T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Savaşa gerek kalmayabilir'

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'la görüşen Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Türkiye'nin ve ABD'nin önceliğinin barış olduğunu belirterek, "Umuyoruz ki savaşa gerek kalmayacak" dedi.

Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, ABD Başkanı George W. Bush ile görüşme olasılığının bulunduğuna belirtti. Devlet Bakanı Ali Babacan ile birlikte ABD'de temaslarda bulunan Bakan Yakış, Powell ile görüşmesinin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Amerikan askerlerinin Türkiye'ye konuşlanmasına ilişkin tezkerenin 18 Şubat'ta Meclis'e gelip gelmeyeceği konusunda, "Biz tarihle uğraşmıyoruz. Kararın çıkması için çaba sarfediyoruz. ABD ile işbirliği yapıyoru. Biz tamamen bu tezkerenin geçeceği zamanın doğru tespitine yönlendik. Tarihten bağımsız olarak bu kararın geçmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Yakış, Türk ve Amerikan heyetlerinin ABD Dışişleri Bakanlığı'nda müzakerelere devam ettiğini belirterek, iki ülkenin stratejik işbirliğinin çok fazla alana yayıldığını söyledi. ABD'nin Türkiye'ye yardım paketine ilişkin bir soru üzerine Yakış, konunun müzakere edilmekte olduğunu söyledi. Türkiye'nin yazılı mutabakat arayışında olup olmadığı sorusuna karşılık da Yakış, "İki tarafta da iyi niyet bulunduğuna göre, mutabakat olur. Sağlam karar vermek istiyoruz" dedi.

'Barışa öncelik veriyoruz'

Bir gazetecinin, "Irak savaşı sizce kaçınılmaz mı?" sorusu üzerine Bakan Yakış, "Biz barışa öncelik veriyoruz. ABD'nin önceliği de barıştır. Umuyoruz ki savaşa gerek kalmayacak" diye konuştu.

NATO'da Türkiye'ye savunma desteği konusundaki veto ile ilgili bir soru üzerine Yakış, bir bütün olarak NATO'nun Türkiye'nin korunmasında anlaşamaması durumunda bile, Türkiye'nin koruma için ikili düzeyde anlaşmalar yapabileceğini kaydetti. Türk ordusunun Kuzey Irak'a girip girmeyeceği sorusu üzerine ise Bakan Yakış, "Biz istenmeyen durumları önlemek için tedbir alıyoruz" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış daha sonra ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman ile Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nda biraraya gelerek, öğle yemeği yedi.

Babacan seri görüşmeler yaptı

Powell ile görüşmeye katılan Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, ABD Dışişleri Bakanlığı binasında kaldı. Babacan, ABD Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor ve ABD'nin Ekonomik İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Alan Larson ile görüştü.



14 Şubat 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED