AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Bu toprağın ezgisi

Bergüzar (hatıra kalan) adlı bir türkü albümü çıkaran bağlama sanatçısı Okan Murat Öztürk, Türk Halk Müziği adlandırmasını, bu toprağın zengin ortak ezgisinin bir millete maledildiği gerekçesi ile doğru bulmuyor.

  • ÖMER ÇAKKAL
    Aşık geleneğinden beslenen bağlama ile türkü okuma, popüler müzik kültürüne rağmen ayakta. Bunun önemli kanıtı bağlama ile türkü okuyan genç sanatçıların kolay şöhrete aldanmayıp halk müziği alanında yollarına devam etmeleri. Albümleri yüzbinler satmasa da, onlar köklü bir geleneği geleceğe taşımakta kararlılar. Dinleyicilerini altıncı albümü Bergüzar'la selamlayan Okan Murat Öztürk de onlardan biri.

    Bergüzar; hatıra kalan

    Kültür Bakanlığı ve TRT'de bağlama sanatçısı olarak çalışan Okan Murat Öztürk, 1988'de 'Bengi Bağlama' grubunu kurdu. Sonra sırasıyla 'Otantik Saz', 'Anadolu Müziği' ve Erkan Oğur ile 'Hiç'i çıkardı. Geçtiğimiz günlerde ise Bergüzar çıktı. Öztürk'ün "Bu çalışma benim açımdan yalnızca bir 'türkü' albümü değil. Bir araya geldiğimiz, çalıp söylediğimiz, sohbet ettiğimiz, tanıdığım-tanımadığım herkesin hatırası, 'bergüzar'ı bu albüm. Adını Erkan ağabeyim koydu. Sırf bunun için bile çok değerli" diyerek anlattığı Bergüzar, DMC etiketi ile piyasaya sürüldü. Erkan Oğur, Ertuğrul Bayraktar, Mehmet Erenler ve İsmail H.Demircioğlu gibi ustaların çaldığı albüm öncesinde genç sanatçı, eserlerin orijinal okunuşlarına bağlı kalmak için sıkı bir arşiv taraması yaptı. Bir Kayseri türküsü olan Bergüzar'dan esinlenerek Erkan Oğur'un tavsiyesi ile adı 'hatıra olarak kalan' anlamına gelen albümde sanatçı Germir Bağları, Suya Gider Allı Gelin, Dolanı Dolanı Gelir ve Gemiler Giresun'a gibi farklı yörelerden parçaları seslendiriyor.

    'Hayatımız üç telin üzerinde'

    Müziğe ayırdığı vaktinden kalan zamanını yine müziğe ayırdığını söyleyen Öztürk, Fethiyeli üç telli cura icracısı Ramazan Güngör'ün 'Bizim hayatınız üç telin üzerinde' sözünü hatırlatıyor. Âşık geleneğinden beslenen sanatçıların sayısının yüksek olmasını halkın kültürünü tanıma yolunda olmasına bağlayan sanatçı, Arif Sağ, Neşet Ertaş, Erkan Oğur ve İsmail Demircioğlu gibi isimlerin toplumu halk müziğine yönelten sanatçılar olduğunu söylüyor.

    TEMA BİR ARADA YAŞAMAK

    Albümün teması bir arada yaşamanın güzelliği. Halk Müziği'nin kökenine eğildiğini ifade eden Okan Murat Öztürk Türk Halk Müziği adlandırmasını doğru bulmuyor. "Bu ifade, cumhuriyetin kuruluşundan sonra oluşturulmak istenen bir milllet kavramının ideolojik pencereden koşullandırdığı bir adlandırma" diyen sanatçı, Türk Halk Müziği içerisinde anılan parçaları, Anadolu coğrafyasında yaşayan herkesin katkıları ile oluşan ve yalnızca Türk etnik kimliğine maledilmemesi gereken unsurlar olarak görüyor. Öztürk, Anadolu yerel müzikleri ya da Türkiye yerel müzikleri adlandırmasını öneriyor.

  •  
    Flüt sanatçısı Şefika Kutluer'den
    caz konseri

    Dünyaca ünlü flütçü Şefika Kutluer, Peter Breiner Caz Trio ile Türkiye'de ilk kez bir caz konseri verecek.
    Yıldız Sarayı'ndan kız kaçırıyorlar!
    Mozart'ın 'Saraydan Kız Kaçırma Operası' Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü'nün lirik atmosferinde sahneleniyor. Rengim Gökmen'in yönetimindeki CRR Opera ve Orkestrası'nın solisti Eva Lind.
    H2000 Müzik Festivali başlıyor
    Yazın iddialı organizasyonlarından H2000 Müzik Festivali bugün başlıyor. 20/21/22 Haziran tarihlerinde yapılacak festival, Sarıyer Marmaracık Koyu'nda gerçekleşecek. Pek çok yerli ve yabancı isim H2000 için sırayla sahneye çıkacak. Sahne alacak isimler arasında Starsailor, Fun Loviní Criminals, The Gathering, Console ve Quenne Adreena, yerli sanatçılardan Athena, Bülent Ortaçgil, Vega, Koray Candemir, Replikas, Gripin, Barikat yer alıyor. Festivalde konserlerin yanısıra doğa sporları ve kültürel aktiviteler de yapılacak. Geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 35 bin festivalseverin izlediği etkinliğe bu yıl 5 sahnede yaklaşık 60 grup ve 25 DJ katılıyor. Günlük biletlerin 20 milyon lira olduğu etkinliğe ünlü sanatçıları barındıran Shubuo Stage, daha sert müzikten hoşlananlar için Efes Dark Hard Times, elektronika efsanelerini ve Türkiye'nin en iyi DJ'lerini barındıran Megane Dance Beach, Türkiye'nin yeni yeteneklerine kendilerini duyurma imkanı veren Efes Dark Demo Stage, Deniz manzarası ve orman serinliği içinde uzanıp rahatlamak isteyenler için de Dub&Chill Stage mekan olacak. Festivalde ayrıca 9 bölümden oluşan Animatrix de H2000 kapsamında izleyiciyle buluşacak. Bilgi için: 0 212 243 79 45 / www.h2000.org
    20 Haziran 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED