AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
IMF: Kelepir satmayın

Piyasanın güçlü tepki vermediği özelleştirmelerde kuruluşların düşük fiyata satılmamasını isteyen IMF yetkilileri, ancak özelleştirme çabalarının sürmesi gerektiğini belirttiler.

Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, özelleştirmelerde eldeki kuruluşların çok ucuza satılmasına gerek olmadığını belirtti. Soruları cevaplayan bir IMF yetkilisi, Tekel'in özelleştirilmesine yönelik süreçte özellikle tütün bölümü için önerilen fiyatların, beklentilerin çok altında kaldığının hatırlatılması üzerine, "Piyasanın güçlü tepki vermediği özelleştirmelerde kuruluşların çok düşük fiyata satılmasına gerek yok" dedi.

Yetkili, bu durumun, Tekel'in yanı sıra Türkiye'nin özelleştirmeyi planladığı diğer kuruluşları için de geçerli olduğunu kaydetti. Aynı yetkili, buna karşılık hükümetin özelleştirme çabalarını sürdürmesinin gereğine de işaret etti.

İptalin sonuçları korkutuyor

Bununla birlikte Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Uzan Grubu'nun kazandığı Petkim ihalesinin ardından Tekel ihalesini de iptalinin, özelleştirme programına olan güveni zedelemesinden çekiniliyor.

Ancak, en az 3 milyar dolarlık bir teklif beklenilen Tekel'in sigara bölümünün Japan Tabocco Inch'in verdiği 1 milyar 150 milyon dolara satılmasına sıcak bakılmıyor. IMF'den gelen 'ucuza satmak zorunda değilsiniz' açıklaması da bu eğilimi güçlendiriyor.

Palandöken: Tekel'i bedavaya kapatmaya çalışıyorlar

Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu (TBBF) Başkanı Bendevi Palandöken, yıllık cirosu 3 milyar doları bulan, 2 milyar doları aşkın mal varlığı olan Tekel'i, özel sektörün "bedavaya kapatmaya çalıştığını" savundu. Palandöken, taşınmazlarına bile paha biçilemeyen, 32 bin çalışana, 285 bin dağıtıcıya ve 500 bin tütün üreticisine ekmek kapısı olan kuruluşun, ekonomide taşlar yerine oturmuşken yok pahasına satılmamasını istedi.

Samsun ve Maltepe sigaralarının isim hakkı bile daha fazla eder

Tek-Gıda İş Sendikası Adana 1 No'lu Şube Başkanı Mithat Arslan, Adana Fabrikası'nda üretilen kısa Maltepe ve kısa Samsun sigaralarının büyük bir tiryaki grubu olduğunu, sadece bu markaların isim hakkının 2 milyar dolara ulaşacağını ifade etti.

TEKEL'in özelleştirilmesine karşı olduklarını yineleyen Arslan: "Adana fabrikamızda günlük yaklaşık 100 bin paket sigara üretiliyor. Bu rakam istenirse daha da artırılabilir" şeklinde konuştu.




8 Kasım 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED