AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Saddam'ı aratmayın

Başbakan Erdoğan, asker isteyen ABD eski Başkanı Clinton'a, "Iraklılar'ı Saddam'ı arar duruma düşürmeyin. Bize özel bir bölge verin; sağlık, eğitim ve altyapı gibi konularda hizmet verelim" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'den asker göndermesini isteyen ABD eski Başkanı Bill Clinton'a, "Bize özel bir bölge verin. Orada sağlık, eğitim ve altyapı gibi konularda hizmet verelim. İnsanları, Saddam'ı arar duruma düşürmeyin" dedi.

Başbakan Erdoğan, Dubai'deki Burj El Arap Oteli'nde kaldığı odada, eski ABD Başkanı Bill Clinton ile biraraya geldi. Türkiye saatiyle dün 08:20'de gerçekleşen ve 40 dakika süren görüşmenin, Clinton'un talebiyle gerçekleştiği bildirildi. Görüşmeden sonra Clinton soruları yanıtlamazken, kısa bir açıklama yapan Başbakan Erdoğan, Clinton'ın, Türkiye'nin Irak'a asker göndermesini desteklediğini bildirdi. Irak ve Ortadoğu'ya ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını; Clinton'ın tecrübelerini aktardığını ifade eden Erdoğan, Clinton'ın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin; Afganistan, Bosna-Hersek ve Kosova'daki başarılarını Irak'ta da tekrarlamak suretiyle, çok güzel bir örnek ortaya koyabileceğini söylediğini anlattı.

Fazla zamanımız kalmadı

Bir soru üzerine "Irak'a asker gönderme konusunda karar vermek için çok uzun bir vakit olmadığını" kaydeden Erdoğan, Meclis'in açılmasıyla birlikte Bakanlar Kurulu olarak kararlarını belirleyeceklerini; parti grubunun görüşlerini de aldıktan sonra Milli Güvenlik Kurulu'nun son toplantısındaki kararlarını da dikkate alarak yol haritasını çizeceklerini kaydetti.

Bize özel bir bölge verin

Edinilen bilgilere göre, Başbakan Erdoğan, Irak'a asker göndermeye sıcak baktıklarını, ancak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ta belli bir bölgede, Türk komutanın kontrolünde görev yapmasını istediklerini söyledi. Erdoğan, "Bırakın, biz Müslüman kardeşlerimizin yanında olalım. Bize spesifik bir bölge verin. Orada sağlık, eğitim ve altyapı gibi konularda hizmet verelim. Oradaki insanları Saddam'ı arar duruma düşürmeyin" dedi.

En etkili lider Erdoğan

Clinton ise, Bush yönetimi üzerinde en fazla etkisi olacak dünya liderinin Erdoğan olduğunu kaydederek, fikirlerini Bush yönetimi ile paylaşmasının, bölge barışı ve istikrarı açısından önem taşıdığını belirtti. Clinton, Türkiye'nin, demokratik yapısıyla Ortadoğu'da barış ve istikrarın sağlanması konusunda en büyük aktör konumunda olduğunu da ifade etti.

Erdoğan, ayrıca, Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın sürgüne gönderilmesi kararının "kabul edilemez ve uygulanamaz" olduğunu bildirdi. Erdoğan, Arafat'ın terör örgütleriyle bir bağlantısının olmadığını söyledi.

GS-FB derbisinin ilk yarısını izledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dubai Jebel Ali Serbest Bölgesi'nde demirli bulunan Savarona yatında öğle yemeği yedi, Türk müteahhit tarafından yaptırılan ve çok sayıda Türk işyerinin bulunduğu El Mamzar Alışveriş Merkezi'ni gezdi ve burada hazırlanan özel bir odada GS-FB derbisinin ilk yarısını izledi. Başbakan Erdoğan, temasları çerçevesinde Uluslararası Finans Kurumu Başkanı Peter Woicke ile görüştü. Burj El Arab Oteli'ndeki görüşme yaklaşık yarım saat sürdü. Bu arada, Başbakan Erdoğan'ın, daha önce iptal edilen IMF Başkanı Horst Köhler ile yapacağı görüşmenin de bugün gerçekleşeceği bildirildi. Erdoğan-Köhler görüşmesi, TSİ 07:00'de başlayacak.



22 Eylül 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED