bizi daha da endişelendirdi. Bunlara rağmen yılmadık, çalıştık bugünkü sonuça vardık" diyerek, bu yılın başarılı bir yıl olduğuna dikkati çekiyor Turizm Müşavirimiz.

    Reklam ve tanıtım açısından Türk standı ve reklam dizaynları Rusya Reklamcılar Derneği tarafından birinci seçildi ve en iyi tanıtım ödülünü aldıklarını da sözlerine ekliyor Sezai Bey. Kendisine yeni görevinde başarılar diliyor, Sezai Bey gibi insanlara ihtiyacımızın olduğunu hatırlatıyoruz.



    22 Eylül 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED