AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Doktoradan Dolayı Bir Derece Alabilir Miyim?

Sağlık Bakanlığında Hıfzıssıhha'da mühendis olarak çalışıyorum. Bu arada doktoramı bitirdim. Bir derece alabilir miyim?

657 sayılı Kanunun 36/A-9'uncu bendinde; "Memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında ... meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi uygulanır. Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanır." hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm gereğince, master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanmışsanız, mesleğiniz ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığınız takdirde iki kademe ilerlemesinden yararlanırsınız. Şayet, master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanmamışsanız, mesleğinizle ilgili öğrenim dalında doktora yapmış olmanız halinde hakkınızda bir derece yükselmesi uygulanır.

Kalkınmada Öncelikli Yörelerdeki İki Yıla Bir Kademe Uygulaması

2000 yılının eylül ayında Samsun Asarcık ilçesine, isteğe bağlı tayinle geldim. Burada iki yılımı doldurunca 527 sayılı kanundan yararlanmak için dilekçe yazdım. Bir kademe verildi. Ancak, bu yıl 527 sayılı kanundan benim yararlanamayacağım söylendi ve daha önce verilen bir kademe alındı. Ne yapabilirim?

657 sayılı Kanunun 64'üncü maddesinde; Belirli bir süre görev yapmak üzere mecburi olarak sürekli görevle atanan devlet memurlarından birinci derecede öncelikli yörelerde fiilen çalışanlara, başarılı geçirilen her yıl için ayrıca bir kademe uygulanacağı belirtilmiştir. Diğer taraftan, 150 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinin 5'inci maddesinde "Atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre zorunlu atamaya tabi ve kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerdeki illerden (Erzurum ve Artvin illeri dahil) birini herhangi bir nedenle (eş durumu, istek v.b.) tercih eden personel, kurumunca hizmet ihtiyacı nedeniyle tercihi uygun görülerek atama yapılması halinde anılan madde hükmünden yararlandırılacaktır." hükmü yer almaktadır. Bu hüküm çerçevesinde, kalkınmada birinci derecede öncelikli yöreler arasında yer alan Samsun'da çalıştığınız her iki yılın karşılığında ilave bir kademe ilerlemesinden yararlanmanız gerekmektedir. Kurumunuza yukarıda belirtmiş olduğumuz hükümleri içeren bir dilekçe ile müracaat ederek bu haktan yararlanmanız mümkündür. Şayet kurumunuz olumsuz cevap verirse süresi içerisinde idari dava yoluna gitmeniz gerekmektedir.

Torba Kadro Nedir ve VHKİ Ne Kadar Yararlanabilir?

İçişleri Bakanlığı taşra teşkilatında V.H.K.İ. olarak çalışan fakülte mezunu bir memurum. Torba kadro uygulamasından yararlanabilir miyim?

Torba kadro, 657 sayılı Kanunun 68/B bendi hükümleri gereğince belirli hizmet süresi olan memurların (örneğin 8 yıl ve daha fazla hizmet süresi) alt dereceli kadrolardan ilk derecelerde yer alan kadrolara atanmalarını ifade etmektedir. Örneğin 6'ncı dereceli kadroda yer alan bir memurun 8 yıl hizmet var ise 3'üncü dereli bir kadroya 657 sayılı Kanunun 68/B bendi gereğince atanabilir. Bu konuda 657 sayılı Kanunun 68/B maddesinin okunması yararlı olacaktır.

Diğer taraftan; sizin bu torba kadro uygulaması olarak adlandırılan uygulamadan yararlanabilmeniz, unvanınızla ilgili problemden dolayı, kısmen mümkündür. VHKİ'ler özelinde söyleyecek olursak, 3'üncü dereceden yukarı VHKİ kadrosu bulunmamaktadır. Bu nedenle siz 657 sayılı Kanunun 68/B bendi hükümlerine göre yüksek okul mezunu olmanız ve en az 8 yıllık bir hizmetinizin olması halinde 3 veya 4 üncü dereceli VHKİ kadrosuna atanmanız mümkün, ancak 3'üncü dereceden yukarı VHKİ kadrosu bulunmadığından 1 veya 2 nci dereceli kadrolara atanmanız mümkün değildir.

Memuriyete Normal Statüde Giren Özürlüler Ne Zaman Emekli Olabilir?

Temmuz 1999'da DMS sonucu bir kamu üniversitesinde işe başladım. %45 özürlü raporum var. Emekli olurken özürlüler gibi mi işleme tabi tutulacağım, yoksa normal mi?

Sormuş olduğunuz soru, yani, memuriyete normal statüde giren ancak, daha sonra özürlü olduğunu belgelendiren kişilerin de 15 yıl hizmet yapması halinde emekli olup olamayacağı sorunu, henüz tam olarak açıklığa kavuşmamıştır. Bildiğiniz üzere, 5434 sayılı Kanunun 39'uncu maddesinin (j) bendine göre ilgili mevzuat uyarınca göreve alınan özürlülerden 15 yıllık fiili hizmeti bulunan, yaş şartı aranmaksızın, emekli olabilmektedir. Diğer taraftan, 5434 sayılı Kanunun Ek Geçici 22'nci maddesi ile yapılan düzenlemede özürlülere ilişkin mevzuat hükümlerinden yararlanmaksızın memuriyete girenlerin de 39/j'den yararlanacakları belirtilmiştir. Bununla birlikte, 5434 sayılı Kanunun Ek Geçici 22'nci maddesi gereğince, Ankara 3. İdare Mahkemesi bu konuda özürlülerin lehine karar verirken, Danıştay temyizen incelemede, bu kararı bozmuştur. (Bakınız memurlar.net mahkeme Kararları kategorisi) Bu konuya ilişkin düzenleme Ankara 3. İdare Mahkemesinin vereceği karara göre belirlenecektir. Sonuç olarak, şu an için, belirtilen Danıştay Kararı gereğince bu haktan faydalanmanız mümkün değildir.

Doğum İzin Süreleri Ne Kadardır?

Doğum öncesi-sonrası öğretmen izinleri ile ilgili bilgi almak için MEB'in sayfasında baya bir dolaştım, fakat bir cevap bulamadım. Konuyla ilgili bilgi verebilirseniz sevinirim.

657 sayılı Kanunun Mazeret İznini düzenleyen 104'üncü maddesinde (A) "Kadın memura doğum yapmasından önce 3 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 6 hafta müddetle izin verilir. Bu süreden sonra da 6 ay süre ile günde birbuçuk saat süt izni verilir." hükmüne, 108'inci maddesinde ise; "Doğum yapan memurlara istekleri halinde en çok on iki aya kadar aylıksız izin verilebilir." hükmüne yer verilmiştir. 12 aylık doğum izninin başlangıcı 6 haftalık iznin bitiş tarihidir. Bu tarihten itibaren (yani 6 haftalık izinden sonra) bir yıl içerisinde bu aylıksız iznin kullanılması gerekmektedir.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

15 Kasım 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED