AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

R A M A Z A N
Ezana hasret kalınca İstanbul'a geliyor

Doğu ile Batı arasında bir köprü görevi üstlenen Alman Psikiyatrist Dr. Michaela Mihriban Özelsel, Ramazan'ın manevi havasını İstanbul'da solumaktan keyif duyuyor

  • ŞAMİL KUCUR
    Yıllar önce Anadolu'da katıldığım bir seyahatte Afyon'daki tarihi konaklarında tanıştığım Dr. Mihriban Michaela Özelsel'in hayat hikayesi ve hayata ait görüş ve düşünceleri bir hayli ilgimi çekmişti. Çünkü hristiyan bir aileden doğmuş, yıllar sonra Hz. Mevlana Türbesinde müslüman olmuş bir akademisyen, psikiyatrist, yazar ve bir dervişe. 1987-88 yıllarında Mihriban Hanım aralıklı olarak Türkiye'ye konferans ve kongrelerde tebliğ sunmak için geliyordu. Batıda yayınlanan kitapları Türkiye'de de tercüme edilerek yayınlanmaya başlamıştı. Tüyap ve Dini Yayınlar Fuarı'nda 'Halvette Kırk Gün' kitabının tanıtımı için Ramazan ayında geldiği İstanbul'daki ilgiden oldukça memnun olarak Almanya'ya dönmüştü. Dr. Özelsel, bu kez de 1996 yılında yerine getirdiği Hacc ibadet ile ilgili günlük ve tespitlerini akıcı bir üslupla kaleme aldığı Kaknüs Yayıncılık tarafından yayınlanan, 'Kalbe yolculuk' adlı kitabının tanıtımı için İstanbul'da, yani ikinci vatanında.

    İftar saatinin yaklaştığı saatlerde tarihi bir medresenin restorant haline getirildiği Şehzade Mehmet Sofrası'nın bir hücresinde hazırlanan iftar sofrasında Dr. Özelsel ile birlikte idik. Oruçlu olmanın, iftarını açabilmesi için okunan ezanın etkisinde hayal dünyasına dalan Mihriban hanım, iİlk kez 13 yaşında geldiği İstanbul'da uzun süre ailesi ile birlikte yaşadığı bu şehrin Ramazan ayında farklı bir önemi vardı ve Mihriban Hanıma ayrı bir 'huzur ve huşu' veriyordu. 'Almanya'da bulunduğum çevrede iftar saatinde orucumu açabileceğim bir sofra arkadaşımın olmayışı, diğer yanda ezan sesine hasret kalmam, beni daima İstanbul hasreti ile yoğuruyordu.'

    BATI DÜNYASI DA İSLAM'I ANLAYABİLSE...

    Kitabının tanıtımı için geldiği İstanbul'a gideceğini açıkladığı Alman arkadaşları, Onun bu kararına çok şaşırmışlar. 'Neden kış günü İstanbul'a gidiyorsun? Mihriban Hanım ise 'Ramazan ayını bir kaç günlüğüne de olsa, İstanbul'da yaşamak ve dostlarım ile birlikte olabilmek için İstanbul'a gidiyorum.' diyemiyordu. Bu tedirginlik de, Batı dünyasında müslümanlara karşı estirilen olumsuz probagandaların da etkisi vardı. 'Halvette Kırk Gün' kitabı gibi 'Hac Günlüğü' kitabını da farklı dillerde yayınlatma amacındayım diyor ünlü yazar. Kitabında savaştan, kargaşadan ve şiddetten uzak bir dünya ve hayattan bahseden Mihriban Hanım, keşke Batı insanı da bu duygu ve düşünceleri anlayabileceği yayınları okuyup, değerlendirme yapabilseler' şeklinde serzenişte bulunuyor.

    Gönlüm İstanbul'dan ayrı değil

    Halvet anları ile Mekke'deki yaşanan anları konuşurken ise, ikisinin ayrı ayrı değerlendirmesi gerektiği düşüncesindeki Özelsel, 'Halvette siz bir başınıza, sessiz, sakin bir halde Allah'ı düşünüyor, Ona yalvarıyor, Ona dua ediyorsunuz. Namaz kılıp, zikir ediyorsunuz. Gece ve gündüz yalnız başınasınız. Siz ve O. Haccda ise milyonlarca insan ile bir aradasınız. Aşırı bir yoğunluk içersinde bir vazifeyi yerine getirmeye çalışıyorsunuz. İkisi de ayrı ayrı imtihanlar. Elbette ki ikisinin de ayrı ayrı güzellikleri ve feyizleri var.'

    İstanbul'da olmak, iftar saatini minarelerden okunan ezanlarla öğrenen Dr. Özelsel, Almanya'ya döndüğü zaman aklının ve gönlünün İstanbul hasreti ile yandığını dile getirerek sözlerine son veriyor ve ekliyor. 'Aşk ile kalın, aşk ile baki kalın.'

    İstanbul'da RAMAZAN GÜNDEMİ

  • Zeytinburnu Belediyesi Ramazan Çadırı'nda Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak ve Şanar Yurdatapan "Yeşil Kırmızı Söyleşiler" başlıklı oturumda konuşacak. Ayrıca Kara Davut konseri var.

  • Bağcılar Belediyesi Kültür Çadırı'nda "İslam ülkelerinin dünya ekonomisindeki yeri" başlıklı bir panel gerçekleştirilecek. Gazeteci-yazar Mustafa Özcan, eski bürokrat Mahir Kaynak ve gazeteci yazar Rahim Er'in katılacağı paneli Yavuz Bahadıroğlu yönetecek. Panelin ardından Sanatçı Uğur Işılak bir konser verecek.

  • Üsküdar Belediyesi Ramazan Çadırı'nda Aziz Mahmut Hüdayi Hz.Anma gecesi var. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Yılmaz ve Mehmet Ali Eşmeli'nin katılacağı programda ayrıca tasavvuf musikisi konseri gerçekleştirilecek.

  • Bayrampaşa Belediyesi etkinliklerinde ise Kafkas Halk Dansları gösterisi yer alıyor.

  • Pendik Ramazan Çadırı'nda tasavvuf müziğinin güçlü ismi Erkan Mutlu bir konser verecek.

  • Eyüp Sultan Kültür Etkinlikleri'nde ise "Kekeçoğlan" isimli Stand- Up gösterisi yapılacak.

    BİR AYET BİR HADİS
    Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.
    Zariyat,56
    Oruç kalkandır. Kıyamet günü kul onunla kendini ateşten koruyacaktır.
    Buhari-Müslim

  •  
    FIKIH KÖŞESİ
    Hamdi Döndüren Zekatta bereket var

    Ramazan Seyahatleri
    "Fodla"nın tadı bir başkaydı
    KISSADAN HİSSE
    İBRAHİM EDHEM
    İbrahim Edhem hazretleri hurmacıdan hurma almıştı... hurmacıdan ayrılırken yanlışlıkla bir miktar hurmayı para ile aldıı hurmaya karıştırarak götürdü ve yedi... Ondan sonra kırk gün ibadetinden feyz almaz oldu. O günlerde Şam'a gelmiti. Kırklara karışarak sohbetlerinden isitfade etmek istemişti. O'na: Sen yanlışlıkla yediğin hurma yüzünden ibadetinden bir huzur duymuyorsun. Nasıl olur da bize karışabilirsin, dediler. İbrahim Edhem Hazretleri, Şam'dan Medine'ye gelerek hurmacıyı buldu. Hakkını helal ettirip hurmanın parasını verdi. Ondan sonra tekrar Şam'a gitti, kırklara karışabildi.
    İHH Çeçen mültecileri sevindirdi
    İHH İnsani Yardım Vakfı, yardım çalışmalarını Ramazan ayında da hızlandırarak sürdürüyor. İHH, Türkiye'deki dördüncü kışlarını geçirmeye hazırlanan Çeçen mültecilere Ramazan kumanyası yardımında bulundu. Çeçen mülteciler, İHH'nın verdiği kumanya paketleri ile rahat bir Ramazan geçirecek olmanın buruk mutluluğunu yaşıyor. İHH İnsani Yardım Vakfı, savaşın başladığı günden bu yana ülkemize göç etmek zorunda kalan Çeçen mültecilere ramazan kumanyası yardımının yanı sıra periyodik olarak yiyecek, sağlık, giyim ve yakacak yardımında da bulunuyordu. Ramazan ayı öncesinden hazırlanan ihtiyaç listelerine uygun olarak yürütülen dağıtımlar sırasında kumanya paketleri bizzat ailelerin adreslerine teslim ediliyor. İHH vakfı önümüzdeki günlerde deprem bölgeleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile diğer ihtiyaç bölgelerinde de gıda yardımlarında bulunacak.
    6 Kasım 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu

    İMSAKİYE

    Bir Kumanya da sen Bağışla
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED