AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Vietnam'dan beter

ABD'nin Irak'taki kayıplarının sayısı, Vietnam savaşı'nda ilk üç yılda ölen asker sayısını aştı. Vietam'da ilk üç yılda 392 kayıp veren ABD, savaşın başından beri Irak'ta 399 kayıp verdi.

ABD'nin daha bir yılını doldurmayan Irak'taki savaşında ölen askerlerinin sayısının, Vietnam savaşının ilk üç yılında ölen ABD askeri sayısını aştığı bildirildi. ABD Savunma Bakanlığı'nın istatistikleri kullanılarak Reuters tarafından yapılan incelemeye göre, başlangıcı resmi olarak 11 Aralık 1961 tarihinin kabul edildiği Vietnam savaşında, 1964 yılı sonuna kadar 392 Amerikan askeri ölmüştü. Bu dönemde ABD'nin Çinhindi olarak adlandırılan bölgede 17 bin askeri bulunuyordu.

Bağdat'ın kuzeyindeki Samarra kenti yakınlarında ABD konvoyuna dün düzenlenen saldırıda ölen 2 Amerikan askeri ile birlikte, savaşın başından bu yana, ölen ABD askeri 399'a yükseldi. Irak'taki ABD askeri sayısı ise 130 bin civarında. Vietnam'daki ABD askeri sayısı ise, 1965'te bu düzeye yükseldi. Ölen ABD askerlerinin sayısı, ABD'nin "terörizme karşı savaş" olarak adlandırdığı Irak, Afganistan, Filipinler ve Güney Doğu Asya bölgesindeki operasyonlarındaki toplam asker kaybı ise 490'a ulaştı. Vietnam savaşının başlangıç tarihi resmi olarak 11 Aralık 1961 kabul ediliyor, ancak bazı tarihçiler bunu 1950'lerin son yıllarına kadar götürüyor. Bazı tarihçiler ise Vietnam savaşının asıl başlangıcının, 5 Ağustos 1964'te, Lyndon Johnson'ın Kuzey Vietnam'ın havadan bombardımanı emrini vermesi olduğunu belirtiyorlar. Ancak ABD Savunma Bakanlığı "Askeri Tarih Merkezi" kayıtlarına göre ise savaş, 11 Aralık 1961'de, 32 uçak ve helikopterin 400 askeri bu ülkeye indirmesiyle başladı. 1970'lerin ortalarında sona eren savaşta ABD toplam 58 bin kişi kaybetti.

Güney Kore askerleri üslerinden çıkmayacak

Güney Korey, direnişçilerin artan saldırıları nedeniyle Irak'taki askerlerine, "üslerinizden dışarı çıkmayın" emri verdi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, dün yapılan yazılı basın açıklamasıyla, Irak'taki askerlerine, "işgal birliklerinin üsleri dışındaki saldırılarını askıya almaları" emrini verdi. Güney Kore geçen hafta, Irak'a konuşlandıracağı asker sayısını 3000'e yükseltme sözü vermişti. ABD'nin bu sayının da üzerinde asker göndermesi talebiniyse Seul yönetimi önceki gün yaptığı açıklamayla reddetti.

1 Ukrayna askeri hayatını kaybetti

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Irak'ta yanlışlıkla silahını ateşleyen bir Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölen askerin, zırhlı bir personel taşıyıcıda görevli Astsubay Serhiy Suslov olduğu belirtildi. El Aziziye kentinde dün meydana gelen olayla ilgili incelemenin başlatıldığını açıklayan bakanlık, Suslov'un ölümüyle ilgili ayrıntılı bilgi vermedi. Bu saldırı ile birlikte Irak'ta ölen Ukraynalı asker sayısı 2'ye yükseldi.

Amerikalı anneden orduya tepki

Irak'ta düzenlenen saldırıda düşürülen helikopterin pilotu, annesinin isteği doğrultusunda askeri merasim yapılmadan bir kilise mezarlığında toprağa verilecek. Chicago Tribune gazetesi, savaş karşıtı bir eylemci olan anne Rosemarie Dietz Slavenas'ın, ordunun verdiği tabutu kullanmayı reddettiğini ve oğlunun tabutunun ordu bayrağına sarılmasını da istemediğini yazdı. Illinois Ulusal Muhafız güçlerine bağlı pilot, Chinook tipi helikopterin 2 Kasım'da Iraklı direnişçiler tarafından düşürülmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Chicago Tribune gazetesine konuşan anne Slavenas, oğlunun Irak'a gitmek istemediğini, ancak bu talebinin ordu yetkilileri tarafından reddedildiğini söyledi.



15 Kasım 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED