AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Öğretim elemanı alımında yaşanan sıkıntılar

2003 yılı öğretim elemanı istihdamında, Mart ayından bu yana sıkıntı yaşanmaktadır. 2003 yılı Mali Bütçe Kanunu'nun bu sınırlamaları içeren hükümleri hakkında bilindiği üzere Anayasa Mahkemesi'nce yürürlüğü durdurma kararı verilmişti. Bu gelişme üzerine hükümet tarafından 2003/42 sayılı Başbakanlık Genelgesi çıkarılmış ve Araştırma Görevlisi, Öğretim Görevlisi, Okutman, Uzman kadrolarına ek olarak Yardımcı Doçent kadrolarına yapılacak atamalarda durdurulmuştur. Ancak, artık 2003-2004 eğitim öğretim yılının ilk yarısının sonlarına yaklaştığımız bu günlerde, üniversitelerdeki akademik personel ihtiyacının had sahfaya vardığının kavranılması gerekmektedir. Bu bağlamda çok acil bir şekilde yeni bir düzenleme yapılmalıdır. Bu konuda yaşanan sıkıntılarla ilgili olarak Yardımcı Doçent adaylarının, memurlar.org Forum sitesinde yazdıklarına bakılabilir.

Diğer taraftan, üniversiteler tarafından, hükümetin bu politikasına karşılık olarak yeni bir uygulama başlatılmıştır. Buna göre üniversiteler, açıktan atama izni alamadıkları kadrolarla ilgili olarak da ilana çıkmaya başlamıştır. Üniversitelerin bu yeni uygulaması ile "sınav işlemleri tamamlanmış ama açıktan atama izni alınamadığı için mağdur edilmiş" çok sayıda örnekle karşılaşılacaktır. Tüm üniversitelerimizin bu yola başvurması halinde, izin alınamadığı için atamaları yapılamayan ancak yazılı sınav ve mülakat işlemleri tamamlanarak atamaya hak kazananan durumlarla karşılaşılacaktır. Uygulamadan dolayı artık üniversiteler değil bizzat kişiler mağdur durumda kalacaktır. Bu tür uygulamalara hiç fırsat verilmeden bir an önce 2003/42 sayılı genelgede yer alan bu sınırlamaların kaldırılması veya üniversitelere alınacak öğretim elemanları alımında getirilmek istenen objektif kriterlerin bir an önce hayata geçirilmesi en uygun adım olacaktır. Umarız mağdur edilmiş aday sayısı binlerle ifade edilmeden bu soruna bir çözüm bulunabilecektir.

Sözleşmeli Doktor ve Memur Atamaları İlişkisine İlişkin Sorunlar

Daha önce memur olmayanlar sözleşmeli doktor olarak atandıktan sonra normal memur kur'alarına katılabilir mi? Sözleşmeli olarak atanan ancak göreve başlamayan veya göreve başladıktan sonra istifa edenlerin durumu ne olacak?

Bu konuya ilişkin olarak Sözleşmeli Sağlık Personeli Atama ve Nakil Yönetmeliğinde (Yönetmeliğin son hali Memurlar.NET sitesi Yönetmelikler kategorisinde bulunmaktadır) iki hüküm bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

"Madde 8/h- Norm pozisyon sayısında değişiklik olması, sözleşmeli personel pozisyonlarının vizelendiği birimin kapatılması veya bu birimlerde sözleşmeli personel istihdamından vazgeçilmesi sebebiyle sözleşmesi feshedilenler hariç olmak üzere, sözleşmesi feshedilenler ile sözleşmesini feshedenler iki yıl geçmedikçe yeniden sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler.

Madde 18- Ancak, atama için öngörülen koşullara uymayan veya gerekli belgeleri süresi içinde teslim etmeyen adayların atamaları yapılmaz. Bu durumda olanlar ile yerleştirme sonucunda atamaları yapıldığı halde belirtilen süre içinde göreve başlamayanlar, göreve başlamaları gereken tarihten itibaren bir yıl boyunca sözleşmeli personel olarak atanamazlar."

Yukarıdaki maddeler çerçevesinde üç maddeden oluşan soruyu cevaplayacak olursak;

a- Sözleşmeli personel pozisyonu ile memuriyet kadrosu arasında bir ilişki yoktur. Yani sözleşmeli pozisyona atanan bir kişi daha sonra 657'e tabi memuriyet kadrolarına başvurabilir, buna ilişkin kur'a ve atamalara katılabilir. Zaten dikkat edilecek olursa (madde 18'in son cümlesi) sözleşmeli personel pozisyonuna ataması yapılıp da göreve başlamayanlara uygulanan müeyyide sadece yine sözleşmeli personel pozisyonuna yapılacak atamalara ilişkindir. Bir örnek verelim: Sözleşmeli doktor olarak atanan bir kişi atama için öngörülen koşullara uymaması, gerekli belgeleri süresi içinde teslim etmemesi veya atama yapıldıktan sonra göreve başlamaması hallerinde bu kişi sadece bir yıl boyunca sadece sözleşmeli personel olarak atanamamaktadır. Ancak bu kişinin 657'e tabi tabip kadrolarına bu bir yıllık süre içinde dahi kur'a ile atanmasında bir sınırlama bulunmamaktadır. Yani sözleşmeli doktor pozisyonuna atanan kişi eğer o sırada kur'a ile yapılan tabip atamalarına da katılmış ise hiç göreve başlamayarak direkt 657'e tabi tabip kadrosunda çalışmaya başlayabilir. Bu halde uygulanacak müeyyide bu kişinin bir yıl sözleşmeli personel olamamasıdır. .

b- Madde 8/h ile Madde 18 arasında nüans farkı bulunmaktadır. Buna göre göreve hiç başlamayan kişiye uygulanacak müeyyide madde 18'e göre bir yıl sözleşmeli pozisyonlara atanama cezasıdır. Ancak göreve başladıktan sonra, örneğin iki ay sonra, istifa eden kişiye uygulanacak müeyyide iki yıl sözleşmeli personel pozisyonlarına atanamamadır. Ancak söz konusu cezalarda yine sadece sözleşmeli pozisyonlara ilişkindir. Bu durumdaki kişiler isterlerse 657'e tabi memur kadrolar için kur'a işlemlerine katılabilirler. Buna bir engel yoktur. Bir örnekte buna verecek olursak; sözleşmeli pozisyona atanan bir kişi iki ay görev yaptıktan sonra kur'a ile yapılan normal memuriyet atamasına katılabilir ve istifa ederek memuriyet kadrosuna başvurabilir. Bu halde kişi, iki yıl sözleşmeli pozisyonlara atanamaz.

Maliye Bakanlığı'nda hizmetlilerin memur kadrosuna geçiş şartları

22.11.2001 Tarihinden beri Maliye Bakanlığı teşkilatında Yrd. hiz. görevinde çalışmaktayım. Lise mezunu olup 01.05.2002 tarihinden beri Kaymakamlık oluru ile görevlendirilmiş durumdayım. Görevlendirmem sebebi ile Yrd. Hiz. Kadrosundan Memurluğa geçişim için ne yapmam gerekiyor.

Maliye Bakanlığı Personeli Atama Ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinin (G) Hizmet Grubu ve Atanma Şartlarını düzenleyen 35'inci maddesinde; "Memur, Veznedar, İcra Memuru, Yoklama Memuru, Tahsildar, Satış Memuru, Ambar Memuru, Satınalma Memuru, Ayniyat Memuru, Santral Memuru, Sekreter ve Daktilograf unvanları (G) hizmet grubunda yer alır.

Bu grupta yer alan kadrolara atanabilmek için ilgilinin;

1- En az iki yıllık yüksek okul mezunu olması,

2- Şoför kadrosunda görev yapan personelin en az 3 yıl, Koruma ve Güvenlik Görevlisi kadrosunda görev yapan personel ile Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan personelin en az 5 yıl hizmeti bulunması,

3- Yapılacak görevde yükselme sınavında başarılı olması, gerekir.

(G) hizmet grubunda bulunanlar herhangi bir sınava tabi tutulmadan bu hizmet grubundaki diğer unvanlara atanabilirler. Birimlerce istenilmesi halinde geçiş sınavı yapılabilir." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm gereğince, yukarıda yer verilen şartları taşımanız ve görevde yükselme sınavında da başarılı olmanız halinde memur kadrosuna atanmanız mümkündür.

Daha önce uzman erbaş olarak çalışan hizmetlilerin memur olmaları

Memurluk sınavıyla açıktan hizmetli kadrosuna atandım. 1992-1994 yıllarında KKK'lığında 3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanununa göre Muhabere Uzman Çavuş olarak görev yaptıktan sonra kendi isteğimle sözleşme bitiminde ayrıldım. Sınavsız olarak Yardımcı Hizmetler sınıfından Genel Hizmetler Sınıfına geçebilir miyim?

3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa Tabi Olarak İstihdam Edilen Uzan Erbaşların Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Atanmalarına İlişkin Tebliğ'in 2'nci maddesinde Uzman erbaşların azami adaylık süresi kadar çalışmak (2 yıl) ve kendi istekleri ile sözleşmelerini feshetmiş olmak kaydıyla yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre sınavsız olarak koruma ve güvenlik görevlisi kadroları ile kurumların görevde yükselme yönetmeliklerinde bu düzeyde belirledikleri diğer kadrolarına atanabilecekleri belirtilmiştir. Ayrıca tebliğin 4'üncü maddesinde ise ; "İlk Defa Devlet Memuru Olarak Atanacaklar İçin Seçme Sınavına (DMS) katılarak başarılı olan Uzman Erbaşlar ancak söz konusu sınava ilişkin hükümler ile ilgili prosedür çerçevesinde bir kadro ve pozisyona atanabileceklerdir." hükmüne yer verilmiştir.

Diğer yandan, Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin Ek 1'inci maddesinde; "...Diğer personel kanunlarına tabi olanların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi görevlere atanmalarında ihraz ettikleri unvanlar, aynı unvanın olmaması halinde öğrenim durumu ve ihraz ettiği unvanla birlikte atanacağı unvan ve Devlet Personel Başkanlığının olumlu görüşü dikkate alınır..." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümler birlikte değerlendirildiği takdirde, bu konuda son yetkili merciin Devlet Personel Başkanlığının olması nedeniyle, bu Başkanlığa başvurulmasını öneririz. Ancak, şunu belirtebiliriz ki kendi isteğiyle sözleşmelerini sona erdirenlerden en az 2 yıl çalışmış olanların memur kadrolarına açıktan atama prosedürü çerçevesinde atanmalarının mümkün olduğu dikkate alındığında bu Başkanlığın da bu yönde görüş vermesinin gerektiğini, yani sınavsız olarak genel idare hizmetleri sınıfındaki memur kadrosuna atanabileceğinizi, düşünüyoruz.

Öğretmenlere Yaptıkları Yüksek Lisans İçin İdari İzin Verilebilir mi?

Milli Eğitim Bakanlığı'nda öğretmen olarak çalışıyorum. Başka bir ildeki üniversitede yüksek lisans yapıyorum. Öğrenim durumundan dolayı nakil isteyebilir miyim? Ayrıca gördüğüm öğrenimden dolayı bana idari izin verilebilir mi?

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Özüre Bağlı Yer Değiştirmeleri düzenleyen 14'üncü maddesinde öğrenim durumu özrüne yer verilmiş ve öğretmenin bu özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için öğretmenlikteki branşıyla ilgili bir alanda veya eğitim, yönetim, denetim alanlarında yurt içinde lisans üstü öğrenim gördüğünün veya üniversitelerin öğrenim için belirli bir süre öğretmenlik yapmış olma şartı aranan bölümlerine devam ettiğinin belgelendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Aynı maddede öğrenim durumu özründen dolayı yer değişikliği talebinde bulunabilmesi için adaylığın kaldırılmış olması gerektiği de belirtilmiştir. Diğer taraftan, bu özürden dolayı yer değişikliğin yapılması halinde, atamaları yapılanlardan zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunanlar, özürlerinin devam ettiğini her yıl yer değiştirme suretiyle atama döneminde belgelendirirler. Belgelendiremeyenler eksik hizmetlerini tamamlamak üzere eğitim öğretim yılı bütünlüğü de dikkate alınarak takip eden yer değiştirme döneminde bu bölgelere dahil illere atanırlar. Ayrıca, adı geçen yönetmeliğin Yer Değiştirme Suretiyle Atama Dönemini düzenleyen 22'nci maddesinde ise; "Yer değiştirme suretiyle atamalar her yılın haziran-ağustos döneminde yapılır. Ancak, özür gruplarına bağlı yer değiştirmeler mayıs ve eylül ayları ile yarıyıl tatilinde de yapılabilir." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümler çerçevesinde, öğrenim özründen, şartlarını taşımanız halinde yararlanmanız mümkündür. Ancak, idarelerin öğrenim izni adı altında bir izin vermeleri mümkün değildir. Fakat öğrenim gördüğünüz ildeki bir okula görevlendirme ile gitmeniz halinde 6245 sayılı Harcırah Kanunu çerçevesinde geçici görev harcırahı almanız gerekir.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

28 Kasım 2003
Cuma
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED