AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Gül: Kararı Ekim ortasında veririz

Dışişleri Bakanı Gül, hükümetin Irak'a asker gönderme konusundaki kararını Ekim ortasına kadar vereceğini belirtirken, "Hükümet içinde biz karar verince, Meclis'te bir problem olmaz" dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, hükümetin Irak'a asker gönderip göndermeme konusundaki nihai kararını Ekim ayı ortasına kadar vereceğini söyledi. Gül, asker gönderme yönünde karar çıkması halinde, Türk askerinin Irak'taki statüsünün, İngiltere'nin statüsüyle aynı olacağını bildirdi.

New York'taki Türkevi binasında şerefine verilen resepsiyona katılan Gül, gazetecilerin sorularını cevaplarken, "asker göndermeyle ilgili sürecin, hükümetin değerlendirmesini tamamlayıp kesin kararını vermesiyle başlayacağını, ondan sonra Meclis'ten yetki alınacağını ve hükümetin gerekeni yerine getireceğini" vurguladı. Gül, "Hükümet içinde biz karar verince, Meclis'te bir problem olmaz. Bunu söyleyebilirim" diye konuştu.

TSK görev alanının sınırları

Abdullah Gül, Türkiye'ye teklif edilen yerlerin sınırını da şöyle çizdi: "Teklif edilen yerler Bağdat'tan başlar, Ürdün-Suriye sınırından, Selahaddin'e kadar uzanan büyük bir bölgedir. Bu bölgenin içersinde farklı farklı alanlar var bizim için. Burası 4-5 bölüme ayrılabilir. Bunların içinden biri olacaktır. O bizim vereceğimiz karar."

İngiltere ile aynı statü

"Türkiye Irak'a gittiği takdirde, tamamen kendi hakimiyetimizde olan, aynı İngilizler gibi, ayrı bir bölge, ayrı bir komutanlık şeklinde gideriz" diyen Bakan Gül, "Bir tarafta bölge ve Türkiye'nin güvenliği, diğer tarafta da Irak'ın bir an önce kendini yönetecek duruma gelmesi, toprak bütünlüğünü, politik bütünlüğünü koruyarak normalleşmesi. Tüm bunlar, Türkiye için çok önemlidir" diye konuştu.

PKK'nın konuyla ilgisi yok

ABD'nin PKK ile mücadele konusundaki tutumunu da değerlendiren Gül şunları söyledi: "Amerikalılar, terörle mücadeledeki inandırıcılıklarını kendileri zedeleyemezler. Terör listesine aldığınız örgütle, mecbursunuz mücadele edeceksiniz. Biz asker göndersek de, göndermesek de. Bununla hiç ilgisi yok. Beklentimiz o açıdan tereddütsüzdür."

Gül, Çelebi ve Zebari ile görüştü

Bu arada Gül, New York'taki temasları çerçevesinde ilk görüşmesini Irak Geçici Yönetim Konseyi Başkanı Ahmed Çelebi, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve konsey üyesi Adnan Paçacı'dan oluşan Irak heyetiyle yaptı. Görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Gül, "Türkiye'nin Irak'a ancak işgalin kısaltılmasına yardımcı olacaksa gideceğini'' vurguladı. Çelebi ve Zebari ise, ısrarla "Irak'ın iç güvenliğinin ancak Iraklılar tarafından sağlanabileceği'' görüşünü savundular. Çelebi ve Zebari, Türk askerinin gelişiyle ilgili müzakerelerin devam ettiğini, Iraklıların yabancı güçlerin gelmesini değil, gelmiş olanların gitmesini istediklerini söylediler.

Irak'ı adım adım gezdik

Gül, Irak'ta yapılan incelemelerle ilgili olarak da şunları söyledi: "Adım adım her yer gezildi, her yer görüldü. Her bölgedeki ileri gelenler ve aşiret liderleri ve oradaki akımların önde gelen insanlarıyla görüşüldü. Tüm bu analizler yapıldı. Şayet biz oraya gidersek, muhakkak politik vizyonun bir parçası olarak gideriz. Yoksa polis gücü gibi gitmeyeceğimizi hepsine söyledik."

Hayrünnisa Gül, Kutoğlu ile tanıştı

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'den önce New York'a giden Hayrünnisa Gul, dün Türkevi'nde Dışişleri Bakanı Gül'ün şerefıne verilen resepsiyonda ünlü Türk modacısı Atıl Kutoğlu ile de tanıştı. Kutoğlu ile bir süre sohbet eden Hayrünnisa Gül, özellikle New York'ta geçen hafta düzenlenen ve Türk modacıların katıldığı defilenin yankıları hakkında bilgi aldı



23 Eylül 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED