AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Özgür-Der: Mücadelemiz başörtüsüyle sınırlı değil

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Genel Başkanı Hülya Şekerci, derneklerinin yalnızca başörtüsü konusunda mücadele vermediğini, dünyadaki küresel sorunlara da ilgi duyduğunu söyledi. Özgür-Der'in Kadırga Kültür Merkezi'nde yapılan 3. Olağan Kongresi'nde Şekerci, yeniden genel başkan seçildi. Filistin ve Irak'taki gelişmelerin başörtüsü sorununu geri plâna ittiğini söyleyen Şekerci, "Başörtüsü sorunu çözülsün de nasıl olursa olsun, gibi bir yaklaşımı benimsemiyoruz. Bu sorun da dünyadaki diğer sorunların bir uzantısıdır" dedi.


  • İmam Hatipliler Bakırköy'de buluştu

    İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği Genel Başkanı İbrahim Solmaz, İmam Hatip Liseleri'nin küçük bir gayretle kolejlerden daha iyi eğitim verebilecek kurumlar haline geleceklerini açıkladı. Bakırköy İHL Mezunları ve Mensupları Derneği'nin okul bahçesinde düzenlediği Pilav Günü'ne, AK Parti İstanbul Milletvekili Yahya Baş, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Bakırköy Milli Eğitim Müdürü Yahya Yıldız, Güngören Milli Eğitim Müdürü Celal Gültekin, Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Öcalan ile çok sayıda davetli ve okul mezunları katıldılar.

  • İSMAİL ZELVİ


  • İzmir'e yeni kültür merkezi yapılacak

    İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptıracağı Ahmet Adnan Saygun Kültür ve Sanat Merkezi'nin ihalesinin sonuçlandığı bildirildi. Merkezin yapım ihalesini, ihaleye katılan 16 firma arasından, 19 trilyon 987 milyar liralık bedelle Alke İnşaat A.Ş kazandı. Kültür merkezinin 2005 yılı Ağustos ayında tamamlanması planlanıyor. Güzelyalı semtindeki eski troleybüs atölyesinin bulunduğu alanda inşa edilecek merkezin projesini mimar Tevfik Tozkoparan hazırladı. 21 bin metrekarelik alana kurulacak kültür merkezinde, konser ve konferansların gerçekleştirileceği 1100 kişilik, tiyatro oyunlarının sahneleneceği 250 kişilik iki salon yer alacak. Ayrıca merkezde, iki kata yayılan sergi alanları, asansörlü orkestra çukuru, 8 adet simultane çeviri odası, 4 adet toplantı salonu, idari bölüm ve sanatçıların kullanacağı mekanlar, 300 araçlık kapalı otopark, sahne ekipmanları ve sanatçılar için otobüs ve TIR parkına uygun ayrı otoparklar bulunacak


  • Ekonomik kriz gazi madalyasını sattırmış

    Kore Savaşı'nda ağır yaralanan Mehmet Yalçın, parasız kalınca kendisine verilen gazilik madalyasını sattığını söyledi. Kore'ye 1950 yılında gittiğini ve çok zor günler geçirdiğini anlatan 75 yaşındaki Gazi Mehmet Yalçın, savaşta ağır yaralanınca tedavi için Japonya'ya götürüldüğünü ifade etti. Japonya'da bir ay tedavi gördükten sonra tekrar Kore'ye oradan da İzmir'e geldiğini hatırlatan Kore Gazisi Yalçın, 1954 yılında Malatya'dan Elazığ'a gelebilmek için yaşadığı parasızlık nedeniyle, kendisine verilen altın madalyayı sattığını gözyaşları içinde anlattı. Devletin 3 ayda bir 400 milyon lira maaş verdiğini kaydeden Mehmet Yalçın, şunları söyledi: "Ekonomik durumum çok kötü. Malulen emekli olmak için uğraştım ama olmadı. Ekonomik sıkıntı nedeniyle gelinim 3 çocuğunu bıraktı ve evden kaçtı. Eşim, oğlum ve 3 torunuma, üç ayda aldığım parayla bakmaya çalışıyorum. Aynı zamanda çocukların eğitimi de var. Madalyamı sattığımı düşündükçe hala gözlerim yaşarıyor. Madalyamı sattığım kuyumcu madalyanın çok değerli olduğunu ve satmamamı istedi ama olmadı. Parasızlık yüzünden satmıştım." Keban Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı'nın aşevinden günde iki öğün yemek geldiğini belirten Mehmet Yalçın, kaymakamlığın kendisine ve ailesine sahip çıktığını sözlerine ekledi.


  • Tesbihler artık bahçede yetişiyor!

    Halk arasında "tespih otu" olarak bilinen ve mısıra benzeyen bitkinin sert ve parlak tohumları, ipe dizilerek, tespih yapılıyor. Konya'da bahçe ve tarlalarda yaygın olarak yetiştirilen tespih otu, 30-40 santimetre boyundaki görünümü ile mısır bitkisini andırıyor. Bir kaya parçası kadar sert ve kırılmayan özellikteki tohumlara sahip olan bitki, ilkbahar döneminde humuslu ve sulak toprağa ekilip, eylül, ekim aylarında hasat ediliyor. Bitkinin önce siyah renkte oluşan ve kurudukça açık mor bir renk alan tohumları, bir kökte yaklaşık 150-200 adet bulunuyor. Ticari bir piyasası olmayan ve sadece bu bitkiyi bilip tanıyan kişilerce yetiştirilen tespih otunun tohumları, tesbih olabilmesi için çok basit birkaç işlemden geçiriliyor. Tohumun bitkiyle bağlantısını kuran ve tohumun içinden geçen küçük sap, önce çekilerek çıkarılıyor. Bir ucu açılan tohumun diğer ucu da küçük bir iğne yardımıyla deniliyor. Pamuklu bir ipe dizilen sert tohumlar, daha da sertleşmesi için gölge bir yere asılarak kurutuluyor ve daha sonra tohumlarından tesbih yapılıyor.


  • Kabağa kızdı karpuz yetiştirdi

    Trabzon'un Akçaabat ilçesinde çiftçilik yapan Hacı Ali Ayvaz, kabağa kızarak 500 metre rakımda, 4 ton karpuz üretip pazarlamasını yaptığını söyledi. Ayvaz, karpuzun kabaktan daha bol ve kolay yetiştirildiğini belirterek, "2 dönümlük arazimi önce temizledim. Daha sonra İzmir'den getirdiğim karbuz çekirdeklerini diktim" dedi. Karpuz yetiştiriciliği konusunda bilgisi olmadığını kaydeden Hacı Ali Ayvaz, şöyle konuştu: "Köyde uzun yıllardan beri kabak yetiştiriciliği yaptım. Ancak diktiğim kabaklar hiçbir zaman istediğim miktar ve kalitede olmadı. Geçtiğimiz yıllarda kabak yetiştirdiğim 2 dönümlük arazimi, bu yıl tamamen karpuza ayırdım. Yaklaşık 500 metre rakımda, 4 ton karpuz yetiştirmeyi başardım." Ayvaz, ürettiği karpuzların bir kısmını sattığını, geri kalanını ise komşularına dağıttığını ifade ederek, şöyle devam etti: "Buranın iklim şartları karpuz yetiştiriciliği için fazla müsait değil. Karpuzlar normalden 20-30 gün sonra olgunlaştı. Mevsimi geçtiği için sattığım karpuzlardan istediğim geliri elde edemedim." Tarımsal ürün çeşitliliği konusunda araştırma yapmayı ve farklı ürünler yetiştirmeyi sevdiğini dile getiren Ayvaz, yöreye ilk çilek fidanını 1968'de kendisinin getirerek diktiğini belirtti. Trabzon Tarım İl Müdürü Hasan Ara ise, Karadeniz yöresinde, pamukve muzun haricindeki her türlü sebze ve meyvenin yetiştirilebileceğini ifade etti.


  • Taşlara hayat veren öğretmen

    Edirne'nin Keşan ilçesinde, emekli öğretmen Tacettin Soral (50), Saros Körfezi kıyılarından topladığı taşları, şekillerine göre boyayarak, insan ve hayvan motifleri ortaya çıkarıyor. Soral, boş zamanlarında deniz kenarında gezerken topladığı taşları, boyayarak insan ve hayvan figürlerine benzettiğini söyledi. Yaptığı işten büyük keyif aldığını ifade eden Soral, "Elime aldığım taşları bazen saatlerce inceliyorum. Taşların orijinal şekillerini bozmadan onların neye benzediklerini düşünüyorum. Daha sonra boyayarak insan ve hayvan şekillerini ortaya çıkarıyorum'' dedi.Tekirdağ'ın Malkara İlçesi'nde oturan Soral, bölgedeki festival ve etkinliklerde açtığı sergilerde büyük ilgi görüyor.


  • İki ayrı yangın kontrol altında

    İzmir'in Urla ilçesinde kızılçam ağaçlandırma sahasında çıkan ve 25 hektarlık alanın kül olduğu orman yangını söndürüldü. Urla ilçesinin doğusuna doğru ilerleyerek 25 hektarlık alanda etkili olan yangını söndürmek için Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 203 işçi, 17 arazöz, 6 dozer, 8 helikopter ve 6 uçak çalışma yaptı. Urla Kaymakamı Ahmet Mailoğlu'nun bölgeye giderek bilgi aldığı yangın söndürme çalışmasına, 280 asker ile 100 vatandaşın da katıldığı bildirildi. Öte yandan Aliağa Petkim Tesisleri'nin Site Bakım Onarım Ünitesi binası arkasında bulunan makilik ve ağaçlık alanda çıkan yangın, kontrol altına alındı. Yangında yaklaşık 100 çam ağacı yandı. n İZMİR


  • Engelli sanatçılar Nilüfer'i ağlattı

    Hukuk Fakültesi'ni birinci ve ikinci olarak bitirdikten sonra, 3 yıl 'şan' eğitimi alan görme engelli ikizler Selim ve Kerim Altınak, Yunus Emre Kültür Merkezi'nde verdikleri konserde izleyenlerden tam not aldılar. Sanatçı Emre Kınay'ın sunuculuğunu yaptığı konseri izleyen, Nilüfer, genç sanatçıların gösterdiği başarı karşısında gözyaşlarını tutamadı. Nilüfer, "Kendilerini çok başarılı buldum. Onlar dünyalarını müzikle aydınlatmışlar" dedi.

  • OKTAY MEHMET


  • Muhtar sanal hizmeti köylünün ayağına getirdi

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde bilgisayara merak saran 40 yaşındaki Avdancık Köyü Muhtarı Ahmet Beyoğlu, köylülere çeşitli konularda profesyonel olarak bilgisayar hizmeti veriyor. Anadolu'daki birçok köy gibi geçim kaynağı tarım ve hayvancık olan Avdancık Köyü'nde 10 yıldır muhtarlık yapan Ahmet Beyoğlu, son yıllarda bilgisayar ve internet teknolojisine merak sardı. Beyoğlu, ilkokul mezunu olmasına karşın önce 10 parmak daktilo, ardından da Beyşehir Endüstri Meslek Lisesi'nden bilgisayar sertifikası aldı. Hem evine, hem de muhtarlığa bilgisayar alan Beyoğlu, içinde kabaran bilgisayar tutkusu nedeniyle word ve excel programlarıyla yetinmeyerek, photoshop gibi teknik programları da başarıyla kullanmayı öğrendi. Bazı programlar için ekipmanlarını yetersiz bulan Muhtar Beyoğlu, köy konağındaki makam odasında bulunan bilgisayarını yazıcı, tarayıcı,tv kartı, CD kaydedici gibi donanımlarla güçlendirerek, profesyonel bir bilgisayar kullanıcısı oldu. Bundan sonra "Artık köylüye son teknoloji ile hizmet vermeye başlayabilirim'' diyen Beyoğlu, bilgisayar teknolojisini kullanarak tüm köy sakinlerinin kimlik bilgilerini fotoğraflı olarak bilgisayar ortamına aktardığını söyledi.


  • Adana çevresinin tarih haritası çıkarılıyor

    Anavarza, Kozan Kalesi, Karasis Kalesi, Andıl Kalesi, Uzunoğlan, Kozan şehir içini kapsayan fotoğraflama çalışması yapıldı. Bu çalışmada Kozan ve çevresindeki antik kentlerin ve bu kentlere bağlı köy ve yerleşim yerlerinin eskiçağ tarihi açısından incelenmeleri ve buradaki taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının envanterinin çıkartılması amacıyla tarihi coğrafya ağırlıklı çalışmalar yapıldı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar, Kozan ve Çevresi Sosyal ve Kültür Vakfı (Kozvak) Yönetim Kurulu Başkanı Duru Çiftçi, yapılan araştırmaların Alman Arkeoloji Enstitüsü, İstanbul Üniversitesi ve Kozvak'ın işbirliği ile yapıldığını belirtti.


  • Piyasayı dolandıran 5 kalpazan yakalandı

    Nevşehir'de, piyasaya sahte 20 milyon lira sürmeye çalışan 5 kişi yakalandı. Hasan K, tanımadığı 2 kişiye 540 milyon lira karşılığında 3 koyun sattı. Daha sonra verilen paraların sahte olduğunu anlayan Hasan K, durumu polise bildirdi. Hasan K'nın verdiği eşkaller üzerine harekete geçen Nevşehir Emniyet Müdürlüğü ekipleri, sahte parayı verdikleri belirlenen İsmet A. ile İsmet M'yi yakaladı. Ekipler, İsmail A'nın otomobilinde ve evinde yaptıkları aramada, 2 adet ruhsatsız av tüfeği ile l48 adet sahte 20 Milyon lira daha ele geçirdi. İsmail A'nın emniyetteki ifadesi doğrultusunda, sahte parayı temin eden İbrahim O. ile olaya adı karışan Faik A ve Murat O. da polis tarafından gözaltına alındı. Ekiplerin İbrahim O'nun evinde yaptığı aramada, 2 adet ruhsatsız av tüfeği, Faik A ile Murat O'nun üzerinde de birer adet sahte 20'şer milyon lira ele geçirdi. Yetkililer, olayla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğünü bildirdiler.


  • Eğitime 4 yılda 10.5 milyar harcadı

    Zonguldak'ın Devrek ilçesinde bir muhtar, seçilmeden önce verdiği sözleri yerine getirerek, eğitime 4 yılda 10 milyar 500 milyon lira harcadı. İlçeye bağlı İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Osman Çantı, yerel seçimlerde muhtarlık için 22 kişinin aday olduğunu, ancak en fazla oyu kendisinin alarak, seçimi kazandığını söyledi. Seçimler öncesinde bu görevi üstlenmesi durumunda, muhtarlık yaptığı sürece maaşının tamamını eğitime harcayacağına dair söz verdiğini ve bunu da bugüne kadar yerine getirdiğini anlatan Çantı, "Muhtarlığa başladıktan sonra çeşitli zaman diliminde maaşımı, ilçedeki okullara bağışladım. 13 yoksul öğrenciye burs verdim, 2 öğrencinin ise dershane masraflarını üstlendim. Bütün bunları yapmak zorundaydım, yapmaya da devam edeceğim" şeklinde konuştu.


  • Ekecek toprak bulamayınca köylerini terkettiler

    Dağlık arazi yapısı nedeniyle ekecek toprağın olmaması ve hayvancılığın para kazandırmaması sonucu büyük ölçüde boşalan Konya'nın Seydişehir ilçesine bağlı Çat Köyü, harabeyi andırıyor. Çat Köyü Muhtarı İbrahim Öz, Çat'ın 20 yıl öncesine kadar Seydişehir'in en kalabalık köylerinden biri olduğunu, 150-200 hanede yaklaşık 400 kişinin yaşadığını söyledi. Dağlık arazi yapısına sahip olan bölgede ekim yapılacak arazinin kısıtlı olmasının, artan nüfusun geçimini sağlamaya yetmediğini vurgulayan Öz, "Şimdi ise köyde sadece 8 hane ve yaklaşık 20 kişi yaşıyor. Hayvancığın da para kazandırmaması nedeniyle, geçmişte köyümüzde bulunan 10 bine yakın küçük ve büyükbaş hayvan sayısı 150'ye düştü'' dedi.


  • Polis memuru yeni doğan çocuğunu göremeden öldü

    İzmir Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru, Manisa'nın Kula ilçesinde doğum yapan eşinin yanına giderken geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. Polis memuru Tahsin Telli, 5 gün önce Manisa'nın Kula ilçesindeki ailesinin yanında doğum yapan eşi ve yeni doğan çocuğunu görmek için 35 YF 706 plakalı otomobiliyle yola çıktı. Salihli ilçesini geçtikten sonra Mersinli Köyü yakınlarında dikkatsizlik sonucu yoldan çıkan otomobil, şarampole yuvarlandı. Kazada, ağır yaralanan Telli, kaldırıldığı Kula Devlet Hastanesi'nde müdahaleye rağmen kurtarılamadı.


  • Sokağı kapatıp trafiği aksatan şoförü öldürdü

    Aydın'da meydana gelen olayda, polis memuru, tartıştığı minibüs şoförünü beylik silahıyla vurarak öldürdü. Egemenlik Mahallesi 3. Sokak'ta, İzmir'den bir yakınının düğününe geldiği belirlenen polis memuru, sokağı kapatarak trafiği aksatan minibüs şoförleriyle tartışmaya başladı. Tartışma sırasında, 09 M 0350 plakalı minibüs şoförü Kerem Saçan, aracından aldığı demir çubukla polis memuru Mehmet K.'nın başına vurdu. Başından yaralanan polis memuru, beylik silahını çıkarıp ateşledi. Tabancadan çıkan mermiler, Kerem Saçan'ın kasığı ve karnından yaralanmasına neden oldu. Aydın Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ve ameliyata alınan minibüs şoförü, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Polis memuru Mehmet K.'nın tedavisi de aynı hastanede yapıldı. Polis daha sonra gözaltına alındı. Olay sonrası ölen şahsın yakınlarının çıkardığı gerginlik ise polis tarafından önlendi.


  • Gurbetçiler yoksul öğrencilere kalem bağışında bulundu

    Almanya'nın Nürnberg kentinde çalışan 3 gurbetçi, Tekirdağ'da ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtılmak üzere, 86 bin tükenmez ve kurşun kalem bağışladı. Tekirdağ Milli Eğitim Müdür Vekili Ali Osman Budak hayırsever yardımlarının sevindirici boyutlarda olduğunu söyledi. Almanya'dan 3 gurbetçinin, maddi durumu iyi olmayan öğrencilere dağıtılmak üzere gönderdiği 86 bin tükenmez ve kurşun kalemin, okulların açıldığı döneme rastlamasının çok anlamlı olduğunu belirten Budak, "Yoksul öğrencileri böyle katkıyı devamlı arzu ettiklerini bize bildiren Engin Köprülü, Emin Erkuş ve Cem Çoruh adlı gurbetçilere çok teşekkür ediyoruz" dedi.



    22 Eylül 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED