AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Aycell ve Aria evliliği liderliğe oynayacak

'Aria ve Aycell' birleşmesini 'yüzde 100 doğru bir karar' olarak nitelendiren Aycell Genel Müdürü Cahit Paksoy, "Birleştikten sonraki ilk hedefimiz, bir numara olmak" dedi.

  • HÜSEYİN ÖZAY ANKARA
    Aycell Genel Müdürü Cahit Paksoy, Aria ile Aycell'in birleşmesinin, "yüzde 100" doğru bir karar olduğunu belirterek, cep telefonu piyasasında asıl rekabetin şimdi başlayacağını söyledi. Paksoy, birleşmeden en fazla Türk halkının kazançlı çıkacağını belirterek, yeni GSM şirketinin, "kaliteli sesi ucuza" sunacağını söyledi. Paksoy, "İkincilik bu şirkete az gelir" dedi. Cahit Paksoy, Türkiye'nin gündemini oturan "Aria-Aycell" birleşmesinin ayrıntılarını Yeni Şafak'a anlattı.

    Birleşme doğru bir karardır

    Her iki şirketin en iyi özelleştirme modeliyle birleştirildiğini söyleyen Paksoy, "Birleşme için, niye Aria'nın seçildiği" sorusuna ise, "Birleşme için en uygun şirket Aria'ydı. Çünkü, şirket 3 milyar dolar gibi bir sermayeyi getirmiş. Ayrıca, ortaklardan birisi dünyanın cep telefonu piyasasında en deneyimli şirketlerden birisi. Diğer ortak da, Türkiye'nin en güçlü finans şirketinden birisi. Böylece, stratejik ortaklık açısından en uygun şirket Aria olması normaldir" diye konuştu.

    Paksoy, Turkcell'in teklifi konusunda ise, "Turkcell, Türkiye'nin en iyi şirketlerinden birisidir. Ancak, Aria daha uygun görüldü. Bu bir özelleştirme modelidir. Turkcell'e başarılar dilerim" dedi.

    Alt yapı 30 Haziran'a kadar tamamlanacak

    Paksoy, yeni şirkette Telekom İtalia'nın yüzde 40, Aycell'in yüzde 40, İş Bankası'nın da yüzde 20 hissesinin bulunacağını ve hukuki çalışmaların 30 Haziran'a kadar tamamlanacağını ifade etti. Paksoy, Aria ve Aycell'in mevcut borçlarının, Hazine'ye ya da Türk Telekom'a devredilmesinin sözkonusu olmadığını ifade ederek, her iki şirketin borçlarının da, yeni şirkete ait olacağını söyledi.

    Yeni şirketin hangi lisansı kullanacağının ise henüz netleşmediğini belirten Paksoy, "Lisanslardan birisi, Türk Telekom'a ya da Hazine'ye verilebilir. Ya da yeni şirkette kalır. Bu konuda çeşitli formüller üzerinde duruluyor" diye konuştu.

    Rekabet halka yarayacak

    Paksoy, iki şirketin birleşmesiyle rekabetin kızışacağını ve sonuçta en karlı Türk halkının çıkacağını söyledi. Birleşmeyle birlikte kurulacak olan yeni şirketin, 2003 yılı sonuna kadar yeni şirketin 5-6 milyon aboneye ulaşacağını vurgulayan Paksoy, "Ancak asıl hedefimiz, piyasada bir numara olmak" diye konuştu.

    TİM: Yeni şirket üç yılda kâra geçer

    Aria'nın İtalyan ortağı Telecom İtalia Mobile'nin (TİM) İcra Komitesi Başkanı (CEO) Marco De Benedetti, Aria Aycell birleşmesinden 3 yıl sonra "TİM'in Türkiye'de kazanmaya başlamasını" öngördüklerini söyledi. Birleşme kararına geçen ay yapılan uzun görüşmeler sonrasında ulaşıldığını belirten De Benedetti, Aycell'in finans, Aria'nın ise teknik destek ortağı olacağını söyledi.

    Aycell'e üç yeni abone daha

    Bu arada, TBMM, Sağlık ve Adalet Bakanlıkları ile Vakıfbank 10 yıl süreyle Aycell abonesi oldular. Aycell'in yeni kurumsal aboneleri sayesinde 700 bin yeni aboneye hizmet vereceği bildiriliyor.

  •  
    TEKEL'e yerli talip
    TEKEL'in teklif alma süresi yaklaştıkça taliplileri de artıyor. TEKEL ürünlerinin pazarlamasını yapan 960 şirket, özelleştirme kapsamındaki kuruluşu yabancılara kaptırmamak için ortak bir şirket kurdular.
    Merkez'in gardı dağıldı
    Vergi Barışı'ndan 908 trilyon tahsilat
    Koç Vakfı'ndan hemşirelere yıllık 100 bin dolar
    Kar paylarına yüzde 10 stopaj
    Kurumlar tarafından dağıtılan kar paylarına yüzde 10 oranında stopaj uygulanacak. Bakanlar Kurulu'nun konuya ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, 24 Mayıs 2003 tarihinden geçirli olmak üzere yürürlüğe girdi. Karara göre, tam mükellef kurumlar tarafından; tam mükellef gerçek kişilere, gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmayanlara ve bu vergiden muaf olanlara, dar mükellef gerçek kişilere, dar mükellef kurumlara ve gelir ile kurumlar vergisinden muaf olan dar mükelleflere dağıtılan kar payları üzerinden yüzde 10 tevkifat yapılacak.
    16 Mayıs 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED