T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Nemrud'un yaptığı gibi bizi de ateşe atacaklar

"Nemrud'un Hz. İbrahim'i ateşe attığı gibi bizi de ateşe atacaklar, Bağdat'ı savunalım" diyen Saddam, "Çağın Moğolları" Amerika'yı Bağdat kapılarında yeneceklerini söyledi.

Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, Körfez Savaşı'nın 12. yıldönümünde Irak halkına seslendi. ABD'yi Moğollara benzeten Irak lideri, "Bu çağın Moğollarını Bağdat kapılarında yeneceğiz" dedi. Saddam, "Güneş ışıkları uzun zamandır ufukta büyüyor. İnsanlar gözyaşları içinde. Ümit edilir ki, yeni bir günle, yeni bir güneş doğacak" ifadesini kullandı.

Irak halkının zorlukları aşmak için büyük bir mücadele verdiğini dile getiren Irak Devlet Başkanı, Bağdat'ın korunması adına verilen kurbanları hatırlattı. Irak topraklarının ilmin ve bilimin hüküm sürdüğü topraklar olduğunu ifade eden Saddam, "Bir peygamberin oğlunu kurban etmek için Allah'a yöneldiği topraklar. Bağdat'ın bütün insanlığa kültür ve inanç bakımından çok şey verdiğini biliyoruz" dedi. Saddam Hüseyin, Irak topraklarında illüzyonlar oluşturulup çok kan döküldüğünü hatırlatarak, "Bağdat kendini buradaki her onurlu adamla birlikte her şeyiyle savundu. 1.5 ay büyük bir savaş açıldı. Savaşta ve savaştan sonraki günlerde Iraklılar'ın savunması kolay kolay gösterebilecekleri birşey değildi" dedi.

Dicle ve Fırat bu çağrıyı duysun

Bağdat'ın çok güzel bir şehir olduğuna dikkat çeken Hüseyin, "Burada her şey yetişmekteydi. Ama savaştan sonra her şey yok oldu. Adeta siyah bir ülke oldu. Camileri dolduran insanlar ibadet ederken, bazı şeyleri ayakta tutmaya gayret ettiler" dedi. Saddam, şöyle devam etti: "İbrahim Peygamberi ateşe atan Nemrut gibi bizleri de ateşe atabileceklerini düşünüyorlar. Ama bu topraklar korunuyor. Kılıçlarını, silahlarınızı ve tüfeklerinizi kaldırın. Ey halkım, kimse ne kadar büyük bir mücadele içinde olduğunu unutmasın. Allah, en büyüktür, en yücedir deyin. Bu çağrı Dicle ve Fırat'ın sularında duyulsun."

Bağdat Moğolları bile adam etti

Saddam, Bağdat'ın Araplar ve Müslümanlar için çok önemli bir merkez, medeniyetlerin beşiği olduğunu kaydetti. Moğollar ve Tatarların en güçlü zamanlarında Çin'i, Hindistan'ı işgal ettiklerini hatırlatan Saddam, "Her şeyi yıkıyorlardı.

Medeniyetleri yok ediyorlardı. Ama o yok eden güçler, gerçeği Bağdat'ta öğrendiler. Yıkım için yaptıkları planlar tersine döndü. 40 gün Bağdat'ı işgal ettiler ve içindeki her şeyi yok ettiler. Batılılar kendi menfaatleri doğrultusunda hep Doğu'ya geldiler ve Araplara zarar vermeye çalıştılar" dedi.

Amerika Irak'ta yıllarca kalacak

Washington Post gazetesi, Irak'ın işgalinin ardından ABD'nin, Irak lideri Saddam Hüseyin sonrası planlarının netleştiğini ve ülkenin yönetiminin, Saddam'dan sonra "yıllarca bu bölgede kalacak" Amerikan askerleri tarafından üstlenileceğini yazdı. Gazete, Amerikan planlarına göre, Saddam sonrasında Irak'ta "geçici askeri yönetimin" planlandığını kaydetti. Gazete, Irak'ın bölünmesini engellemek için Amerikan komutanlarının, Irak'ın hem kuzeyinde, hem de güneyinde belli bir güç muhafaza etmesinin beklendiğini de belirtti. Gazete, Türkiye'nin, bölgede bağımsız bir Kürt devleti kurulmasına ilişkin endişelerini ifade ettiğini, Iraklı Kürtlerin ise, "Türkiye'nin bölgede ortaya çıkacak boşluğu kullanarak bölgeyi ele geçirmeye çalıştığından" endişelendiğini yazdı. Washington Post, Amerika'nın, savaş durumunda ABD askerlerinin, petrol kentleri Musul ve Kerkük'ün güvenliğini sağlamayı planladığı yönünde Türk yetkililere bilgi verdiğini belirtti. Palana göre bölgedeki Amerikan güçlerinin "birincil görevi", Irak'ın petrol kaynaklarını ele geçirip denetim altına almak.

 
DÜNYA AYAĞA KALKTI
ABD'nin Irak'a saldırısına karşı bugün Washington'de dev protesto gösterisi yapılacak. Ardından Missouri, Vermont, Iowa, San Fransisco, Oregon, Arizona, Las Vegas, Massachussets ve New York'ta gösteriler yapılacak.
10 bin Japon, bugün barış için yürüyecek
Japonya'nın başkenti Tokyo'da, bugün 10 bin kişinin katılımıyla savaş karşıtı gösteri yapılacak. 30 örgütü çatısı altında toplayan ve gösteriye öncülük eden Peace Boat adlı kuruluşun üyesi Shin Shioya, yürüyüşün Tokyo'nun merkezinde başlayacağını ve başkentin şık mağazalarının sıralandığı Ginza'dan geçileceğini söyledi. Yürüyüş komitesi, "Saddam Hüseyin'in bir diktatör olduğu doğrudur. Ama bu, Amerika'nın bu ülkeye ve halkına saldırı düzenlemesini haklı çıkarmıyor. Masum sivillere ölüm ve acıyı getirecek bu savaşı durdurmalıyız" ifadesi kullanılıyor. Tokyo'daki yürüyüşün benzerlerinArjantin, İngiltere, Mısır, Meksika ve İspanya'nın da yer aldığı 18 ülkede daha yapılacak.
ABD heyeti Çorlu havaalanını inceledi
Olası Irak operasyonu çerçevesinde Türkiye'deki havaalanlarını inceleyen Amerikan askeri heyeti, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Çorlu Uluslararası Havaalanı'nda incelemelerde bulundu. 27 kişiden oluşan heyet, önce askeri bölümde incelemelerde bulundu. Bazı heyet üyeleri daha sonra, kendilerine yardımcı olan Türk subaylar ile sivil bölümü gezerek, bilgi aldı. Heyetin 3 gün daha buradaki incelemelerinin süreceği kaydedildi.
Türkiye üzerinde yoğun baskı var
The Economist dergisi, ABD'nin en stratejik müttefiki olan Türkiye'nin "cephe olmayı inatla reddettiği"ni yazdı. ABD'nin, Türkiye'ye binlerce asker yerleştirme ve kuzeyden cephe açma isteğine yanıt verilmediği belirtilen yazıda, "Türkiye'ye Amerikalı politikacılar ve Amerikan basını tarafından yoğun baskı yapıldığı ifade edildi. Kamuoyunun da savaş istemediği belirtilen yazıda, her 10 Türkten 9'unun savaş istemediğine işaret edildi.
18 Ocak 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED