AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Maliyeci'den kaçan yandı

İşyeri denetimleri esnasında ''Maliyeciler geldi'' diyerek kapıyı kilitleyip kaçanlar doğrudan ''Riskli mükellef'' sayılarak, bireysel yoklama programına dahil ediliyor.

Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında Türkiye'deki bütün işyerlerinin tek tek envanterini çıkarıyor. Toplu yoklamada, nerede kaç işletme bulunduğu, kaç kişi çalıştırıldığı, ödedikleri vergi gibi bilgiler derleniyor. Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu, "Toplu yoklama, mayıs ayı sonuna kadar tamamlanacak" dedi.

İlginç sonuçlar

Arıoğlu'nun talimatı doğrultusunda bütün illerde mayıs ayı sonuna kadar toplu yoklama için harekete geçilirken, Ankara Defterdarlığının uygulamasında ilginç sonuçlarla da karşılaşıldı.

Ankara Defterdar Vekili Cemal Boyalı, toplu yoklamada bir mıntıkaya gidildiğinde, yüzde 20-25'lik bir grubun "Maliyeciler geldi" diyerek kapıyı kilitleyip kaçtığını da bildirdi.

Bunların doğrudan "Riskli mükellef" sayılarak, bireysel yoklama programına dahil edildiğini belirten Boyalı, bu işletmeler için daha sonra ayrı yoklamalar yapılacağını vurguladı. Ankara Defterdar Vekilinin verdiği bilgiye göre, 119 bin 133 mükellefe yönelik toplu yoklama yapılması beklenen başkentte, şu ana kadar 72 bin 734 mükellefe gidildi.

Uygulama sırasında 10 bin 549 işyeri sahibinin kapıyı kilitleyerek işyerini terkettiği görüldü. Bunlar hemen riskli mükellef grubuna dahil edildi. 12 bin 606 işyerinin boş olduğu belirlenen toplu yoklamada, öteden beri mükellef olan işyeri sayısı 51 bin 925'i merkez, 7 bin 636'sı şube olmak üzere 59 bin 561 olarak saptandı.

835 mükellefin ise daha önce hiç bir kaydı bulunmadığı belirlendi. Ankara Defterdar Vekili Boyalı, mükellef envanterini ortaya koyacak toplu yoklamanın nisan ayı sonuna kadar tamamlanacağını vurguladı.



27 Mart 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED