AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T
PEYNİR GEMİSİ

Kaptanı ve mürettebatı bol bir gemidir bu gemi... Bu mürettebata; her evde her kapı önünde her kahvede ve aklınıza gelebilecek her yerde rastlamanız mümkün. Bizler, bu yurdum insanları genelde konuşmayı çok severiz. Mangalda kül bırakmamak ve peynir gemilerini yürütmek bir ilerleme sebebi olsaydı belki de dünyanın en ilerlemiş, gelişmiş ülkesi biz olurduk. Konuşmaktan dilimizde tüy kalmaz, dilimizde nağmedir sevdiklerimizin adları... "Dil" demişizdir gönül'e, "dilaver" dir yiğitlerimiz, sevgili ise "dildar"... Kimileri ise konuşmaktan pek hoşlanmaz. Bakışlarıdır onların "dil"lerine tercüman. "Bir bakış neler neler anlatır, bir bakış senelerce ağlatır" diye yazmışızdır, hatıra defterlerine. Sözü gümüş, suskunluğu ise altın saymış atalarımız. Çok konuşmanın kâr etmediği anlarda sığındığımız limanda, demir atmış beklemektedir sükunet.

Buyurun siz karar verin; peynir gemisinin mi yoksa altın gemisinin mi kaptanı olacağınıza...

NOT: Konuşamayan okurlarımızın anlaşmakta kullandıkları hareketler, konuşma dili varsayılmıştır.

1- Uzun bir otobüs yolculuğuna çıktınız ve yanınızdaki kişiye de pek içiniz ısınmadı...
a-) Yanımdakiyle sohbet etmeye çalışırım
b-) Müzik dinlerim
c-) Uyumaya çalışırım

2- Gittiğiniz hastanede sağlık görevlisi sizi haksız yere azarladı...
a-) Bir dilekçeyle, yetkiliye şikayet ederim
b-) Allah'tan bulsun
c-) Ağzının payını veririm

3-Eve gelen faturalarda en yüklü olan................faturasıdır
a-) Su
b-) Telefon
c-) Elektrik

4-Saatlerce sohbet etsem...........
a-) Rahatlarım
b-) Hoş olabilir
c-) Çok yorulurum

5-Mektup yazmak çok.......
a-) Enteresan bir duygu
b-) Eğlenceli
c-) Sıkıcı

6-Çok konuşan bir insanın yanında.............
a-) Yalnızlığı özlüyorum
b-) Benim de konuşma isteğim artıyor
c-) Başıma ağrılar giriyor

7-İcra etmek istediğim mesleklerin başında............geliyor
a-) Spikerlik
b-) Öğretmenlik
c-) Doktorluk

8- Nereye gidersem gideyim kolay iletişim............
a-) Kolay olmuyor
b-) Kuramıyorum
c-) Kurabiliyorum

9-Kişinin en kuvvetli silahı..............
a-) Gözleridir
b-) Sözleridir
c-) Aklıdır

10- ..................seyretmek bana huzur veriyor
a-) Kamp ateşini
b-) Denizi
c-) Bulutları

PUAN TABLOSU

	a	b	c

1	1	2	3
2	2	3	1
3	3	1	2
4	1	2	3
5	2	3	1
6	3	1	2
7	1	2	3
8	2	3	1
9	3	1	2
10	1	2	3

DEĞERLENDİRME

16 puan ve altı

Peynir gemisi yolcuları dikkat! Evet şu anda kendi kendinize mırıldanmaya başlamışsınızdır. Konuşmak deyince akla siz geliyorsunuz. Kendinizi ifade etmenin tek yönteminin sözler olduğuna inanıyor ve bunu da her fırsatta uyguluyorsunuz. Elbette konuşarak anlaşmak insanlara bahşedilmiş bir lütuf ama sizin kadar karşı tarafın da kendini ifade etme hakkı olduğunu unutmaz ve karşı tarafı baş ağrılarına garketmemeye özen gösterirseniz bir problem yaşamazsınız. Sözsüz iletişim yani beden dili üzerine biraz araştırma yaparsanız tam teşekküllü bir donanıma sahip olacağınızdan yana kuşkum yok. Kusursuz iletişim mümkün...

17-23 puan arası

Arabaların motoru gibi ısındıkça açılıyor ve hızlanıyorsunuz. Bazı ortamlar sizi geriyor bazılarında ise konuştukça konuşuyor ve yalnız kaldığınızda da çok konuşmaktan kaynaklanan baş ağrılarınıza inanamıyorsunuz. Çevresi tarafından sevilen ve sayılan bir kişisiniz ama bu istikrarsız, ortama ve ortamdaki kişilere göre değişen tutumlarınız, çevrenizdekiler tarafından garipsenebilir. Her nerede ve her kiminle olsun karşılıklı sohbetlerden ve iletişim kurmaktan çekinmeyin. Sonuçta o kişi veya kişiler de bizim gibi birer insanoğlu. Kesintisiz iletişime evet!

24 puan ve üstü

Tamam, çok etkili bakışlarınız var ama biraz da konuşun artık. İletişimin bir bilim dalı olarak kabul edildiği günümüzde; Türk filmlerinden kalma 27 numaralı bakışların modası her ne kadar geçmese de mönüyü zenginleştirmekte ve daha çok insan tarafından ve daha iyi anlaşılmaya ne dersiniz? Altından hoşlanıyor olabilirsiniz ama gümüşün de değersiz bir maden olduğunu söyleyemezsiniz. İnanın çevrenizdeki o lafazanlardan daha etkili ve samimi bir üsluba sahipsiniz. Hep dinlediğiniz ve kendinizi doldurduğunuz o günlerin anısına; biraz da gönül çeşmenizi açın ve çevrenizdekilerin de bu güzelliklerden nasiplenmesine vesile olun. Düşünüyorum o halde sınırsız iletişim!

  • EFSER SELAMET GÖKSU

  •  
    Bilge yeni sezonu başlattı
    Özel Bilge Zihinsel ve Bedensel Engelliler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 130 öğrenci ile yeni hizmet sezonuna başladı. Merkez, fizyoterapi seanslarında alışılagelmiş yöntemlerin yanında yeni yöntemler de kullanıyor. Bu yöntemlerden en ilgi çekeni, yürüme ve ayakta durmada denge sorunu yaşayanları Midilli atları yardımıyla tedavi ettirmek. Haftanın belli günlerinde bu merkezde fizyoterapi tedavisi gören öğrenciler, Ankara'daki Midilli atlarının bulunduğu çiftliklere götürülerek tedavileri orada sürdürülüyor. Merkez ayrıca, belli günlerde fizyoterapi tedavisi gören öğrencileri yüzme havuzlarına da götürüyor. Yüzme havuzlarında, öğrencinin hareket yetenekleri geliştiriliyor. Özel Bilge Zihinsel ve Bedensel Engelliler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Uzman Fizyoterapist Bülent Elbasan, çağdaşlığın normal gelişme gösteren bireyler kadar engellilere verilen eğitimle ölçüldüğünü söyledi. 9 yıldır hizmet verdiklerini ifade eden Elbasan, "Belirtileri ne kadar ağır olursa olsun engelli olan her çocuk için yapılacak birşeyler mutlaka vardır" dedi.
    22 Eylül 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED