AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

B İ L İ Ş İ M
Yerli sertifika zamanı

Gelecek firması, "Gelecek Sertifikalı Linux Uzmanı" (GSLU) programı, Bilişim Sektörü Derneği de "TÜBİDER Sertifikalı Bilgisayar ve Network Uzmanlığı Eğitim Programı" için kolları sıvadı.

Bilişim sektöründe kariyer yapmak isteyenlerin bilgi ve becerilerini ispat etmesinin en kabul edilmiş metodu sertifikalardır. Özellikle Microsoft sertifikalarının geçerli olduğu günümüzde iki yerli alternatif ortaya çıktı. Giderek yaygınlaşan Linux işletim sistemi alanında ülkemizde çalışmalar yapan Gelecek firması, "Gelecek Sertifikalı Linux Uzmanı" (GSLU) programını, Bilişim Sektörü Derneği (TÜBİDER) de "TÜBİDER Sertifikalı Bilgisayar ve Network Uzmanlığı Eğitim Programı"nı devreye soktu. Her iki program de Türkiye'de yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamayı ve bu alanda bir eğitilmişlik standardı oluşturmayı hedefliyor.

Gelecek A.Ş.'nin "Gelecek Sertifikalı Linux Uzmanı (GSLU) sertifika programı, sınav sonrası verilen bir sertifika niteliği taşıyor. Sınav bilgi sınavı ve laboratuar sınavı olmak üzere, iki aşamadan oluşuyor. Linux konusunda üst düzey bilgi ve pratiğe sahip olan herkes bu sınava girebiliyor. Gelecek A.Ş. şirket merkezinde yapılacak sınavlar için 95 Milyon TL + KDV sınav ücreti alınacağını bildirildi. Bilişim Sektörü Derneği (TÜBİDER), tarafından hazırlanan "TÜBİDER Sertifikalı Bilgisayar ve Network Uzmanlığı Eğitim Programı", Türkçe içerikli, bilişim teknolojilerinin güncel gelişme ve bilgilerini kapsayacak biçimde oluşturuldu. Sertifika sınavı yaklaşık 100 dakika ve 60 sorudan oluşuyor. Sınavda adaylara çoktan seçmeli, çoklu seçimli ve boşluk doldurma tipinde sorular soruluyor. Sınavda başarılı olmak için sorulara yaklaşık yüzde 70 oranında doğru cevap verilmesi gerekiyor. Sınavlarla ilgili detaylar http://tsu.tubider.org.tr ve http://www.gelecek.com.tr adreslerinden öğrenilebilir.


PC DERGİLERİ
Dersimiz güvenlik
Windows & NET Magazine, Kasım sayısında güvenlik konusunu masaya yatırıyor. Yıl sonuna doğru internet üzerinden gelen tehditlerin artacağını öngören dergi, bu konuda mağdur olmamak için alınabilecek önlemleri hatırlatıyor. Dergideki bazı konu başlıkları şöyle: Önemli Güvenlik Olaylarının Denetlenmesi, Güvenlik Kayıtlarınız Zengin Bilgilerle Dolu, Bilgisayarınız Güvende mi?, IIS'i Saldırılara Karşı Korumak, Güvenli Ortam Oluşturulması vd...
winnetmag


Oyun meraklıları için hızlı işlemci

Mikroişlemci üreticisi Intel bilgisayar oyunu meraklıları için özel olarak tasarlanan yeni Pentium 4 3.20 GHz Extreme Edition'ı piyasaya sürdü. Yeni işlemci, iki işlemci gibi çalışma imkanı sağlayan Hyper-Threading (HT) teknolojisini de destekliyor. En kapsamlı bilgisayar oyunlarına bile yeterli olabilecek performansı sağlayan işlemcinin çekirdeğinde 2 MB Level 3 ön bellek bulunuyor.


Nokia, televizyonu cebimize getirdi

Finlandiyalı şirket Nokia'nın 2004'ün ikinci yarısında piyasaya süreceği 7700 modeliyle cepten televizyon izleme hayali gerçek olacak. Nokia'nın yeni modeli 7700'de televizyon ve kameranın yanısıra, FM radyo da bulunuyor. Önümüzdeki yılın ikinci yarısında piyasaya çıkması beklenen telefonun satış fiyatının 450 euro civarında olacağı tahmin ediliyor. Toplantıda 7700'ün yanısıra 6810, 6820, 6230 gibi yeni modeller de tanıtıldı. Nokia, Finlandiya'daki cep telefonu pazarınının yüzde 95'ini, Avrupa'nın ise yüzde 50'sini oluşturuyor.

 
Dünyanın en hafif taşınabilir bilgisayarı
Japon Sony firması, dünyanın en hafif taşınabilir (notebook) bilgisayarını haftaya piyasaya sürüyor. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Vaio serisinden çıkan ve PCG-X505/SP adı verilen "notebook" 785 gram geliyor. Bilgisayarın kalınlığı ise sadece 9.7 mm... 10.4 inçlik LCD ekrana sahip bilgisayar, çarşamba günü Japonya'da 349 bin 800 yenden (yaklaşık 4.7 milyar TL) piyasaya sürülecek. Şirket sözcüsü, Windows XP işletim yazılımına sahip bilgisayarın dış piyasaya şimdilik verilmeyeceğini belirtti.
WEB GEZGİNİ
Kişisel gelişim için
Kişisel, sosyal ve mesleki gelişim için faaliyetler yapan Kişisel Gelişim Kulübü, düzenlediği yararlı etkinliklerle örnek gösterilebilecek bir kuruluş. Etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgiyi kulübün web sitesinden alabilirsiniz.
kisiselgelisim

Uçuş kulesine buyrun!
Havacılığa merakı olanların işine yarayabilecek kapsamlı bir site Uçuş Kulesi... Sivil ve askeri uçaklarla ilgili teknik bilgiler, yüksek çözünürlüklü uçak resimleri, havacılıkla ilgili haberler, Hava Harp Okulu'nun öğrenci alımları, tartışma forumları ve duvar kağıtlarının yer aldığı siteden yararlanmak için üye olmak gerekiyor.
ucuskulesi

18 Kasım 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED