T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
CIA bile inanmadı

Bush yönetiminin iddialarına CIA ve FBI bile inanmadı. İstihbarat kurumları Irak'la el-Kaide arasında bağ olduğu iddialarına inanmıyor. CIA iddiaları "abartılı" bulurken FBI "şaşkınlıklığını" açığa vurdu.

ABD yönetiminin, Irak'a askeri müdahalesine haklılık kazandırma gayesiyle Irak ve el-Kaide arasında bağ olduğu şeklinde iddia ortaya atması ülkedeki istihbarat kurumları tarafından destek bulmadı. The New York Times gazetesi, Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA ve FBI'dan çoğu analistin, ABD'nin Saddam Hüseyin ve el-Kaide örgütü arasında irtibat bulunduğu iddialarının yeterli delile dayanmadığı görüşünde olduklarını yazdı.

Gazeteye konuşan CIA yetkilileri, Irak konusundaki istihbari raporları, bu ülkeyi terörizmle irtibatlandıracak şekilde sunarak, savaş konusundaki siyasi argümanlarını güçlendirmek için "abartmalarından" şikayet etti. Gazete, FBI'ın da kanıtlara konusunda "şaşırdıklarını" yazdı.

İddialar Amerika'yı böldü

George Bush, "Ulusa Sesleniş" konuşmasında Irak'ı, ABD'ye 11 Eylül saldırılarını gerçekleştiren terörist gruplara destek vermekle suçlamıştı. New York Times, Bush'un bu iddiasının ülkede bir yanda Pentagon ve Ulusal Güvenlik Konseyi, diğer yandan da CIA, FBI ve bir nebze de Dışişleri Bakanlığı olmak üzere 2 ayrı kutup oluşmasına yol açtığını kaydetti. Gazete, "belirsiz bazı istihbaratların, Irak'ı kanunsuz olarak silah bulundurduğu ve teröre karıştığı yönünde açık fotoğraflar sunduğu" konusunda Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice'ın çok istekli olduklarını, Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ve Güvenlik Danışman Yardımcısı Stephen Hadley'in de bunları takip ettiğini yazdı. Bir yetkili, "delillerin açık bir şekilde politize edilmesinin" istihbaratın üst yönetiminde de sıkıntılar yaşandığını ifade etti.



4 Şubat 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED