AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Mühendis kadrosuna nasıl atanabilirim?

Memurlar.NET editörü olarak 2,5 yılı aşkın bir zamandır sanal âlemde Memurlar.Net sitesinin yayınını devam ettirmekteyiz. Bu süre zarfında hem memurlara hem de memur adaylarına karşılaştıkları sorunların çözümünde yardımcı olmaya, yol göstermeye çalıştık. Bu çalışmalarımız ile kazanmış olduğumuz deneyimi ve birikimi, bundan böyle Cuma ve Cumartesi günleri Yeni Şafak Gazetesi okurlarına sunmaya çalışacağız. Bu çerçevede, tüm memur ve memur adayı Yeni Şafak okurlarına merhaba diyoruz. Sorularınızı, eleştirilerinizi ve önerinizi bize yazabilirsiniz.

Ben, bir kamu kurumunda memur olarak çalışmaktayım. Mezun olduğum bölüm çerçevesinde nasıl mühendis kadrosuna atanabilirim?

18.4.1999 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmelik" ile unvanlar arası geçiş görevde yükselme eğitimi ve bu eğitim sonunda yapılacak sınavdan başarılı olma şartına bağlanmıştır. Eğitimler ilgili kurumlarca, sınavlar ise ÖSYM veya Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Merkezi'nce yapılmaktadır. Görevde yükselmede sözlü sınav olmayıp, yazılı sınavdaki başarı notu esasına göre atama yapılmaktadır. Dolayısıyla görevde yükselme eğitimine ve sınavına girmeden mühendis kadrosuna atanmanız mümkün değildir. Ancak, bu durumda olup da dava açarak kurumlarının görevde yükselme yönetmeliklerinin ilgili maddelerini iptal ettiren çok sayıda kişi bulunmaktadır. Örneğin; Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü aleyhine açılmış olan E:2002-412 sayılı davada yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu da bu karar aleyhine yapılan itirazı reddetmiştir. Bu kararlar çerçevesinde yakın bir zaman dilimi içerisinde yönetmeliğin yürütücü kurumu olarak Devlet Personel Başkanlığı'nca yeni bir düzenleme yapılması zaruridir.

Çocuklarımı beyannamemde gösterebilir miyim?

Eşim üniversitede öğretim elemanı olarak çalışmaktadır. Çocukların tedavilerinin babanın beyannamesinde gösterileceği söylenmektedir. Ben devlet memuru olduğum için çocukları kendi beyannamemde gösterebilir miyim?

14.5.2001 tarihinden önce bu tür bir talebin uygun görülmesi mümkün değildi. Çünkü, Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği'nin 40. maddesi, çocukların sadece babanın beyannamesinde gösterilmesine cevaz vermekteydi. Ancak bu madde, 14.5.2001 tarih ve 2001/2473 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değiştirilmiştir. Yapılan değişiklik ile çocukların annenin beyannamesinde de gösterilebilmesine imkan sağlanmıştır

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi mezunuyum ve bir üniversitede 3 yıldır araştırma görevlisi olarak çalışmaktayım. Kamu kurumlarındaki mühendis kadrolarına sınavsız geçebilir miyim?

657 sayılı Kanun'un 74. maddesinin son fıkrasında, 217 sayılı KHK'nın 2. maddesi kapsamındaki kurumlarda çalışıp da 657 sayılı Kanun'a tâbi olmayan personelin, 657 sayılı Kanun kapsamındaki memur kadrolarına atanabilecekleri düzenlenmiştir. Üniversiteler, 217 sayılı KKH'nın kapsamında olan kurumlardandır. Bu konularda görüş tesis eden bir kurum olan Devlet Personel Başkanlığı, azami adaylık süresi kadar (yani iki yıl) 217 sayılı KHK kapsamındaki kurumlarda çalışanların 657 sayılı Kanun kapsamındaki memur kadrolarına geçebileceklerini belirtmiştir. Diğer taraftan, 18.4.1999 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmelik"in Ek 1. maddesinde "Diğer personel kanunlarına tâbi olanların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tâbi görevlere atanmalarında ihraz ettikleri unvalar, aynı unvanın olmaması halinde öğrenim durumu ve ihraz ettiği unvanla birlikte atanacağı unvan ve Devlet Personel Başkanlığının olumlu görüşü dikkate alınır" hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm gereğince, öğrenim durumunuza uygun unvana yani mühendis kadrosuna sınavsız atanmanız mümkündür.

DMS, KPSS gibi memurlukla ilgili sınavlara girmeden memur kadrolarına atanma imkanı var mıdır?

Memuriyete girişler 1999 yılında merkezi sınav şartına bağlanmıştır. Bu çerçevede, 1999 yılında DMS ve son düzenlemeler çerçevesnde yeni ismiyle 2002 yılında KPSS sınavları yapılmıştır. Ancak, 657 sayılı Kanun'da, "İstisnai Memuriyetler" olarak belirtilen kadrolara, bu sınavlara girmeden atanabilme mümkündür. Bu kadrolar, sınırlı sayıda olup, genel olarak özel sektörde çalışan başarılı kişilerin kolay bir şekilde memur kadrolarına atanma imkanı sağlanması amacıyla düzenlenmiştir. Bu kadrolar, 657 sayılı Kanun'un 59. maddesinde tek tek sayılmış olup, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'ndaki tüm kadrolar neredeyse istisnai kadrodur. Yine özel kalem müdürlükleri, TBMM memurlukları ve Başbakanlık ve Bakanlıklar'daki müşavirlikler istisnai kadrodur. Bu kadrolar dışında memuriyet kadrolarına sınavsız geçiş mümkün değildir.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

16 Mayıs 2003
Cuma
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED