AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Karamehmet'in petrol keyfi

Krizden sonra bir dönem işleri bozulan ve sahibi olduğu Pamukbank'a el konulan Çukurova Holding'in patronu Mehmet Emin Karamehmet son dönemde yaptığı ortaklıklarla isminden söz ettiriyor.

BDDK tarafından el konulan Pamukbank'tan doğan borçlarını ödeyemediği gerekçesiyle İstanbul Yaklaşımı'na başvurarak taksitlendiren Mehmet Emin Karamehmet'e ait Çukurova Holding'in Irak'taki Kürt bölgesinde petrol çıkarmak ve işletmek için İYKB lideri Celal Talabani ile anlaşma yaptığı ortaya çıktı. Anlaşmanın ABD'nin Irak'a müdahalesinden önce gerçekleştirildiği belirtiliyor. Pet Holding'e bağlı PetOil ile Çukurova Holding bünyesindeki Genel Enerji şirketi ile yapılan anlaşmaya göre çıkarılan petrolün yüzde 49'una Türk şirketleri sahip olacak.

Çukurova Grubu'nun Taktak bölgesinde üç petrol yatağı ile bir rafineri işletilmesi için yaptığı anlaşmayaptığı ve grubun günde üçbin varil petrol çıkarmayı hedeflediği belirtiliyor.

New York Times'den övgü

Ocak 2003'de yapılan anlaşmaların süresinin 40 yıl olduğu belirtliyor. Anlaşmaların ABD'nin bilgisi dahilinde gerçekleştirildiği ifade ediliyor. Anlaşma, 15 Mayıs 2003 tarihli New York Times'de İKYB'den Raşit Hoşnaw'a dayanarak verilen haberde yer aldı.

New York Times, Irak'ın Kürt bölgesinde petrol çıkarmak için anlaşma yapan Çukurova Holding'den övgüyle söz etti. PetOil ve Genel Enerji'nin savaş sırasında çalışmalarını durdurduğu, savaşın bitmesinden sonra ise faaliyetlerine devam ettiği belirtiliyor.

Kilit adam Mehmet Sepil

Karamehmet Grubu'nun yaptığı anlaşmada kilit ismin Mehmet Sepil'in olduğu belirtiliyor. Amerikalılarla ilişkisi iyi olan Sepil'in Amerikan Ordusu Mühendisleri Topluluğu üyesi olduğu kaydediliyor. Sepil, ABD'nin Kafkaslar ve Türki Cumhuriyetler'deki Amerikan elçiliklerinin inşaatlarını yapan Zafer İnşaat'ın genel müdürleri arasındaydı.

Zafer İnşaat Türkiye'deki NATO üslerinde de önemli taahhütler gerçekleştirdi. Zafer İnşaat'ın ismi Hazineden Sorumlu Devlet eski Bakanı Kemal Derviş ismiyle de gündeme gelmişti. Derviş, Bakanlık görevinden istifa ettikten sonra politik çalışmalarını yürüttüğü ofisin ve özel araçların Zafer İnşaat'a ait olduğu ortaya çıkmıştı. Zafer İnşaat'ın patronunun ise Derviş'in bakanlığı sırasında İnterbank'a ait İnter Yatırım A.Ş'yi aldığı anlaşılmıştı.

Sepil'i Çukurova transfer etti

ODTÜ İnşaat Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra Amerika'da inşaat şirketlerinde çalışan Mehmet Sepil bu süreçte güçlü dostlar edindi. Sepil en son Mehmet Emin Karamehmet'e ait Çukurova Holding ve Uydusan A.Ş ortaklığıyla kurulan İNTA Uzay Sistemleri A.Ş'de murahhas üye olarak görev yapıyor. Ankara Gölbaşı'nda kurulan İKONOS Uydusu Yer İstasyonu'da İNTA'ya ait. İKONOS Uydusu önceki Milli Savunma Bakanı Sebahattin Çaknakoğlu tarafından törenle açılmıştı.

ABD'liler Kınık'ı da sevdi

Mehmet Sepil'in yöneticilik yaptığı Kınık A.Ş de Zafer İnşaat gibi Orta Asya, Balkanlar Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da iş yapıyor. Kınık A.Ş, Zafer İnşaatla birlikte pekçok ortak projeye de imza attı. KINIK da, Zafer İnşaat gibi, ADB Savunma Bakanlığı, Coca Cola, Pepsi Cola, Motorola ve Nokia için çok sayıda iş yaptı. Ayrıca ABD'nin Almatı, Bakü Tiflis Moldova, Belarus ve Erivan'daki büyükelçilik binalarının yapımı ve restorasyonlarını gerçekleştirdi. ABD'nin Tacikistan'daki Özel Kuvvetleri'nin kaldığı binaların yanı sıra birçok ülkenin büyükelçilik binalarının yapımına imza attı.



22 Eylül 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED