AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
'BM kararı iyi olur ama şart da değil'

Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye'nin yeni bir BM kararına çok önem verdiğini ama her şeyi de BM şartına bağlamadığını kaydetti. Gül, "ABD ile hâlâ halletmemiz gereken teknik konular var" dedi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'nin yeni bir BM kararına çok önem verdiğini ama her şeyi de BM şartına bağlamadığını kaydetti.

Bakan Gül, THY'nin tarifeli uçağıyla, BM Genel Kurulu 58. dönem toplantılarının düzenleneceği New York'a gitti. Hareketinden önce bir açıklama yapan Gül, seyahat programını anlattıktan sonra, gazetecilerin, "ABD yönetimine Irak konusunda ne mesaj götürdüğünü" sormaları üzerine, şunları söyledi: "Bildiğiniz gibi bu konu hükümetin siyasi iradesi ile olacaktır. Bundan sonra bir MGK toplantısı olmayacaktır. Gerektiğinde Cumhurbaşkanı başkanlığında bazı zirve toplantıları yapılıyor. Meclis açılınca hükümet durumu değerlendirip konuyu Meclis'e getirecektir. Bu süre içinde BM'de yeni bir karar tasarısı çıkartılması için de büyük bir gayret vardır. Şüphesiz ki bu konuda Türkiye her türlü girişimi yapmaktadır."

Türkiye'nin BM kararına çok önem verdiğini, ancak "her şeyi de BM şartına bağlamadığını" vurgulayan Gül, Türkiye'nin Irak'a komşu bir ülke olduğundan dolayı farklı bazı sorumluluklar hissettiğini kaydetti.

ABD tatmin edemedi

Irak konusunda karar almak için ABD'den gelen bilgilerin "henüz tatminkar olmadığını" da ima eden Gül, ABD ile hâlâ teknik açıdan çalışılacak konuların bulunduğunu belirtti.

Irak halkının Türk askerini istemediğine ilişkin yapılan bazı açıklamaların hatırlatılması üzerine Gül, herkesin yabancı askerlerin ülkesinden gitmesini isteyeceğini belirterek, "Ama eğer yabancı asker olacaksa Irak halkı bunun Türk askeri olmasını başından beri istiyor" diye konuştu.

Bürokratları da götürdü

Dışişleri Bakanı Gül, Irak, Filistin ve Kıbrıs ağırlıklı konular için Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Nabi Şensoy, Büyükelçi Deniz Bölükbaşı, Ortadoğu Dairesi Genel Müdürü Tahsin Burcuoğlu, Kıbrıs Dairesi Genel Müdürü Ertuğrul Apakan'ı da beraberinde New York'a götürdü.

Başdöndürücü Irak ve AB trafiği

BM Genel Kurul toplantılarına katılmak üzere New York'a giden Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül'ü çok "hızlı" bir hafta bekliyor. 26 Eylül'de BM Genel Kurulu'na hitap edecek olan Gül, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile de biraraya gelecek. Afganistan özel toplantısı, Güneydoğu Avrupa ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı, D-8 toplantısı, Avrasya 2003 Zirvesi ve Dünya Liderler Forumu ile Türk dernekleri, ABD'deki Türk işadamlarının oluşturduğu İş Forumu ve Türk-ABD Sanayi ve Ticaret Odası toplantılarına katılacak olan Gül, başta ABD, İngiltere, Çin ve Yunanistan olmak üzere yaklaşık 30 ülkenin dışişleri bakanlarıyla; AB Komisyonu'nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Chris Patten, AB Orta Doğu Özel Temsilcisi Marc Otte ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile görüşecek. Gül, buradan Brüksel'e geçecek ve 29 Eylül'de AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Verheugen ile görüşecek. Gül, İtalya'ya geçerek 1 Ekim'de AB Dönem Başkanı İtalya'nın Dışişleri Bakanı Franco Frattini ile de bir araya gelecek.



22 Eylül 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED