AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Mendil ıslatan gerilim

Stephen Frears imzalı Kirli Tatlı Şeyler, Türk insanının iyi bildiği gözyaşı bol bir formatın üzerine gerilimin şalını atıyor. Filmde Türk kızı Şenay'ı 'Amelie' Audrey Tautou oynuyor.

Benim Güzel Çamaşırhanem filmiyle izleyicilerin de, eleştirmenlerin de takdirini kazanan İngiliz yönetmen Stephen Frears, vizyona giren son filmi Kirli Tatlı Şeyler'le kurumaya yüz tutan mendillerimizi ıslatıyor. Gerilim üzerine kurulu film göçmen sorunu etrafında bize bol gözyaşı vaadediyor. Londra'nın her şeyin mübah olduğu mahallelerinde geçen Kirli Tatlı Şeyler, aynı otelde çalışan iki genç insanın, Türk kızı Şenay ile Nijeryalı Okwe'nin hikayesini anlatıyor.

Filmde Şenay'ı, Amelie'deki rolüyle tüm dünyada tanınan Audrey Tautou oynuyor. The Grifters, Dangerous Liaisons, High Fidelity filmlerinin Oscar adayı yönetmeni Frears'in Benim Güzel Çamaşırhanem'le açtığı politik yol, Kirli Tatlı Şeyler'de kendini kısmen hissettirse de, konunun gerilimi, kahramanların başlarına peşpeşe gelenler, Türk izleyicisinin melodramlardan çok iyi tanıdığı olmayacak denli işler, filmin politik yanını bastırıyor.

Filmde Şenay, bekaretini ısrarla koruyan, şaraptan ve domuz etinden sakınan mutaasıp bir Türk kızı olarak görülüyor. Şenay'ın doğal bir koruyucusu olarak karşımıza çıkan Okwe karakteri ise Batı insanında pek görülmeyecek hüzünlü bir samimiyet taşıyor. İki oyuncu da rollerinin altından başarıyla kalkıyor. Birbirlerini akıl almaz bir olay sonrasında daha yakından tanıyan Şenay ile Okwe, yaşadıkları olayı ne çalıştıkları otelin patronuna anlatabilirler, ne de polise gidebilirler. Hayatta kalmalarıysa tamamen mucizelere bağlıdır.

Kirli Tatlı Şeyler
(Dirty Pretty Things)

Yönetmen: Stephen Freans
Senaryo: Steven Knight
Oyuncular: Audrey Tautou, Chiwetel Ejiofor, Sergi Lopez, Sophie Okonedo

 
Dergiler
Tarihî konak sanatevi oldu
Kütahya'da, 120 yıllık geçmişe sahip olan Kurtuluş Konağı sanatevi oldu. Mülkiyeti İl Özel İdare Müdürlüğü'ne ait olan Gazi Kemal Mahallesi'ndeki tarihî konak, 107 milyar liraya restore ettirilerek, güzel bir görünüme kavuşturuldu. Kurtuluş Savaşı öncesi 'Ermenievi' olarak da kullanılan binayı sanatevine dönüştüren Nida Olçar yaptığı açıklamada "Kütahya'nın ilk sanatevini açtık. Bu mekanın, kentteki kültür, sanat faaliyetlerini artıracağına inanıyorum" dedi.
Art İstanbul'da dört arkadaş
Genç kadın ressamlar; Yakut Ayverdi, Ayşegül Kora, Gülay Gülsevil ve Selva Suman'ın ortak sergisi, Art İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Buluşması kapsamında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda bugün açılıyor. Zaman içinde tek tek kişisel sergilerini açmalarına karşın, İtalya ve New York örneklerinde olduğu gibi beraber sergilerden de geri kalmayan dört kadın sanatçıdan Yakut Ayverdi, doğadan esinlendiklerini, Ayşegül Kora, rengin coşkusunu, Gülay Gülsevil romantik anlatımını, Selva Suman kompozisyonundaki yalınlığı aktarıyor tuvaline. Ekvator Sanat Galerisi Standı'ndaki sergi 28 Eylül'e kadar gezilebilir.
23 Eylül 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED