T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Yoksulun sağlığı devlete emanet

Kamusal sağlık yardımından yararlanamayan 7 milyon 875 bin 583 kişi devlet güvencesi altına alınacak.

Hükümetin uygulamaya koymaya hazırlandığı genel sağlık sigortası hizmeti ile yoksulların hastanelerde rehin kalma dönemi sona erecek. Sağlık hizmetlerinden yararlanmada tüm vatandaşlar eşit haklara sahip olacak.

Ülkede ilk kez uygulanacak ve her bireyin sağlık hizmetinden yararlanmasını amaçlayan "Genel Sağlık Sigortası"nın maliyeti 7.9 milyar dolar olarak hesaplandı.

7.9 milyar dolarlık maliyetin 4.4 milyar dolarlık bölümü 16 milyon 777 bin 361 kişinin ödeyeceği prim gelirlerinden, 3.5 milyar dolarlık bölümünün ise devlet katkısı olarak karşılanması öngörülüyor.

Bakanlıkta yürütülen çalışmalara göre, Genel Sağlık Sigortası'nın uygulanması ile birlikte her birey ''Temel Teminat Paketi''ne alınacak. Teminat Paketi'nin belirlenmesinde öncelikle standart, tanı ve tedavi kriterleri tespit edilecek ve tüm vatandaşlar sağlık hizmetinde aynı temel teminat paketinden yararlanacak. Hizmetlerden yararlanmada tüm vatandaşlar eşit haklara sahip olacak.

Çalışmalara göre, 68 milyon 610 bin olan toplam nüfusun yüzde 72'sini oluşturan 49 milyon 307 bin 802 kişi herhangi bir sosyal güvenlik kapsamında olup, sağlık yardımından yararlanıyor.

Toplam nüfusun yüzde 17'sini oluşturan 11 milyon 426 bin 615 kişi ise yeşil kart sahibi iken 7 milyon 875 bin 583 kişi ise kamusal sağlık yardımından yararlanamıyor.

Kişi başına sağlık harcaması SSK'da 76.5 dolar, Bağ-Kur'da 114 dolar, Emekli Sandığı'nda ise 382 dolar iken ortalama kişi başına sağlık gideri 116 dolar düzeyinde bulunuyor.



18 Ocak 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED